Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kezdődik

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 2.   11:15

Erste kommentár Holnap a Richterrel kezdődik a nagyágyúk jelentése a BÉT-en. Augusztus 5-én a MOL, 9-én az Mtel, 11-én pedig az OTP eredményével leszünk gazdagabbak. A meglepetés az, hogy a négy nagy eredménye...

Erste kommentár

Holnap a Richterrel kezdődik a nagyágyúk jelentése a BÉT-en. Augusztus 5-én a MOL, 9-én az Mtel, 11-én pedig az OTP eredményével leszünk gazdagabbak. A meglepetés az, hogy a négy nagy eredménye – amelyek a BUX-ot több mint 90 százalékban reprezentálják – akár újabb rekordot is érhet el a várhatóan 360 Mrd forintot is meghaladó eredménnyel, amely enyhén nagyobb lehet a tavaly második negyedéves, eddigi rekordot tartó összprofit-tömegnél. Viszont míg akkor gyakorlatilag mindenki jól teljesített, ami igaz a kispapírokra is, most erős szétválás látható ennek az eredménynek az előállításban. Ugyanis míg az OTP és az Mtel esetében, amelyeket a kormányzati intézkedések (különadók, kamatstop) jobban sújtanak és eredménycsökkenésre számíthatunk, addig a MOL profitja nagy valószínűséggel felrobbant a kedvező környezetnek (magas marzsok, Ural-Brent különbség…stb.) köszönhetően. Azaz ennek az eredménynek a nagy részét az olajcégnek köszönhetjük. Ugyankkor a Richternek sem lehet oka a panaszra. Az Oroszországgal kapcsolatos aggodalmak eddig nem realizálódtak, s a Amerikából is szép jövedelemre tesz szert a cariprazine kapcsán, sőt még mérföldkő kifizetés is növelhette az eredményét. Egy szó mint száz, abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy miközben a BUX-ban nagy valószínűséggel a negyedéves teljes profittömeg rekordra fog futni, addig a BUX index 25 százalékkal tartózkodik a történelmi csúcsértéke alatt. Az okok ismertek, amelyben elsődlegesként az EU-val való vitánk és lehetséges pénzvesztés játszik szerepet, de a kormányzati intézkedések mellett, a magas energiaárak, infláció és az ehhez köthető magas hozamszint is fontos tényező.


Ma a DAX folytatja a tegnap megkezdett korrekciót, miközben a BUX oldalazik.

Enyhe csökkenés

A főbb európai indexek, az Euro Stoxx50, a DAX és a FTSE100 is egyaránt 0-0,2% közötti enyhe csökkenést mutatott tegnap. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az IT vezette az emelkedést, míg az energia volt a leggyengébben szereplő szektor.


Amerikában is visszafogott esés volt látható tegnap, a Dow 0,1%-ot, a Nasdaq 0,2%-ot, az S&P 0,3%-ot csökkent. Itt is vegyesen teljesítettek a szektorok, a nehezék az energiaszektor volt, míg legjobban a fogyasztási cikk gyártók szerepeltek.


Ezzel szemben Ázsiában tapintható a feszültség Nancy Pelosi tajvani látogatása kapcsán, ami az ázsiai részvényindexek esésében is lecsapódik. A Nikkei 1,5%-ot, a CSI300 1,7%-ot, a Hang Seng 2,5%-ot esett.

Holnap jelent a Richter

Holnap kora hajnalban teszi közzé idei második negyedéves eredményét a Richter.

Kötvényt bocsát ki az Apple

Négy részben, összesen 5,5 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényt az Apple. Ezek közül a leghosszabb lejáratú értékpapír 40 éves lesz, a tervek szerint 118 bázispontos prémiumot kínálva az államkötvényekhez képest. A szerzett forrást elsősorban részvény-visszavásárlásra és osztalékkifizetésre fordíthatja a techóriás.

Egészséges irányban a Pepsi

8,5%-os részesedést vásárolt a Celsius Holdings sportitalokat és készítményeket gyártó vállalatban a Pepsi. Az 550 millió dolláros üzlet részeként a két cég stratégiai egyezséget kötött a termékeiknek forgalmazásáról. A Bloomberg elemzője szerint az is elképzelhető, hogy az üdítőital-gyártó teljes egészében felvásárolná a Celsius-t. A Celsius 11%-ot ralizott a tegnapi kereskedés folyamán.

Erős eredmény és javuló kilátások a Raiffeisen-nél

1,27 milliárd eurós adózott eredményt ért el a Raiffeisen a második negyedévben, jelentősen felülmúlva a 854 millió eurós várakozást. A meglepetés fő oka a vártnál magasabb nettó kamatbevétel és a szintén várakozáson felüli jutalékbevétel. A jobb bevételekben jelentős szerepet játszott az orosz rubel erősödése. A 2022-es évre az eddigi 8-10%-ról legalább 15%-ra emelték a ROE célt.

Alig 400 felett a forint

Hétfőn 404-ről kezdte meg az e heti kereskedést a forint az euró ellenében, majd ezután mintegy egy százalékos erősödést mutatott a magyar deviza és a bűvös 400-as szint alá is benézett. A nap vége felé 401 körül stabilizálódott a kurzus, és ma reggel is e szint magasságában jár az árfolyam.

Szűk sávban az EURUSD

Hétfőn reggel az 1,02-es szintekről indította a hetet az EURUSD, viszonylag szűk, nagyjából fél százalékos sávban mozogva végül 1,027-ig emelkedett az értéke. Ma délelőtt némi erősödést láthatunk a dollártól: 1,024-ig jutott az amerikai deviza.

Csökkent az olajár a recessziós félelmek miatt, az azonnali piacon enyhült a feszültség

A WTI 93,5 dollárra, a Brent 99,5 dollárra esett a szeptemberi határidőre, míg az Ural azonnali jegyzése mindössze 76,5 dollár volt ma reggel. A csökkenő árak elsősorban a recessziós félelmekkel magyarázhatók: az USA technikailag recesszióba került az előző negyedévben, míg Kínában a zéró covid politika miatt lassul a gazdaság. Az azonnali piacon is a feszültség enyhüléséről számoltak be a kereskedők, mivel Líbia ismét teljes kapacitással termel, miközben a globális kereslet némileg csökkent a nyersolaj iránt. A piac a héten az OPEC+ találkozóra figyel, miután a közelmúltban Joe Biden amerikai elnök szaúdi látogatást tett, ahol a termelés fokozását kérte az arab ország vezetőitől. A piac szerint nem lesz érdemi kínálat növelés, legfeljebb a szokásos kismértékű növelést fogadhatják el a vezetők. A legtöbb OPEC tagállam a maximális kapacitás mellett termel, Szaúd-Arábia jelenleg napi 11 millió hordó kőolajat hoz a felszínre, míg a teljes kartell napi 2,8 millió hordóval marad el a kvótáktól. Oroszország esetében pedig a piac árazza, hogy az év végétől a nyugat szankciókkal sújtotta az olaj és olajtermék exportot.

Az arany nagyot drágult Nancy Pelosi tajvani látogatására

A gyenge dollár és Nancy Pelosi demokrata házelnök tajvani látogatása miatt az arany 1.771 dollárig erősödött ma reggel. Az utóbbi hír növeli a geopolitikai feszültséget Kína és az Egyesült Államok között, miután ilyen magas rangú amerikai vezető már 25 év óta nem látogatott el a szigetországba. A kínai vezetés konzekvenciákra hívta fel a figyelmet, többek között katonai akciókra is, ha a látogatás megtörténik. A dollár gyengült a Fed várható lassuló kamatemelése miatt. A piac szerint az amerikai monetáris hatóság további 75 bázispontos emelést hajt végre szeptemberben, utána viszont további jelentős szigorításra már nem kerül sor. Ez pedig nyugtatólag hatott a piacra.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben