Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyengébb eredmény a Richtertől

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. május 10.   09:50

Erste kommentár A Richter ma hajnalban közölte 2021 első negyedéves eredményét, ami gyengébb lett (26,9 milliárd forint) a tavalyi első negyedév eredményénél (29 milliárd) és az elmezői...

Erste kommentár

A Richter ma hajnalban közölte 2021 első negyedéves eredményét, ami gyengébb lett (26,9 milliárd forint) a tavalyi első negyedév eredményénél (29 milliárd) és az elmezői várakozásoknál (29,2 milliárd) is. A gyengébb teljesítmény okai között a gyengébb Vraylar értékesítés, a gyenge rubel árfolyam, valamint a visszaeső kínai és európai bevételek állnak. Ugyanakkor az új ígéretes készítmények még csak felfutó fázisban vannak, s nagy valószínűséggel a Vraylar is vissza fog térni a korábbi növekedési dinamikához. Ráadásul tavaly a pénzügyi eredmény is sokkal nagyobb volt a forint erőteljes gyengülése miatt. Mindent egybevetve a kissé gyengébb eredmény miatt a mai a sajtótájékoztatón a Richter menedzsmentje is óvatosabb hangot üthet meg az idei kilátások tekintetében.



Az OTP még péntek délután tartott elemzői tájékoztatót, amiből kiderült, hogy gőzerővel dolgoznak további akvizíciókon, de sajtóhíreket nem kommentálnak (Üzbegisztán és Szlovénia került szóba a sajtóban). A céltartalékképzés alacsonyan alakulhat idén, a hitelállomány dinamikusan növekedhet, miközben a kamatmarazsok a menedzsment szerint újra csökkenésnek indulhatnak. Ezek alapján attraktívnak tűnik a részvény, és inkább technikai jellegű lehetett a pénteki árfolyamcsökkenés.


A DAX enyhe csökkenést mutat ma reggel, ami a pénteki emelkedés fényében nem is olyan meglepő. A BUX is enyhe csökkenést mutat a reggeli órában.

A fiskális politika foghatja vissza a munkaerőpiacot

A meglehetősen gyenge munkaerőpiaci adatok miatt ismét előretörtek a növekedési részvények, és a Nasdaq Composite 0,9%-os pluszban zárta a pénteki kereskedést.


Mivel a vállalati és lakossági felmérések is azt mutatják, hogy a munkaerő iránti kereslet már meghaladja a vírus előtti szinteket, így rendkívül nagy meglepetést okozott a pénteki munkaerőpiaci jelentés, amely szerint a foglalkoztatottak számának változása messze alulmúlta a várakozásokat. Tekintve hogy az USA-ban meglehetősen könnyű oltáshoz jutni, és az iskolák 60%-a már nyitva van, így a munkaerőpiac visszatartásában egyre nagyobb szerepe lehet a fiskális támogatásoknak, amelyek a munka helyett az otthonmaradásra ösztönzik a lakosság egy jelentős részét. Azon állampolgárok, akiknek a fizetése nem haladja meg a 32 ezer dollárt, jobban járnak, ha a munka helyett a munkanélküli segélyt választják. Pontos statisztika nem áll rendelkezésre, azonban több millió munkavállaló eshet ebbe a bértartományba. A fiskális politika munkaerőpiac gyengítő hatását az is bizonyítja, hogy a múlt héten a példátlan munkaerőhiány közepette Montana és Dél-Karolina államok úgy döntöttek, hogy beszüntetik a heti 300 dolláros rendkívüli munkanélküli támogatásokat.


A napi új fertőzöttek hét napos mozgóátlaga 41 ezerre esett az USA-ban, ami szeptember közepe óta a legalacsonyabb értéknek számít. Úgy látszik, az oltások és a fertőzés által megszerzett immunitás már erősebb hatással bír a terjedés lefolyására, mint a brit variáns. A 18 év feletti lakosság 58%-a már legalább egy oltáson túlesett, 44%-uk pedig teljes védettséget élvez.


Joe Biden újabb tárgyalásra hívja a kongresszusi demokrata és republikánus politikusokat, annak érdekében, hogy sikerüljön egy pártközi megállapodásra jutni az infrastruktúra csomagról. Biden többször is hangoztatta, hogy bejelentett terve csak a párbeszéd elindítására szolgál, és a csomag bármely aspektusában hajlandó kompromisszumot kötni.

A vártnál gyengébbre fixálta a renminbi árfolyamát a kínai jegybank

Vegyes kereskedéssel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,5%-ot emelkedik, a Hang Seng és CSI 300 indexek azonban 0,3% és 0,4%-os mínuszban kereskednek a nap végéhez közeledve.


Miközben a renminbi 3 éves csúcs közelébe emelkedik a dollárral szemben, a People’s Bank of China a várt 6,4370 helyett 6,4425-re fixálta a kínai fizetőeszköz mai napi irányadó értékét. Az adott napon a devizapár a fixált értéktől csak plusz/mínusz 2%-ban térhet el. A tényleges és várt fixálás között január óta nem volt ilyen nagy különbség, ami az elemzők szerint azt jelzi, hogy a PBOC szeretné lassítani a renminbi előretörésének sebességét.

Határidős piacok

A Nasdaq kivételével pluszban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek.

Waberer’s: Újra pluszban

A Waberer’s három mínuszos év után 2021 első negyedévében újra pozitív eredményt közölt. 2,7 millió euró nettó nyereséget tett közzé, ami nagyban köszönhető az ITS-ben a Trade Lane modellnek.


Az árbevétel csökkent a nemzetközi és a regionális szegmensekben, és enyhén növekedett az egyéb (biztosítási) szegmensben. Az értékesítés visszaesése ellenére az operatív eredmény minden szegmensben javult, de az ITS szegmensben továbbra is mínuszban maradt (-1,9 millió euró az egy évvel ezelőtt -4,4 millióval szemben), a másik szegmensben pedig majdnem megduplázódott (2,9 millió euró vs. 1,6 millió), mivel a károk költségaránya jelentősen csökkent a bezárások miatt. Az ITS szegmensben a teherautók száma 2.051-re csökkent az egy évvel ezelőtti 2.943-ról, de a teherautók havi futása jelentősen, 11.000 km / kamion / hó-ra nőtt. A Brexit némi nehézséget okozott az időszak elején, de ez a szegmens márciusra működési szinten is pozitív eredményűvé vált. A regionális szegmensben az árbevétel 1%-kal nőtt forintban, de a forint euróval szembeni leértékelődése miatt euróban számolva csökkent. A megnövekedett hatékonyság növelte az EBIT-et (3,5 millió euró szemben az egy évvel ezelőtti 2,8 millió euróval).


Az értékcsökkenés jelentősen, 21%-kal csökkent év/év alapon, összhangban a teherautók számának csökkenésével. A növekvő jövedelmezőség és a csökkenő adósság a tőkeáttétel (nettó adósság / ismétlődő EBITDA) további csökkenését okozta 2,1-re a negyedéves 2,2-ről és az egy évvel ezelőtti 3,2-ről. A menedzsment úgy véli, hogy a közeljövőben sikerül a nemzetközi üzletág operatív eredményét a pozitív tartományba átfordítania.


Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben