Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes eredmények Európából

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2021. augusztus 5.   10:37

A jegybankok hozhatnak izgalmat A FTSE100 és a CAC40 0,3%-ot, a DAX 0,9%-ot emelkedett tegnap. Kamatdöntő ülés tart a BoE. Várhatóan nem változtatnak a monetáris politikán, annak ellenére sem, hogy az elmúlt...

A jegybankok hozhatnak izgalmat

A FTSE100 és a CAC40 0,3%-ot, a DAX 0,9%-ot emelkedett tegnap.


Kamatdöntő ülés tart a BoE. Várhatóan nem változtatnak a monetáris politikán, annak ellenére sem, hogy az elmúlt időszakban többen is a szigorítás szükségességét kezdték el hangsúlyozni. A tanács az eszközvásárlási program tekintetében megosztott lehet, hiszen van olyan jegybankár, aki szerint azonnal le kéne állítani az eszközvásárlási programot. Ugyanakkor várhatóan a kamatok 0,1%-on való tartását egyhangúlag fogják megszavazni.


A cseh jegybank a júniusi kamatemelést követően ma várhatóan ismét 25 bázispontos emelésről határoz, ezzel 75 bázispontra emelkedhet a cseh alapkamat.


Az EKB kormányzótanácsának tagja, Martins Kazaks szerint a jegybanknak a szeptemberi ülésen még nem szükséges dönteni a PEPP program keretösszegének változtatásáról, vagy a jövő márciusi határidő meghosszabbításáról. A jegybankár szerint a szeptemberi ülést követő hat hónap és a még majdnem 600 milliárd eurós keretösszeg kellő mozgásteret biztosít a jegybanknak, hogy ne kelljen elhamarkodott döntést hoznia. Így könnyen lehet, hogy a szeptemberi kamatdöntés alkalmával a piac még nem kapja meg azt az iránymutatást, amire számít.

A gyenge kínai értékesítés ellenére is jól szerepelt az Adidas

Az Adidas 543 millió eurós üzemi eredményt ért el a második negyedévben, mellyel nem csak a 440,7 millió eurós konszenzust, de még a legoptimistább elemzői várakozást is felülmúlta. Az árbevétel 5,08 milliárd euró lett, szintén felülmúlva a 4,97 milliárd eurós piaci várakozást. A fő piacok közül az USA és az EMEA térség is a vártnál jobban teljesített, Kína viszont csalódást keltett, a várt 1,13 milliárd euró helyett mindössze 1 milliárd euró lett az árbevétel, ami 16%-os csökkenés a tavalyi évhez képest. A gyenge kínai értékesítési adat aggasztó lehet a befektetőknek, az Adidas ellen hirdetett bojkott ugyanis most már a számokon is meglátszik. Termékek tekintetében a cipők (sneaker) és az sportruházat fogyott jól. Az online értékesítési csatornák változatlanul erősek maradtak. Az adózott eredmény 387 millió euró lett, ami szintén meghaladta a 300 milliós konszenzust, sőt még a legoptimistább várakozást is. A kedvező negyedéves számok hatására a társaság megemelte az idei évre vonatkozó előrejelzését. A korábbi 1,25-1,45 milliárd eurós adózott eredmény helyett 1,4-1,5 milliárd euróra számít a menedzsment, ami még így is hajszállal a piaci előrejelzések alatt van.

A gyengébb negyedév ellenére is magasabb árbevételt vár a Bayer

A Bayer 2,58 milliárd eurós korrigált EBITDA eredményt ért el, ami a leggyengébb elemzői előrejelzéssel egyezik meg, és 10%-kal elmarad a konszenzustól. A csalódást keltő csoportszintű teljesítményt a vetőmag üzletág gyenge negyedéves szereplése okozta mind árbevétel, mind pedig EBITDA tekintetében. A gyenge negyedév ellenére a Bayer megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait, a korábbi 42-43 milliárd euróval szemben 44 milliárd eurós árbevételt várnak, viszont az EBITDA marzs a korábbi 27%-os előrejelzéssel szemben csak 26% lehet. A 11,2-11,5 milliárd euró közötti korrigált EBITA előrejelzést így végső soron nem változtatták meg.

Javuló negyedév jöhet a Lufthansánál

A Lufthansa negyedéves árbevétele 14%-kal, EBIT eredménye 10%-kal maradt el a várakozástól az alacsonyabb kapacitás és az alacsonyabb kihasználtság miatt. A második negyedév még a veszteség minimalizálásáról szólt, de a Lufthansa előrejelzése szerint a harmadik negyedévben már pozitív EBITDA-t érhetnek el, és a cash flow kiáramlás is megszűnhet. A javuló kilátásokban jelentős szerepet játszik, hogy a légitársaság szerint az üzleti utak és a tengerentúli járatok is újra indulhatnak.

Várakozások fölött teljesített a Siemens

A Siemens az erősödő gazdasági fellendülés hatására a vártnál jobb harmadik negyedéves eredményt ért el, így a menedzsment megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait. Az adózott eredmény 6,1-6,4 milliárd euró közé eshet a szeptemberben záruló pénzügyi évben, míg korábban csak 5,7-6,2 milliárd euróra számítottak. A bevétel várhatóan 11-12%-kal nőhet az év során, míg korábban 9-11%-os növekedést reméltek. A harmadik negyedben az értékesítés 16,1 milliárd eurót hozott a konyhára, meghaladva a korábban becsült 14,9 milliárdot. A digitális szektor bevételi célját 10%-12% közé emelték év/év alapon, szemben a korábban jósolt 9-11%-kal. Emellett az intelligens infrastruktúra ágazat összehasonlítható bevételi célját is emelték 8-9%-ra, szemben az 5-7% közötti korábbi becslésükkel. Az eredmények jelzik, hogy a Siemens profitál a világgazdaság erősödéséből. A vezérigazgató kulcsfontosságú növekedési motornak nevezte Kínát, de figyelmeztetett, hogy az itteni bővülés mérsékeltebb lesz a jövőben. A vezérigazgató szerint az autóipar, a gépgyártás és az elektronikai ipar már kilábaltak a járvány okozta gazdasági visszaesésből. Ugyanakkor bizonytalanságra adnak okot a beszállítói lánc körüli kockázatok, beleértve a globális félvezetőhiányt, valamint a nyersanyag- és áruszállítási szolgáltatások növekvő költségeit, amik valószínűleg a 2022-es pénzügyi évre is hatással lesznek. A Siemens csütörtökön közölte, hogy 550 millió euróért megvásárolja a Sqills vasúti közlekedési szoftvercéget. Ezzel újabb lépést tett a felé, hogy szoftver-központú vállalattá váljon.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben