Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Forinterősödést hozhat az év vége

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. december 29.   08:59

Olcsó vodka feledtetheti az oroszok gondjait. Rendkívüli intézkedéseket hoznak az oroszok a gazdasági problémákra adott válaszokra. Egyrészt az 5 legnagyobb orosz vállalat devizabetétjét is bevonnák a rubel megmentésébe, másrészt Putyin népszerű intézkedéssel próbálja feledtetni a rubel értékvesztését, a GDP zuhanását és a magas inflációt, ugyanis lényegében a vodka...

Olcsó vodka feledtetheti az oroszok gondjait. Rendkívüli intézkedéseket hoznak az oroszok a gazdasági problémákra adott válaszokra. Egyrészt az 5 legnagyobb orosz vállalat devizabetétjét is bevonnák a rubel megmentésébe, másrészt Putyin népszerű intézkedéssel próbálja feledtetni a rubel értékvesztését, a GDP zuhanását és a magas inflációt, ugyanis lényegében a vodka árának csökkentésére tett ígéretet. Mindenesetre az orosz pánik mintha megoldódni látszik és az USDRUB-el árfolyam is visszatérni látszik a normális kerékvágásba. Ez pedig kedvező lehet a részvénypiacok, különösen a jelentős orosz kitettséggel rendelkező hazai részvények számára.

A globális hangulat optimista, a Dow és az S&P500 is történelmi csúcsra, a Nasdaq pedig több éves csúcsra tört. Az év utolsó néhány napjában már az emelkedésé lehet a főszerep, az alapkezelők megpróbálhatják még feljebb húzni a részvénypiacokat és ezzel egy jó évet zárni. Persze óriási forgalomra és túl sok izgalomra már nem szabad számítani.
Piaci áttekintés
- Újabb csúcsok a tengerentúlon
- Minden erővel védik az oroszok a rubelt
- 55 dollárhoz tapadt az olaj
- Elgyengült a forint az ünnepek alatt
- Újabb fiskálisélénkítés Japánban Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy december 31-én nem tartunk ügyeletet.
Nemzetközi hírek
USA
- Nyitva tartottak pénteken a tengerentúli börzék, és mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow 0,13%, Nasdaq 0,7%, S&P500 0,34%).
- Az S&P500 és a Dow Jones index is történelmi csúcson zárta a kereskedést, a Nasdaq index pedig utoljára 2000 márciusában látott szintekre kapaszkodott. 1991 óta a legerősebb karácsony előtti rallyt láthattunk a Dow Jones piacán.
- Múlt kedden publikálták a harmadik negyedéves végleges GDP adatot, amely lényegesen jobb lett a várakozásoknál. 3,9% helyett 5%-kal bővült a tengerentúli gazdaság évesített negyedéves alapon, amely 11 éves rekordnak felel meg. Az adat még a legoptimistább 4,5%-os becslésnél is lényegesen jobb.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe 93,6 pontra emelkedett decemberben, amely 2007 januárja óta nem látott érték.
- A múlt hét második felében nem érkezett fontos makrogazdasági adat a tengerentúlról, és a mai kereskedésben sem lesznek izgalmas adatok.
Európa
- Az orosz jegybank friss statisztikája szerint a jegybank devizatartaléka 6 éves mélypontra, 398,9 milliárd dollárra esett, ami 22%-kal alacsonyabb, mint az év elején. A legutóbbi riport óta 15,7 milliárd dollárral csökkent a tartalék nagysága.
- A rubel védelme érdekében az állami tartalékokat is felhasználná az állam. A Financial Times értesülései szerint 5 orosz vállalatnak, például a Rosznyeftnek és a Gazpromnak is március végére az októberi szintre kell lecsökkentenie devizatartalékait. Bár a rubel sikeres stabilizálása esetén az érintett vállalatoknak a devizaeladásból akár árfolyamnyeresége is keletkezhet mégis szokatlan az ilyen mértékű ráhatás a magánvállalatokra.
- Az elmúlt hetek orosz pánikja elmúlni látszik, az USDRUB árfolyam megnyugodott, így a devizapár jegyzése mára visszatért 55-ös érték környékére.
- Már az orosz pénzügyminiszter is pesszimistán nyilatkozik az orosz gazdasági kilátásokat illetően. Előrejelzése szerint jövőre 4%-kal csökkenhet a GDP és 10% körül lehet az infláció a jövő év egészét tekintve.
- Ma délután tartja a görög parlament az elnökválasztást, melynek sikertelensége esetén jövő év elején előrehozott választások következhetnek, mely azonban nem lenne érdeke a jelenlegi parlamenti pártok többségének, így valószínűbb, hogy a kisebbik rosszat választják és megegyezésre jutnak az elnök személyét illetően.
Olaj, arany
- Az EIA adatai alapján 7,27 millió hordóval 387,2 millió hordóra nőttek a kőolajkészletek, ami június óta a legmagasabb készletadat. Ennek ellenére további érezhető olajáresés már nem volt tapasztalható, a WTI típusú kőolaj árfolyama 55 dollárhoz tapadt.
- Néhány napnyi gyengélkedést követően hirtelen magához tért az arany árfolyama, ami ismételten a 20 és a 30 napos mozgóátlag 1200 dollár körüli értékéhez ugrott.
Devizák
- Az amerikai 5,0%-os GDP növekedésről szóló adat hatására a dollár erősödött az euróval szemben és ma reggel már 1,218- környékén alakul az EURUSD devizapár jegyzése. A rendkívül jó amerikai növekedési adatból ugyanis korábbi amerikai kamatemelésre lehet következtetni, ez pedig erősíti a dollárt az euróval szemben.
- Hiába telt alapjában véve nyugodtan a karácsonyi ünnep a nyitva tartó részvény és devizapiacokon, a forint mégis elgyengült az euróval és a dollárral szemben is. Az EURHUF árfolyam 317,2-es idei csúcsokat tesztelte, innen azonban ma már lefordulhat.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,5%-ot csökkent, ugyanakkor a Hang Seng 1,8%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett ma reggel.
- A japán parlament ismét Abe Shinzo-t választotta miniszterelnöknek, ez azonban csak formalitásnak számít, ugyanis pártja több mint 2/3-os többséget szerzett az előrehozott választásokon.
- Hétvégén japánban 29 milliárd dolláros fiskális élénkítésről döntöttek, ami egyfelől kedvezményes hitellehetőséget takar kis és közép vállalatok részére, másrészt a legszegényebbek fogyasztását igyekszik növelni. A legrászorultabbak számára vásárlási kuponokat biztosítanak. A gazdasági miniszter jelezte, hogy a gazdaságélénkítő lépés nem jár új államkötvények kibocsátásával.
- Meg nem erősített hírek szerint 333 millió dollárért eladta japán lakossági üzletágát a Citigroup a Mitsui Banking Corp-nak.
- A kínai statisztikai hivatal közleménye szerint novemberben a kínai ipari vállalatok profittömege 4,2%- kal esett vissza az egy évvel ezelőtti értékről, ami a legnagyobb mértékű csökkenés 2012 augusztusa óta. Az újabb gyenge kínai makroadat ismét alapot biztosított a kínai lazításról szóló spekulációknak.
- A kínai jegybank megváltoztatta a nem banki pénzügyi intézmények tartalékára vonatkozó szabályozást, ami segítheti a hitelezést és a növekedést is.
Határidős piacok
- Mérsékelt emelkedést mutatnak a határidős piacok a reggeli kereskedésben
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben