Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az Egyesült Államok földgázipara további lehetőségeket rejt magában

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. december 6.   15:12

Az Egyesült Államok gázpiaci kilátásai továbbra is pozitívak a véleményem szerint. A főbb pontok a következők, ami miatt 2023-ban ismételten remek éve lehet a szektornak:

Kínálat csak kismértékben tud nőni: 2023-ban az USA gázkínálata mindössze 2%-kal fog nőni 2022-hez képest 99,7 milliárd köbláb/nap (bcfd) mértékre az EIA (Amerikai Energia Ügynökség) szerint. A fő probléma, hogy a legnagyobb termelő mezők, mint a Marcellus és a Permian csak kisebb mértékben tudják növelni kihozatalukat, mint korábban. Az USA-ban jelentősen csökken a legjobb (ún. Tier-1) gáz és nyersolaj palarétegek aránya, emellett továbbra is erős nyomás van a szektoron, hogy a növekedés csak olyan mértékű legyen, ami biztosítja a tőketulajdonosoknak a megfelelő megtérülést. Ergo marad a magas osztalék és részvényvisszavásárlási arány, míg a beruházási aktivitás visszafogott marad. Sőt egyes befektetők szerint jobban járnak a részvényesek, ha az alacsony árazás melletti részvényeket a cégek visszavásárolnák, mintha gáztermelésbe fektetnének.

 


Chart: Az USA földgáztermelés alakulása
Forrás: EIA (Amerikai Energia Ügynökség)

A keresletet hajtja a cseppfolyós export, tovább nő az LNG export kapacitás: Az USA kereslete 87,9 bcfd lesz jövőre, ami nem jelent változást az előző évhez képest. Ami viszont fontos fejlemény, hogy tovább nő az LNG export kapacitások nagysága. 2026 elejére ennek a mértéke elérheti a 20 bcfd értéket, vagyis az USA termelésének ötödét exportálhatja az Egyesült Államok. Rövidtávon mindenképpen a téli időjárás és a Freeport LNG terminál visszakapcsolása a kérdés. Az utóbbi egyébként 2,1bcdf kapacitással bír.



Chart: Az USA LNG exportkapacitásainak alakulása
Forrás: EIA (Amerikai Energia Ügynökség)

Készletek szintje kismértékben alatta az elmúlt évek átlagának: a november 25-i adatok szerint az USA betárolt földgáz mennyisége 3.483 milliárd köbláb (Bcf) volt, ami 2,5%-kal elmarad az 5 éves átlagtól. Ez a mennyiség tehát elegendő lehet a téli időszakban, ugyanakkor ha a Freeport LNG terminál valóban megnyit a jövő év elején és hideg lesz a téli időjárás, akkor emelkedhetnek az árak akár már rövid távon is.

Ezek alapján továbbra is vonzónak tartom a szektort. Ki szeretnék emelni néhány részvényt, amely nyertese lehet a folyamatoknak.

Chesapeake (CHK US): Független szénhidrogén bányászati cég, amely kutatással és termeléssel foglalkozik, elsősorban földgáz portfolióval. A vállalatnak Louisiana, Ohio, Oklahoma, Pennsylvania, Texas és Wyoming államban vannak érdekeltségei. Érdekesség, hogy a Chesapeake csődközeli állapotban volt 2020-ban, de azóta szárnyal a részvény, köszönhetően a megváltozot piaci körülményeknek és a magasabb földgázárnak. A CHK piaci kapitalizációja 13,6 milliárd dollár. Termelése 436 ezer hordóegyenértékes per nap volt 2021-ben.

Ovinitiv (OVV US): Korábban Encana néven mozgó cég olaj, földgáz és földgáz kondenzátumokat termel. A cégnek az Egyesült Államokban és Kanadában is van kitermelése, korábban Kanada legnagyobb független földgáz termelő társasága volt. 2021-ben 534 ezer hordóegyenértékes/nap termelésnek 74% volt földgáz és kondenzátum. A cég 2 milliárd hordóegyenértékes (boe) bizonyított tartalékkal rendelkezik, ami több mint tíz év termelését fedezi a mostani kitermelési ütem mellett.

EOG (EOG US): A texasi cég az USA egyik legnagyobb gáztermelője, napi 753 ezer hordóegyenértékes szénhidrogént hoz a felszínre. A készletek 98%-a az Egyesült Államokban, 2% Trinidad és Tobagoban van, de az EOG-nak vannak kisebb érdekeltségei Kanadában és Kínában is. A készletek 51% kőolaj, a többi földgáz és földgáz kondenzátum. A teljes készletmennyiség 3,219 milliárd hordóegyenértékes, vagyis közel 12 évnyi készlettel rendelkezik a vállalat a mostani termelési szint mellett.

Range Resources (RRC US): amerikai földgáz termeléssel és kutatással foglalkozó cég. A vállalat a Marcellus mezőn termel, ahol az egyik legnagyobb területtel rendelkező tulajdonos. A Range Resources 2021-ban napi 2,13 milliárd köbláb földgázt termel (kb. 367 ezer hordóegyenértékes/nap). Elemzői szemmel különösen érdekes a cég, mivel alacsony költséggel hozza felszínre a földgázt és jelentős bizonyított szénhidrogén tartalékai vannak (2021 év végén 17,775 trillió köbláb volt a becsült bizonyított készlet nagysága, ami kb. 306 millió hordóegyenértékes, közel 23 évig termelheti a cég a mostani mennyiséget).

Cheniere (LNG US): Az USA legnagyobb cseppfolyós földgáz cége, akinek a kezében van a Sabine Pass terminál, az USA legnagyobb LNG kikötő Louisiana államban. A cég világszerte szállít cseppfolyós földgázt, a legnagyobb vevője a tajvani CPC évi 25 milliárd dollár értékben. A Sabine Pass évi 30 millió tonna LNG kapacitással (kb. 3,5 Bcfd vagyis 42 milliárd köbméter) rendelkezik, ami a mostani USA LNG export kapacitás negyede. A céget a legendás befektető, Carl Icahn vezeti, aki az iparág másik legendás vezetőjétől, Charif Souki-tól vette át a stafétabotot. Souki úr jelenleg egy másik tőzsdei LNG cég, a Tellurian (TELL US) vezetője.

New Fortress Energy (NFE US): A New Fortress Energy az LNG üzletben tevékenykedik: a cég LNG import terminálokat, erre épülő áramtermelő és ipari berendezéseket tervez, épít és finanszíroz a világban. Az ügyfelek szerte a világon vannak, de főleg Latin-Amerikában és a Karibi térségben. Emellett van projektjük az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában is. A vállalat több éves veszteséges tevékenység után 2021-ben már nyereséget termelt, 2022-2023-ban pedig gyorsuló ütemben növeli EBITDA-ját és nettó nyereségét. A becslések szerint a 2021-es 604 millió dollár EBITDA 2024-re 1,79 milliárd dollárra nő. A részvény árazása viszonylag magas: a 2022-es eredményekkel 26x PER és 14.2x EV/EBITDA szinten forog. A cég alacsony, 1% alatti osztalékhozamot fizet. A vállalat részvényesei között az alapító Wesley Edens a legnagyobb tulajdonos 22,8%-kal. A többi részvény pénzügyi és szakmai befektetők kezében van.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben