Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az olajipari szolgáltató részvények nyertesei lehetnek az olajárak emelkedésének

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2023. január 20.   13:34

Az idei év várhatóan további izgalmakat fog hozni a nemzetközi kőolaj piacon. A két fő tényező, ami most leginkább meghatározza az árakat, az Kína gazdasági fellendülése a Covid politika feladása után, illetve a nyugat Oroszország elleni olaj és olajtermék embargójának hatása. Emellett az OPEC politikája vagy éppen a tetőző amerikai palaolaj termelés mellett sem szabad elmennünk. Most egy olyan szektort szeretnék bemutatni, ami egyértelműen nyertese lehet az emelkedő szénhidrogén áraknak és talán kevésbé közismert. Ez nem más, mint az olajipari szolgáltatással foglalkozó szektor, azon is belül a legnagyobb, mint a Schlumberger (SLB US), a Halliburton (HAL US), a Baker Hughes (BRK US) és a Transocean (RIG US).

Ezek a cégek különösen érzékenyek az olaj és gázárak változására,  magasabb árak értelemszerűen megengedik, hogy jóval nagyobb szeletet hasítsanak ki maguknak a tortából.

Schlumberger (SLB US) – Az iparág talán egyik legnagyobb cége, az egész világon és gyakorlatilag minden szolgáltatásban ott van. Eredetileg Franciaországban alapították, de ma mindenhol van irodája szerte a világban. Különösen a tengeri fúrásokban erős, de a szeizmatikától a CO2 elfogáson és besajtoláson keresztül az összes kutatás-termelési, szolgáltatási területen jelen van. A cég részvényei Európában és az USA-ban is forognak. Az utóbbi hetekben azért került a hírekbe, mert kiváló lesz a várható eredménye részben azért, mert nem vonultak ki Oroszországban szemben a többi nagy nyugati szolgáltató vállalattal. A részvények nem olcsók: a 2023-as elvárt eredménnyel 19,4x PER és 11,5x EV/EBITDA mellett forognak a papírok.

Halliburton (HAL US) – Az amerikai szolgáltató főleg a hidraulikus repesztés vezető vállalata, a Sclumberger mögött a második legnagyobb globális szolgáltató. Régebben a volt USA védelmi miniszter, Dick Cheney neve miatt lehet ismerős, aki korábban a vezérigazgatója is volt a Halliburton-nek. A részvények értékelése a 2023-as várt eredményekkel: 19,7x PER és 10,7x EV/EBITDA.

Baker-Hugher (BKR US) – Szintén az Egyesült Államok egyik vezető szénhidrogén kutatás/termelési szolgáltató vállalata, különösen a fúrási szolgáltatásokban világelső. Nem véletlen, hogy ez a cég szokta rendszeresen publikálni az USA-ban és Kanadában használt fúróberendezések számát. A cég részvényei 9,3x EV/EBITDA és 18,1x PER mellett forognak 2023-as várt eredménnyel.

Transocean (RIG US) – a világ legnagyobb tengeri fúrásokkal foglalkozó vállalkozója a svájci bejegyzésű vállalat. A Transocean nyereséget főleg nagy tengeri lelőhelyek kiaknázása lendítheti fel, így a kőolajárra különösen érzékeny. A legnagyobb ügyfelei a Royal Dutch Shell, a norvég Equinor és az amerikai Chevron. A vállalattól 2024-ben várnak először nettó nyereséget, a részvények 11,7x PER és 7,1x EV/EBITDA mellett forognak 2024-es várt számokkal.

Ezek a papírok a Baker Hughes kivételével az elmúlt egy évben felülteljesítették a S&P Oil&Gas indexet.

A legnagyobb olajipari szolgáltató cégek és a S&P Oil&Gas index alakulása az elmúlt 12 hónapban
Forrás: Bloomberg

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

Karnyújtásnyira az 1000 milliárdos OTP-nyereség, folytatódhat a blue chipek komoly eredménytermelő képessége

Bár a tavalyi évet visszaeséssel zárta a magyar gazdaság, ez messze nem volt olyan mértékű, hogy érdemben befolyásolja a magyar tőzsdei nagycégek...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben