Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Recesszió ellen is lehet védelem

SZTORI
SZTORIVarga ZalánÉrtékesítési igazgató2022. augusztus 1.   11:14

A recessziós kockázatok fokozatosan nőnek, így továbbra is fokozatosan, több részletben célszerű befektetni a részvénypiacba, és érdemes alacsony kockázatú alapokat is tartani – véli Varga Zalán, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatója, akit a világgazdaság legégetőbb kérdéseiről és a befektetési lehetőségekről kérdeztünk.

Év elején a fő téma az infláció volt, most pedig egyre többet beszélünk a recessziós veszélyekről. Van összefüggés a kettő között?

Igen, a magas infláció sok esetben recesszióba torkollik. Az árak emelkedése automatikusan csökkenti a keresletet, a jegybankok pedig emelik az alapkamatot, így próbálják hűteni a keresleti oldalt. Az egyre magasabb kamatszint következtében magasabb lesz a törlesztőrészlet, drágább lesz a hitel, így csökken a lakossági fogyasztás. A vállalatok pedig csökkentik a beruházásaikat, és a növekvő munkabérek miatt a profitjuk is csökkenhet. A gazdasági növekedés lassul, aztán recesszióba csaphat át.

Az Egyesült Államokban most is ez a fő oka a recessziós félelmeknek. Az infláció már 9% felett áll, a piac pedig egyre nagyobb mértékű kamatemelést áraz. Amíg az év elején az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 0-0,25% kamatsávot tartott, és összesen 0,5% emelést vártak idénre, addig mára már 4% közelébe emelkedtek az év végi várakozások. Ilyen mértékű és gyorsaságú kamatemelés már jelentősen lassítja a gazdaságot. A hitelkamatok emelkedését már most érzékeli a lakosság. A munkaerőpiac még nagyon erős, de a lakossági bizalmi indexek, vagy a vállalati beszerzési menedzser indexek már sokkal pesszimistább képet festenek az év elejéhez képest, jelentősen nőtt a recesszió esélye a következő évre. Fontos megjegyezni, hogy itt a recessziót úgy értelmezzük, mint a gazdasági aktivitás jelentős és széleskörű visszaesését. Technikai értelemben - ha a negyedéves GDP növekedés két, egymást követő negyedévben is negatív - az Egyesült Állomok valószínűleg már most is recesszióban van.

 Európában is magas az infláció, de itt a gázellátási bizonytalanság a fő kockázat. Az idei évben már ezidáig is csökkent az Oroszországból érkező gáz mennyisége, az árak az egekben, és azzal is kell számolni, hogy Oroszország akár teljesen elzárja a gázcsapokat. Számítások szerint a kieső mennyiséget Európa nem tudná teljes mértékben pótolni, még a takarékossági intézkedésekkel sem, így a téli hónapokban kialakuló gázhiány az ipari termelés egy részének kényszerű leállásával járna. Ez azonnal recesszióba taszítaná a gazdaságot.

Amíg korábban a soft landing, vagyis a puha földetérés volt a fő forgatókönyv a világgazdaságra, az utóbbi hetekben már a hard landing, a recessziós forgatókönyv is hasonló valószínűséget kap.

Év eleje óta sokat estek a részvénypiacok. Beárazódtak már a fő kockázatok, érdemes lehet vásárolni?

Év eleje óta nagyságrendileg 20%-ot estek a főbb részvénypiaci indexek. A zuhanás hátterében az egyik fő tényező a kötvényhozamok erőteljes emelkedése, amely az emelkedő infláció és ennek következtében szigorodó jegybanki politikák következménye. Például az USA 10 éves államkötvény hozama 1,5%-ról 3%-ra emelkedett. A magasabb állampapírhozamok növelik a részvények értékeléséhez használt diszkontrátát, tehát a részvények által biztosított cash-flow jelenértéke kisebb lett. A hozamemelkedés különösen érzékenyen érintette a nagy növekedési potenciállal bíró részvényeket, ahol a vállalt értékének jelentős részét az időben távol eső profitok adják.  Az orosz-ukrán háború tovább fokozta az inflációs félelmeket, ráadásul a kockázatvállalási kedvet is csökkentette, így hozzájárult a részvénypiaci eséshez.

Az utóbbi időszakban a hangsúly az inflációs kockázatokról a recesszióra helyeződött át. Az árupiaci árcsökkenésben is jól tükröződik ez a tendencia: amíg az inflációs félelmek felfelé hajtották az árupiaci termékek árát, addig a recessziós félelmek esést okoztak. Azonban az elemzők még nem csökkentették a vállalatok eredménykilátásait, egy mély gazdasági recesszió még nincs beárazva a részvénypiacba. Az év második felében többet látunk ezzel kapcsolatban.

Tehát az inflációs, a hozamemelési hatások és a gazdasági lassulás nagyrészt beárazódtak, egy mély recesszió nem.  Mit jelent ez? Ha az amerikai jegybanknak végül sikerül elérnie a puha földetérést - vagyis az infláció lefaragását anélkül, hogy recessziót okozna -, akkor a részvénypiacnak van egy jó bázisa, ahonnan újra emelkedni kezdhet. Historikusan a jelenlegi értékeltségi szintek megfelelőek. Recesszió esetében azonban még további esés várható. Ezek alapján még korai lenne a részvények mélypontját kijelenteni, de a hosszabb távra tervező befektetők számára a jelenlegi szinteken érdemes elkezdeni a részvények hozzáadását a portfóliójukhoz. A magas kockázati szint miatt most kimondottan előnyös lehet több lépésben beszállni a részvénypiacra, például egy rendszeres megtakarítási program keretében. 

Mit várhatunk a kisebb kockázatú eszközöktől az inflációval szemben?

Magas infláció mellett mindenkinek érdemes befektetnie a szabad pénzeszközeit, hiszen az áremelkedés következtében megtakarításai vásárlóértéke folyamatosan csökken. Jó hír az óvatosabb befektetőknek, hogy a kisebb kockázatú, főként pénzpiaci eszközöket tartó alapok hozampotenciálja sokat növekedett a hazai kamatszintek emelkedése okán. Jelenleg a rövid kötvény alapok már 10% feletti hozamot biztosító eszközökbe tudják fektetni vagyonukat.

Ha több éves távon nélkülözni tudjuk pénzünket, akkor a közép- és hosszútávú kötvényekbe fektető alapokat is érdemes mérlegelni. A középtávú inflációs előrejelzésekhez képest jelentős prémiumot kínálnak a 3-10 éves szegmensben befektető alapok. Itt azonban mérlegelni kell, hogy pár hónapos távon jelentős ingadozással számolhatunk.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben