Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A vártnál drágább uránérc hozhatja el a Cameco Corporation emelkedését

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXIKerekes TamásRészvényelemző2023. április 26.   17:54
Cameco - Long bányászat
Belépési pont: piaci ár Kiszállási pont: 31 Stop-loss: 23,5
Elemző: Kerekes Tamás

A klímaválság és az energiaválság következtében eljöhet az atomenergia „újjáéledése”. A környezeti katasztrófa elkerülése érdekében — szó szerint — egyre égetőbb szükség lenne az olyan energiaforrások használatára, melyek nem járnak üvegházhatású gázok kibocsátásával. Ráadásul az orosz-ukrán háború miatt a földgáz piac átrendeződése is növelheti a nukleáris energiába történő beruházásokat.

Újabb „atom fellendülés”?

Bár Németországban zöld szempontokra hivatkozva most állították le a még működő atomerőműveket, szerte a világon egyre több gazdaságilag tőkeerős ország dönt a meglévő portfólió bővítése mellett. Ilyen az Egyesült Államok és Kína is, de Európában az Egyesült Királyság, Belgium, valamint több kelet-közép-európai állam is, illetve a már régóta az atomenergiára szavazó Franciaország is flottacserét tervez a közeljövőben.

Az emberiség növekvő létszáma — ami nemrég elérte a nyolc milliárdot — sajnos egyre nagyobb energiafelhasználást kíván. Ez az az energiaigény, amit szeretnénk minél alacsonyabb karbon-kibocsátással megtermelni. Ennek egyik kulcsa az atomenergia lehet, amit az EU a közelmúltban zöld energiának nyilvánított, az egyéb zöld energiaforrások (pl. nap, szél és víz) mellett.

A G7 külügyminiszterei nemrég megegyeztek, hogy csökkentik Oroszország befolyását a nukleáris energia terén. Ennek egyik kedvezményezettje éppen Kanada lehet, ahol több urán kitermeléssel és finomítással foglalkozó vállalat is tevékenykedik. A Georgia Power áramszolgáltató éppen a napokban jelentette be, hogy a Georgia államban működő Vogtle erőmű újabb reaktora, a Vogtle Unit 3 biztonságosan elérte a ’kezdeti reaktorállapotot’ a kritikussági tesztek során, májusban vagy júniusban pedig már el is indulhat az áramtermelés. A Unit 4-gyel együtt 2,24 GW kapacitásúak lesznek az új blokkok a korábbi kétszer 1,22 GW-on túl. Ezzel ez az áramtermelő egység az USA legnagyobb erőműve lesz.

Az észak-amerikai kontinens uránhatalma

A kanadai Cameco Corporation a világ második legnagyobb uránérc kitermelője (18 százalékos részesedéssel), valamint legnagyobb uránbányászati részvénytársasága. A kitermelés mellett az érc kereskedésével is foglalkoznak, illetve az atomreaktorokat hajtó „üzemanyagot” is előállítanak, ami magában foglalja a finomítási és dúsítási folyamatokat is. Nem utolsó sorban pedig a felhasznált ércek őrlését is elvégzi a vállalat.

A Cameco-nak évente 30 millió font (kb. 13,6 ezer tonna) urán kibányászására van engedélye, míg a kitermelhető készlet a vállalat becslése szerint kb. 235 ezer tonna, azaz kb. 518 millió font. A cég Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában is Kazahsztánban is tevékenykedik. A Cameco tavaly körülbelül 10,4 millió font (4,7 ezer tonna) uránércet termelt ki, de összesen nagyjából 25,6 millió font (11,6 ezer tonna) uránt adott el (köszönhetően a kereskedési volumennek), melynek átlagára fontonként kb. 44,5 dollár volt. Idén ez a volumen nagyjából 15 millió és 30 millió font lehet. Az elemzők idén 48,1 dolláros, jövőre pedig 51,5 dolláros átlagárral számolnak a modelljeikben.

1. ábra: Az uránérc árának alakulása az utóbbi öt évben, USD/font. Forrás: tradingeconomics.com

Az urán piaci ára jelenleg 51-52 dollár között van, a Trading Economics előrejelzése pedig nagyjából 52-55 dolláros árfolyamot becsül a következő néhány évre. Ezek az előrejelzések konzervatívnak nevezhetők, több kutatás már 55-60 dollár közötti árfolyamot becsül az idei évre, hosszú távon pedig a 70-100 dollár közötti árfolyam sem elképzelhetetlen.

Technikai kép és értékeltség

2. ábra: Forrás: Bloomberg, Erste

A cég részvényeinek árfolyama szépen emelkedő trendet követ, most éppen ennek a trendvonalnak a környékén van az árfolyam, ami gyakran jelent támaszt egy esetleges eladási időszak esetén. Az idei lokális csúcsponthoz (29,73 dollár) képest most 14,3 százalékkal alacsonyabban forog a papír, azaz kb. 20 százalékos emelkedési potenciál van benne a szint elérésig. A részvény árfolyama a 20, 30 és 200 napos mozgóátlagokon billeg. Innen rugaszkodhat el egy esetleges emelkedés során. A lokális mélypont 23,7 dollárnál képez támaszt az árfolyam számára.

3. ábra: Forrás: Bloomberg, Erste

A cég P/E illetve EV/EBITDA értékeltségét nagyon nehéz összevetni szektortársakkal, ugyanis alig akad a világon hasonló tevékenységet folytató cég, amelyiknek a mérete is hasonló és profitot is termel. A 2023-as előremutató P/E 34,7, míg a 2024-es 18,1. Ez nem tűnik olcsónak, de úgy gondoljuk, hogy a vártnál magasabb uránérc ár pozitív meglepetést jelenthet a nyereség szempontjából, ami kedvezőbbé teheti a cég értékelését. A 2023-as előremutató EV/EBITDA 17,8, míg a 2024-es 9,6.

Ha az idei évre 51 dolláros, jövőre pedig 55 dolláros fontonkénti uránérc árfolyammal számolunk, a megnövekedett bevételt pedig 30 százalékos adó mellett tekintjük nyereségnek, akkor az elemzői konszenzusban szereplő eladási volumen mellett ez 2023-ban 21 százalékkal (60 millió dollárral) növelné a becsült 280 millió dolláros profitot, 2024-ben pedig 14 százalékkal (71 millió dollárral) növelné a becsült 497 millió dolláros nyereséget.

Összegezve

Várakozásunk szerint a közeljövőben, és akár hosszabb távon is megnőhet az atomerőművek szerepe, amit a klímaváltozás következtében szükséges szénhidrogén alapú energiáról való átállás is sürget. A jelenlegi modellek konzervatívak az uránérc árfolyamának előrejelzésével kapcsolatban. Fentebb egy szintén nem túl szélsőséges, de magasabb árfolyammal számolva 21, illetve 14 százalékkal magasabb profitot becslünk a vállalatnak a jelenlegi és jövő évi működésben.

A célárat érdemes lehet a szeptemberi lokális csúcspont alá, 31 dollárhoz elhelyezni, míg a stop-loss szintet a trendvonal és a márciusi lokális mélypont alá, 23 dollárhoz elhelyezni. Így a hozam-kockázati arány körülbelül 2:1.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben