Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rendkívüli kamatemelésről döntöttek Oroszországban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. december 16.   09:49

Mindenkinek megvan? Civilizáció, gyerekkorunk játéka. Igaz csak játék, de a legfejlettebb társadalmi formában, a demokráciában rettenetesen bünteti a háborút. Jelentős növekedési áldozatokkal jár másokat csépelni. Ugyan a példa sántít, hiszen az csak egy játék, meg amúgy is az olajár zuhanása az elsődleges negatív hatás most Oroszországra. Ennek ellenére tegnap a 13...

Mindenkinek megvan? Civilizáció, gyerekkorunk játéka. Igaz csak játék, de a legfejlettebb társadalmi formában, a demokráciában rettenetesen bünteti a háborút. Jelentős növekedési áldozatokkal jár másokat csépelni. Ugyan a példa sántít, hiszen az csak egy játék, meg amúgy is az olajár zuhanása az elsődleges negatív hatás most Oroszországra. Ennek ellenére tegnap a 13 százalékos rubel árfolyam zuhanás után mégis ez jutott eszünkbe. Jött a brutális kamatemelés tegnap este, de nem biztos, hogy ez elég lesz. Mordor földjéről menekül ki merre lát. Így büntették/büntetik azokat a cégeket is, amelyeknek komoly kitettségük van az oroszok felé. Az OTP zuhant, míg a Richter esését fékezte, hogy a cég egyre nagyobb tételben vásárolja a saját részvényeit csoporton belüli tranzakciókhoz. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy az OTP esetében a teljes kitettség 800 milliárd forint körül van (cc. 3.000 forint). Mivel fogyasztói hitelekről van szó, ezek tipikusan 1 év körüli futamidővel rendelkeznek, miközben az OTP már cirka háromnegyed éve nagyon megnézi kinek ad hitelt. Azaz nem feltétlenül jár drasztikus portfólióromlással a jelenlegi olaj krízis. A Richter esetében az oroszországi gyárbővítés befejeződött, így az oroszországi hozzáadott érték növelésével tudja csillapítani az árfolyamhatást, ha szükséges. S egyre inkább úgy néz ki, hogy szükséges. Persze az áremelések valószínűleg még akkor is csökkentik (még rubelben is) az árbevételt, ha a gyógyszer hagyományosan árrugalmatlan termék.

A MOL ma reggel jelentette be, hogy a kurdisztáni Shajkan mezőn a korábbi 23 ezer hordóról 40 ezer hordóra emelete a kitermelést a partnere. A hír pozitív, de a vártnak megfelelő, így komoly árfolyamhatásra sem számíthatunk. Ráadásul még pert is nyert a horvát kormánnyal szemben, így a kormánynak át kell venni a veszteséges gázüzletágat, amely jó párszáz forinttal is növelhetné a fair étéket. Persze ehhez jogerős ítélet kellene. Plusz az „ellenfél” igencsak kreatív lehet, hogy más módon megkeserítse a MOL (INA) életét. Az orosz események szerintünk kevésbé, az olajár csökkenés viszont annál inkább érinti a MOL-t. Ezt részben kompenzálhatja a finomítói marzsok valamiféle javulása, ami viszont nem biztos, hogy tartósnak bizonyul.

A DAX tegnap beesett a 200 napos mozgóátlag alá, így most már az ellenállásként üzemelhet. Mindenesetre most úgy néz ki, mintha a 9.150 pont környéki szintet is meg akarná nézni az index. A BUX esetében a mai napon is csökkenésre számítunk.

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy december 24-én, 26-án és 31-én nem tartunk ügyletet.
Piaci áttekintés
- Folytatódott a lejtmenet a tengerentúlon
- Óriási kamatemelés az orosz jegybanktól
- Tovább zuhan az olaj
- Újra nekifuthat a 310-es szinteknek az EUR/HUF jegyzése
- Költségvetési oldalról kap segítséget Kína
- Tovább eshet ma a tőzsde Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy december 24-én, 26-án és 31-én nem tartunk ügyletet.
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap sem volt jó hangulat a tengerentúli börzéken, folytatódott a pénteken kezdődött mélyrepülés. A tovább zuhanó olajárfolyam nem tett jót a piacoknak, az S&P500 index volt a nap vesztese (Dow
- 0,58%, Nasdaq -1,04%, S&P500 -0,62%).
- Három új taggal bővül a Nasdaq100 index: az American Airlines, az Electronic Arts és a Lam Research lesznek az új tagok.
- Nagyot zuhant a New-Yorki Fed index, az elemzők 12,5 pontra számítottak, ezzel szemben -3,58 pontra süllyedt a mutató decemberben. Novemberben 10,16 pontot mutatott az index.
- A BMO Capital alulteljesítőről piaci teljesítőre javította az Exxon Mobil besorolását, 95 dolláros célárfolyam mellett.
- A Deutsche Bank vételről tartásra rontotta a Fordra vonatkozó besorolását. A 16 dolláros célárfolyamon nem változtattak, amely a jelenlegi szinthez képest kicsit több mint 10%-os felértékelődési potenciált jelent.
- Az ipari termelés 1,3%-kal bővült novemberben, amire 6 hónapja nem volt példa. Ez jó hírnek számít, mert az elemzők ennél kisebb, 0,7%-os növekedésre számítottak.
- A Boeing bejelentette, hogy az igazgatótanács felhatalmazást adott a vállalatnak, hogy a következő három évben 12 milliárd dollár értékben vásároljanak vissza részvényeket, a negyedéves osztalékot pedig 25%-kal emelték meg. A vállalat papírjai 1,1%-kal drágultak.
- Lakáspiaci adatokat publikálnak ma a tengerentúlról.
Európa
- Tovább szakadtak a piacok az orosz atomfegyver ukrajnai telepítésének hírére. A FTSE 100 index 1,87%-kal, a CAC 40 index 2,52%-kal, míg a DAX index 2,72%-kal került lejjebb az egy nappal korábbi záróértékéhez képest.
- 1998 óta nem látott esést könyvelt el a rubel a dollárral szemben. A 64,3-as érték napon belül 10% feletti gyengülést jelentett, és év eleje óta lassan a 100%-nál járunk. A háttérben a folyamatosan eső olajár és a kormányzati bejelentések állnak, aminek értelmében jövőre 4,5%-kal eshet vissza a GDP. A költségvetés kiadási oldalát pedig 10%-kal vágják meg.
- Az orosz jegybank 10,5%-ról 17%-ra emelete az alapkamatot, amivel támaszt nyújtana a rubelnek a további leértékelődéssel szemben, ezidáig eredménytelenül. Az egy napos hitelkamat 11,5%-ról 18,0%-ra emelkedik. Az értékpapír visszavásárlási megállapodások értékét 1,5 milliárd dollárról 5,0 milliárd dollárra emelik. Ekkora mértékű beavatkozásra az 1998-as csőd idején volt példa, ráadásul a jegybank már 80 milliárd dollárnyi devizatartalékot adott el.
- Az ukrán miniszterelnök tegnap újabb pénzügyi segítséget kért Brüsszeltől. A háború miatt 10%-kal esett vissza az ipari termelés, a GDP 7%-kal csökkent és a hrivnya 100%-ot veszített az értékéből, így nem meglepő a bejelentés.
- A Reuters szerint Angela Merkel arra biztatja a bolgár kormányt, hogy kezdjenek új tárgyalásokba a Déli Áramlat ügyében Oroszországgal. A bejelentés mögött az állhat, hogy a gázszállítás során keletkező eurómilliós bevételek kiesését nem szeretnék a német adófizetők zsebéből visszapótolni.
- A Whirlpool visszavágta az idei és a jövő évi eredmény prognózisait az Indesit és a Hefei Rongshida Sanyo felvásárlása közben megugró költségek miatt. A cég idén 8,0-8,20 dolláros egy részvényre jutó profitot érhet el (korábbi várakozás 9,4-9,9 dollár volt), ami jövőre 10,75-11,75 dollár közé emelkedhet, ez pedig elmarad az elemzők által várt 14,5 dolláros szinttől.
- A British Telecom tárgyalásokat folytat a Deutsche Telekom
- Orange párossal a brit EE mobil üzletág megvételéről. A hírek szerint 12,5 milliárd fontjába kerülhet a BT Groupnak az akvizíció. Az ügylet lezárása után az Orange 4%-os, a Deutsche Telekom 12%-os részesedéssel rendelkezne a BT Groupban.
- A mai napon euró zónás szolgáltatói és feldolgozóipari menedzser index adatok mellett brit inflációs és kiskereskedelmi számok, valamint a ZEW fogyasztói hangulat indexe érkezik.
Olaj, arany
- A WTI típusú kőolaj 55 dollár alá zuhant ma reggel, amire 2009 óta nem volt példa. A Bloomberg elemzői felmérése szerint jövőre akár 50 dollár alá is csökkenhet a brent típusú kőolaj ára. Az olaj árfolyamának eséséhez nagymértékben hozzájárult a ma reggel megjelent gyenge kínai PMI adat is.
- Nagyot zuhant tegnap az arany árfolyama is, ami a 30 napos mozgóátlag 1190 pontos értékéig zuhant, és onnan egyelőre csak enyhe visszapattanást tud felmutatni. Az arany piacán az ideges mozgást főleg a Fed ma kezdődő kétnapos ülése okozza, mellyel kapcsolatban a piac elsősorban a kamatemeléssel kapcsolatos kommentekre fog koncentrálni.
Devizák
- Az EUR/USD a forró részvénypiaci hangulat ellenére sem szállt el egyik irányba sem, hanem az 1,2425-1,2475-ös szintek között oldalazott.
- Tegnap már a 310-as szintek fölött is járt a forint az euróval szemben, azonban a nap végére visszakorrigált a jegyzés a 309-es szintekig. Innen meglátásunk szerint újra északnak veheti az irányt.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot esett, miközben a Shanghai index 1,9%-ot emelkedett.
- A HSBC felmérése szerint Kínában az előzetes PMI értéke 49,5 pontra esett vissza, ezzel már a gazdasági zsugorodást jelző 50 pont alatti tartományba esett az index, elmaradva a 49,8 pontos várakozástól is.
- A Kínába irányuló működő tőke beáramlás (FDI) 22,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, ami lényegesen magasabb, mint az 1,1%-os várakozás.
- Kínában 192 milliárd jüan (31 milliárd dollár) értékű infrastruktúrafejlesztést jelentettek be, melynek keretében utakat és reptereket fognak építeni. Például megépül Peking harmadik reptere.
- A Gartner piackutató cég felmérése szerint mára a kínai Xiaomi a világ negyedik legnagyobb mobilgyártója a Samsung, az Apple, és a Huawei mögött.
- Holnap további 25 bázisponttal, 1,75%-ra vághatja a monetáris tanács az alapkamatot Thaiföldön.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL bejelentette, hogy a Shaikan-7, -8 és -10 kutakat és a meglévő első és második termelőegységeket összekötő vezetékrendszer építési munkálatai lezárultak. A vezetékrendszer szilárdsági tesztje zajlik, a kőolaj kitermelés ezt követően, még december folyamán megkezdődhet. A három új termelő kút bekötésével a jelenlegi napi 23-25 ezer hordóegyenérték szintű termelés napi 40 ezer hordóegyenérték szintre nő. A hír kedvező, de számítani lehetett rá, hiszen a cél eredetileg is 40 ezer hordó volt.
- A Richter 149.542 darab saját részvényt vásárolt december 12-én, és a cégcsoporton belüli részvénycseréhez újabb 600.000 darab vételére adott megbízást. A cég jelenleg 1.168.605 darab saját részvényt birtokol.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa. A piac arra számít, hogy nem változtatnak a jelenlegi 2,1%-os irányadó rátán.
- A parlament elfogadta a 2015-ös költségvetést. A főbb számok: 2,5%-os GDP növekedés, 1,8%-os infláció és 2,4%-os költségvetési hiány.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben