Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

MOL: Vártnál jobb, de a tavalyinál sokkal gyengébb eredmény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. augusztus 4.   09:32

A MOL második negyedéves eredménye jobb lett, mint a várakozás, de a tavalyi évhez képest hatalmas a visszaesés a rosszabb fundamentumok és a túladóztatás miatt. A MOL 140,8 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyereséget ért el 2023. második...

A MOL második negyedéves eredménye jobb lett, mint a várakozás, de a tavalyi évhez képest hatalmas a visszaesés a rosszabb fundamentumok és a túladóztatás miatt.

A MOL 140,8 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyereséget ért el 2023. második negyedévében a 124,1 milliárd forintos piaci várakozással szemben. A társaság tavaly, ugyanebben a periódusban 525,4 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyereséget mutatott ki, így az tisztított EBITDA csökkenése 73% év/év alapon.

A vezető szegmensek közül a kutatás-termelés 33,9 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA nyeresége kisebb, mint a piaci várakozás, ami 44,7 milliárd forint volt. A realizált szénhidrogén ár 66,8 dollár/hordóegyenértékes szintre esett a tavalyi 107,5 dollárról, míg a termelés is kisebb lett. A 87,3 ezer hordóegyenértékes/nap szénhidrogén termelés alacsonyabb a tavalyi 92,4 ezer hordóegyenértékesnél a hosszabb nyári karbantartás és az észak-iraki Shaikan mező leállása miatt. A termelési egységköltség 5,9 dollár/hordóegyenértékesre nőtt a tavalyi 4,8 dollárról. A megemelt magyar bányajáradék teljes hatása 38,3 milliárd forint volt.

A feldolgozás-kereskedelem tisztított, CCS-alapú EBITDA nyeresége 35 milliárd forintot tett ki, ami magasabb a piac által várt 27,4 milliárdnál. A magyar üzemanyag kereslet 12%-kal esett vissza az ársapka eltörlése miatt, míg a szomszédos országok esetében növekedés volt, különösen Horvátországban (+8%). A Brent alapú MOL finomítói marzs hordónként 5,4 dollárra esett vissza a tavalyi 16,4 dollárról, az integrált petrolkémiai marzs 358 euróra csökkent tonnánként a tavalyi 600 euróról. A Brent/Ural különbség 22 dollár volt hordónként, de a 7,5 dollár feletti rész 95%-át elvonja a magyar kormány egy különadóval.

A fogyasztói szolgáltatások tisztított, CCS-alapú EBITDA eredménye 59,9 milliárd forintot tett ki, ami megfelel a piaci konszenzusnak. A divízió profitja a magyar ársapka szabályozás eltörlésével emelkedett, míg a MOL Polska megvásárlása növelte a nem-üzemanyag értékesítésből származó árrést. Az egységköltség pedig csökkent, miután a tavalyi évet Magyarországon sújtotta a kiskereskedelmi különadó, miközben a MOL nem emelhetett árat.

A földgáz üzletág jó eredménye a tranzitbevételek megugrásának köszönhető. A pénzügyi sor 17 milliárd forintos profitja a jelentős árfolyamnyereségnek tudható be, elsősorban a gyenge dollár miatt, ami a nettó eredményt is feljebb vitte, mint a várakozás. Az anyavállalati nettó profit így 78,4 milliárd forint lett, ami jobb, mint a piac által becsült 31,3 milliárd.

Véleményünk: A MOL második negyedéves tisztított, CCS alapú EBITDA nyeresége meghaladta a konszenzust, de az eredmény jelentősen csökkent év/év alapon. A cég profitabilitása visszaesett a normál (2021-es) szintre, sőt a túladóztatás következtében, ami főleg a magyar kormány oldaláról érzünk, a tőkearányos megtérülés a hosszú-távú átlag alá zuhant ebben a negyedévben. A jó hír, hogy a fundamentumok – a tovább romló petrolkémiát leszámítja – jelentősen javultak júliusban. Az olaj és gázárak, és különösen a finomítói árrések erőteljesen emelkedtek az elmúlt hónapban. A MOL a második negyedév során ráadásul elszámolta a különadók egy jelentős részét, amelyek a teljes 2023-as évre vonatkoztak, így az év második felének állam felé történő kötelezettsége már nem lesz akkora teher, mint az előző időszakban fizetett sarc. Mi semleges piaci reakcióra számítunk a mai jelentés után.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben