Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A mikrokontrollerek teszik értékessé a Microchip Technology-t

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2022. szeptember 19.   14:49
Microchip Technology - LONG Félvezető szektor
Belépési pont: piaci Kiszállási pont: 74,50 Stop-loss: 61,38

 

Elemző: Kerekes Tamás

A félvezetőpiac bevétel-növekedése 2022-ben lassulni fog, míg 2023-ban zsugorodhat is ez a szegmens. A legsebezhetőbbnek a fogyasztói költés visszafogásából történő termékekben fordulhat elő, erre jó példa az okostelefon, a PC vagy a televízió. A félvezetőkre jellemző a ciklikusság, most éppen egy felfelé tartó szakasz - amit lehet túlkeresletinek is hívni – végéhez érkezünk, azonban vannak olyan termékek, amelyeknek továbbra is nagy szükségük van ezen mikrocsipekre.

Erre legjobb példát az adatközpontok, azonbelül is a felhős megoldások infrastruktúrája, az autóipar, főleg az elektromos autók terén, a mesterséges intelligencia, az 5G hálózatok kiépítése, valamint az IoT megoldások lehetnek.

Véleményünk alapján, amelyet a szektor szakértői is alátámasztanak, azon félvezetőgyártók, vagy félveztőkhöz köthető technológiát, megoldásokat, illetve szolgáltatást kínáló vállalatok, amelyek a feljebb felsorolt szegmensekben érdekeltek, nem csak társaiknál jobban, de akár növekedéssel tölthetik még az előttünk álló borúsabb időszakot.

Külön üdvözülendő, ha egy félvezető gyártó tevékenységét, nem a jelenleg mindenféle bizonytalansággal sújtott Tajvanban, vagy a kelet-ázsiai régióban végzi, valamint, ha eladási számai szintén nem az említett térségtől függnek.

A Microchip Technology Inc. fókusza

A Microchip Tech. elsősorban beágyazott vezérlőkkel (mikrokontrollerek) foglalkozik, ezeket többnyire, gyártja és fejleszti is. Gyártási folyamatainak nagy részét az USA-ban végzi, de található üzeme Európában is, illetve könnyen elvégezhető (azaz könnyen mozdítható!) folyamatokat Thaiföldre és a Fülöp-Szigetekre szervezett ki. A cég fő zászlóshajója a mikrokontrollerek gyártása, melyeknek végső felhasználása elsődlegesen az autóipar, egyéb ipar, számítástechnika, kommunikáció, világítás, tápegységek, motor irányítás, ember-gép felület, biztonság, vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat típusú termékekben található. A cég továbbá fejlesztői eszközöket kínál a fent említett mikrocsipek specifikálására, programozására.

A mikrokontrollerek „apró számítógépek”, amelyek egy alaplapra helyezve irányítási feladatokat látnak el elektronikai eszközökben (irodai gépek, otthoni eszközök, járművek, stb.). A mikrokontroller az automatizáltság egyik alapja, a Microchip Technology pedig vezető gyártója a 32-bites mikrokontrollereknek, amelyek már képesek a bonyolultabb, összetettebb feladatok ellátására is, azaz munkafolyamatokat is ellátó gépek irányítására.

A vállalat ezzel együtt teljeskörű megoldást kínál csipjeinek a felhasználására, igény esetén együtt működik az adott gyártóval, hogy a lehető legoptimálisabb megoldást alakítsa ki mikrocsipjeinek beépítésére.

A cég nagyjából fele-fele arányban értékesíti termékeit saját magán, illetve disztribútorain keresztül.

Értékeltség

A vállalat augusztus elején tette közzé 2023-as pénzügyi évének (amely március 31-én zárul) első negyedéves eredményét, amely meghaladta a várakozásokat, és a cég előrejelzése is nagyobb volt, mint amit a szakértők becsültek: a második negyedévre 1,42-1,46 dolláros EPS-várakozásuk van, míg a piaci konszenzus csak 1,34 dollár volt. A cég következő jelentése november negyedikén lesz, ahol elsősorban az előrejelzést figyelhetik az piaci szereplők.

Az elemzői alulbecslés egyébként jellemző a Microchip esetében, szinte kivétel nélkül pozitív meglepetés okoz az eredményközlés, míg az elemzői előremutatások fokozatosan nőttek a múltban is.

1. ábra, Az MCHP vetélytársainak átlagos, illetve az MCHP Forward P/E mutatója; forrás: Bloomberg

Ami a szektortársakkal való összevetést illeti, a jelenlegi pénzügyi év forward P/E mutatójában a szektortársak medián értékeivel szemben 11,2 vs 13,3; míg a következőre 11,0 vs 11,9. A peer group nem homogén, ami a termékek végső felhasználását illeti, ez pedig az egyik kulcsfontosságú sztorink a céggel kapcsolatban: a többinél kedvezőbb termékportfólió. A jelenlegi forward P/E mutató az egyik legkedvezőbb az utóbbi két évet figyelembe véve.

Az augusztusi gyorsjelentés óta az elemzői célárak nem változtak érdemben, miközben az árfolyam 10%-ot is csökkent. Az ismeretes globális és makrogazdasági események következtében a Microchip Technology árfolyama és a céggel szemben támasztott várakozások is csökkentek az idei évben. Január elseje óta 24,5%-ot esett az árfolyam, míg konszenzusos célár „csak” 12,9%-ot.

Véleményünk szerint az árfolyam esés nem feltétlen alátámasztott, és az egész piaccal, valamint akár a szegmenssel kapcsolatos bizonytalanság következménye.

Technikai kép

2. ábra, forrás: Bloomberg, Erste

A cég technikai képe ígéretes, nem elég, hogy a júliustól augusztus közepéig tartó teljeskörű piaci emelkedés során 37%-ot emelkedve kitört az év legeleje óta tartó csökkenő trendcsatornájából is, majd arról visszapattant nem rég, de az évtizedes trendvonal is megtartotta az árfolyamot. A mozgóátlagok ellenállásként viselkedhetnek, míg az MACD a keddi zuhanás előtt vételi jelzés irányába haladt.

Összegzés

Vonzó vállalatnak tűnik a Microchip Technology, egy olyan üzletágban van, amelyet mostanra pesszimizmus leng körül, azonban a félvezetők iránt összességében visszaeső kereslet kevésbé érintheti a céget. A termékportfóliója jó, kellően diverzifikált is, de a legfontosabb, hogy piacvezető olyan termékek gyártásában, amelyek technológiailag a kiemelkedőbbek közé tartoznak, felhasználásuk széleskörű és szükséges, kereslete hosszútávon erős maradhat. A cég értékeltsége átlagos, a teljes szektorhoz mérten még olcsó is, azonban jellemzően az alacsonyabb értékeltségű félvezetőgyártók a visszaesésre hivatott okostelefonhoz és PC-khez gyártanak termékeket, a „drágább” papírok pedig kedvezőbbnek ítélt termékportfólióval rendelkeznek. A technikai kép bizakodásra adhat okot, a mostani egy jó időpont lehet a beszállásra.

A hozam-kockázati aránya a fenti ajánlásnak nagyságrendileg 2/1.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Kiadvánnyal kapcsolatos információk

Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.

Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.

Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.
Elemzési hirdetmény

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el:
www.ersteinvestment.hu/hu/erste_befektetesi_zrt_befektetesek.html

A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.
Elemzési hirdetmény

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről az alábbi linken tájékozódhat:
www.erstemarket.hu/elemzesek/elemzoi-ajanlasaink

A kiadványban foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes kiadványhoz kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben