Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Többségében jó eredmények Európából

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. augusztus 6.   10:35

Növekedésnek indult az európai szolgáltató szektor Az európai vezető indexek enyhe emelkedéssel zárták a tegnapi napot. A CAC 40 index 0,9%-ot, a DAX index 0,5%-ot, a FTSE 100 index pedig 1,1%-ot emelkedett. A tegnapi nap folyamán megérkeztek a...

Növekedésnek indult az európai szolgáltató szektor

Az európai vezető indexek enyhe emelkedéssel zárták a tegnapi napot. A CAC 40 index 0,9%-ot, a DAX index 0,5%-ot, a FTSE 100 index pedig 1,1%-ot emelkedett.


A tegnapi nap folyamán megérkeztek a végleges szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexek. A német index 47,3-ról 55,6-ra emelkedett, az Eurózóna aggregát indexe pedig 48,3-ról 54,7-re ugrott. A legfontosabb komponens, az új megrendelések al-index mind Németországban, mind az Eurózónában február óta először mutatott növekedést. A kilátással kapcsolatban tovább nőtt az optimizmus, ami 5 hónapos csúcsra emelkedett.

Vegyes számok az Adidasnál

Az Adidas második negyedéves árbevétele év/év alapon 35%-kal 3,58 milliárd euróra csökkent, de még így is felülmúlta a 3,24 milliárd eurós piaci konszenzust. Elsősorban Észak-Amerikában alakult a vártnál kedvezőbben a társaság árbevétele. Ennek ellenére a működési eredmény a vártnál rosszabb lett, 306 millió eurós veszteséget ért el az Adidas szemben a 263,5 millió eurós várakozással. A vegyes eredmény oka, hogy a költségek a vártnál nagyobb mértékben ugrottak meg, elsősorban a magasabb készletek, a raktárköltségek és a kétes kintlévőségek emelkedése miatt.

2024-ig sem térhet vissza a Lufthansa forgalma

A második negyedévben a Lufthansa 80%-os árbevétel visszaesést szenvedett el, így bevételei 1,89 milliárd euróra csökkentek. A kilátásokat illetően is meglehetősen pesszimista a társaság, ugyanis legalább 2024-ig nem számítanak a korábbi keresleti szint visszatérésére. A második negyedévben a rövidtávú járatok 20%-a közlekedett 70%-os kapacitáskihasználtság mellett. Előrejelzésük szerint a harmadik negyedévben a rövidtávú járatok 40%-a, a hosszútávú járatoknak pedig a 20%-a indulhat el. A negyedik negyedévben a rövidtávú járatok 50%-a, a hosszútávúaknak pedig az 55%-a térhet vissza a menetrendbe. A második negyedévet 1,68 milliárd eurós EBIT veszteséggel zárta a Lufthansa, hiszen a flotta nagyrészt a földön tartózkodott és az év hátralévő részére is veszteséggel kalkulálnak. A társaság likviditása 2,8 milliárd euróra javult az előző negyedévi 1,4 milliárd euróról és ez még nem tartalmazza az állami mentőcsomagot, amiről csak júliusban állapodtak meg.

Ismét nyereséges az UniCredit

A második negyedévben 420 millió eurónyi nyereséget ért el az UniCredit, felülmúlva a 235 millió eurós elemzői várakozást. A kereskedési bevételek és költségcsökkentések ugyanis ellensúlyozni tudták a kamat- és jutalékbevételek csökkenését. Az olasz bankcsoport a vártnál valamivel kevesebb céltartalékot képzett a második negyedévben. Az első negyedévben még 1,26 milliárd eurós céltartalékot képeztek, amit a második negyedévben 937 millió euró követett, így az európai bankok közül már az egyik legmagasabb céltartalékot képezte meg az UniCredit a várható veszteségekre, de a bank célja, hogy megtartsa konzervatív céltartalékképzési politikáját. A hitelportfolió minőségben egyelőre nem látszik romlás, sőt a nemteljesítő hitelek aránya az előző negyedévi 4,9%-ról 4,8%-ra csökkent. A vezérigazgató szerint az elmúlt időszakban már javuló gazdasági jeleket tapasztaltak. Az idei évre adott 3-3,5 milliárd euró közti profitvárakozását megerősítette a menedzsment, ami 20-25%-os visszaesést jelentene a tavalyi évhez képest.

Jól állta a sarat a Siemens

539 millió euróra feleződött a Siemens profitja a gazdasági harmadik negyedévben, ami azonban jócskán felülmúlta a 82 millió eurós elemzői konszenzust. Az árbevétel 5%-kal, 13,5 milliárd euróra esett év/év alapon, ez nagyjából megfelelt a konszenzusnak. A tisztított EBITDA az ipari szegmensben 1,8 milliárd euró lett, jóval felülmúlva az 1,2 milliárd eurós konszenzust. Ez főként a szoftverüzletág jó teljesítményének volt köszönhető, ahol egy 200 millió euró körüli átértékelés is segítette az eredményt. Emellett az árbevétel és a rendelésállomány is kétszámjegyű százalékos növekedést mutatott ebben a szegmensben. A teljes rendelésállomány 7%-kal, 14,4 milliárd euróra csökkent év/év alapon, ami a koronavírus által sújtott időszakhoz képest relatíve jónak mondható. A teljes évre továbbra is enyhe visszaesést vár az árbevételben a cég. A hírekre az árfolyam 5%-kal emelkedett piacnyitás után.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben