Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: Gyenge első negyedév a romló külső környezet és a különadók miatt

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINIPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. május 10.   14:57

A MOL május 12-én hozza nyilvánosságra első negyedéves gyorsjelentését. A cégtől gyengébb tisztított CCS-alapú EBITDA-t várunk év/év és negyedév/negyedév alapon is a romló környezet, illetve a különadók és az állami...

A MOL május 12-én hozza nyilvánosságra első negyedéves gyorsjelentését.

A cégtől gyengébb tisztított CCS-alapú EBITDA-t várunk év/év és negyedév/negyedév alapon is a romló környezet, illetve a különadók és az állami szabályozás miatt.

A kutatás-termelés üzletág 120 milliárd forintos EBITDA-t jelenthet, mivel mind a kőolaj, mind a földgáz ára csökkent év/év alapon (2023. első negyedéves Brent átlagár 81,1 dollár/hordó volt, míg a CEGH bécsi gázár 55,9 euró/MWh szintre esett vissza). Emellett a magyar kormány jelentősen megemelte a szénhidrogén termelés bányajáradékát, míg Horvátországban csökkent korábban a gáz átvételi ára.

A feldolgozás-kereskedelem erős finomítói marzzsal szembesült: a 32,6 dollár/hordó Ural Med Komplex marzs meghaladta az előző negyedév 29 dolláros hordónkénti marzsát. Másrészt a forgalom jelentősen visszaesett a gazdasági növekedés lassulása és az ársapka rendelet kivonása miatt. A magyar kormány 95%-os adóval sújtja az Ural és a Brent típusú kőolaj közti árkülönbséget. Mi 25 milliárd forint negatív CCS hatással is számolunk.

A fogyasztói szolgáltatások várhatóan javította eredményeit a magyar ársapka 2022. decemberi kivonását követően. Az üzletágat ugyanakkor 4,1%-os forgalomarányos különadó sújtja Magyarországon. A gázüzletág erős eredményt produkálhat az előző negyedévhez hasonlóan. A pénzügyi soron zéró eredményre számítunk, mivel a MOL jelentős árfolyamnyereséget ért el a dollár alapú hitelein. A vállalati nyereségadó kulcs emelkedhetett a szlovák iparági különadó miatt.

Összességében 2023 első negyedéve jelentősen alulmarad az előző negyedévekhez képest, főleg a gyengébb környezet és a jelentős különadó teher miatt. A következő negyedévek enyhén jobbak lehetnek, viszont a dízel árrések közelmúltban történt gyengülése ezt a hatást tompíthatja. A MOL eredményessége 30-40%-kal alacsonyabb lehet 2023-ban, mint a tavalyi esztendőben.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben