Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmény a Richtertől, nagy céltartalék az OTP-nél

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 8.   10:27

Erste kommentár Ma hajnalban jelentett két blue-chip cégünk is. A Richter jelentős, 31,7 százalékos profitbővülést ért el az idei első negyedévben, pedig tavaly még egyszeri mérföldkő kifizetést is...

Erste kommentár

Ma hajnalban jelentett két blue-chip cégünk is. A Richter jelentős, 31,7 százalékos profitbővülést ért el az idei első negyedévben, pedig tavaly még egyszeri mérföldkő kifizetést is kapott több mint 7 milliárd forint értékben, igaz, a szerializáció miatt veszteségei is voltak. A jó eredmény egyértelműen a cariprazine-on kívüli teljesítménynek köszönhető, ami jó jel, mert az elmúlt években gyakorlatilag csak ez a készítmény vitte a hátán a gyógyszercég eredményét. Most a cariprazine-on kívüli speciális termékek (Bemfola, teriparatide és az orális fogamzásgátlók) hozták a növekedés felét, míg a másik felét az egyéb, hagyományos termékek. Ebben szerepet játszott a járvány kitörésekor tapasztalható gyógyszerfelvásárlási láz is. Így összességében az árbevétel (+2,9 százalék), az üzemi eredmény (+17,6 százalék) és a nettó eredmény (+24,2 százalék) is jelentősen meghaladta a piaci várakozásokat. Igaz, a felvásárlási láznak lesz valamiféle böjtje a második negyedévben, ennek ellenére erős eredményt láthattunk, s az is igaz, hogy a cariprazine újra húzóerő lesz az új készítményekkel együtt.



Az OTP esetében negatív eredményt, 4 milliárd forintra rúgó veszteséget láthattunk, ami elsősorban a 20 milliárd forintos törlesztési moratóriumból jövő költségnek és a 68 milliárd forinttal 92 milliárd forintra ugró céltartaléknak betudható, a negyedévesen visszaeső jutalék bevételek mellett. Miközben a 90 napon túli kintlévőségek aránya 5,9 százalékról 5,7 százalékra javult, addig a kockázati költségek jelentősen növekedtek (stage 2 állomány), s ez vezetett a jelentős céltartalékképzés növekedéshez, miközben a fedezettség arányait tekintve elsősorban a kevésbé problémás stage 1 és stage 2 hiteleknél növekedett jelentősen, azaz az OTP felkészült az esteleges komolyabb portfólió romlásra. A nettó kamatmarzs is csökkent, s ez valószínűleg egy darabig fennmarad, de aztán emelkedésre számítunk. Összeségében ez egy konzervatív eredmény, amibe minden várható költséget beleszámoltak. Így az elkövetkező negyedévekben inkább pozitív fejleményeket várhatunk.



A Waberer’s is közzétette eredményét, ami javulást mutatott év per év alapon. Az első negyedévben a veszteség 2,5 millió euró volt az egy évvel korábbi 4,4 millió eurós mínusz után. A nemzetközi szegmens a járvány kirobbanásáig javuló teljesítményt mutatott, de aztán a kamionok hazahozatala extra költséggel járt, míg a megrendelésállomány is drasztikusan esett. Így az EBITDA 29 százalékkal 6,7 millió euróra csökkent. A cég nehéz második negyedévre számít ebben az üzleti szegmensben. Ugyanakkor a regionális szegmens kirobbanó, 54 százakkal növekő eredményt (EBITDA) mutatott az Audi szerződésnek (decembertől) és a megnövekedett élelmiszer kiszállításoknak köszönhetően. Az Audi március végétől leállította a termelését, de azóta már újra is indította, és az élelmiszer fogyasztás is visszaállt a normális szintre. Azaz a második negyedév valószínűleg már nem fog ilyen kirobbanó eredményt hozni. A nettó adósság tovább csökkent, ahogy a fedezeti mutató is (3,3-ról 3,2-re). Ebből azt szűrjük le, hogy egyelőre romló, majd később az európai járványhelyzet javulásával várhatóan javuló eredményeket láthatunk majd.


A kínai-amerikai kereskedelmi megállapodás betartásáról szóló hírnek örülnek a piacok, így emelkedik a DAX és a BUX is. Úgy tűnik, hogy az utóbbi esetében az eredmények (meglepő módon) nem túl sok hatással vannak az árfolyamokra.

Jó hírek a kereskedelmi egyezségről

Ismét emelkedéssel fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,9%-kal, az S&P500 1,2%-kal, a Nasdaq 1,4%-kal került feljebb.


A korábban beharangozottnál jóval előbb, kínai idő szerint a mai napon beszéltek egymással az USA és Kína kereskedelmi főtárgyalói. Kínai részről Liu He miniszterelnök-helyettes, míg amerikai részről Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló vettek részt a beszélgetésben. A Kínai Kereskedelmi Minisztérium közleménye szerint mindkét fél várhatóan időben eleget fog tenni a kereskedelmi megállapodásban foglaltaknak. Az ehhez szükséges kormányzati infrastruktúra kiépítésén továbbra is dolgoznak a felek, aminek jelenlegi állapotával mindketten elégedettek. Az elmúlt napok feszültségeit követően ez megnyugtatta a piacokat, az amerikai határidők 1-1,5%-os emelkedést mutatnak.


Mary Daly San Francisco-i Fed elnök szerint senki, akivel beszél, nem számít V-alakú felpattanásra az USA gazdaságában. Szerinte komolyabb gazdasági fordulatra a jövő évig várni kell. A minneapolisi Fed elnöke, Neel Kashkari szerint jelenleg már 23-24% körüli lehet a munkanélküliség az USA-ban.


612 millió dolláros veszteséget mutatott fel az Uber az első negyedévben az EBITDA soron, ami valamivel jobb lett, mint a konszenzus által várt 727 millió dolláros veszteség. Összességében már az első negyedévben visszaesés jellemezte az utazásmegosztó üzletágat, a foglalások 5%-kal, 10,9 milliárd dollárra estek. A kijárási korlátozások miatt áprilisban ez a rossz tendencia még tovább fokozódott, a hónapot 80%-os visszaesés jellemezte. Az utóbbi három hétben a mélypontról való felpattanás látszik, így a vezérigazgató némileg optimista, hogy a nehezén túl lehet a cég. Hasonló tendenciáról számolt be korábban a versenytárs Lyft is. Az Uber-nél ezt több mint kompenzálni tudta a vállalat ételkiszállítási üzletága, ami 52%-kal nőtt a negyedévben közel 4,7 milliárd dollárra. A hírekre 6%-kal emelkedett piaczárás után az árfolyam.


11%-ra emelte a United Airlines az általa kibocsátani tervezett 2,25 milliárd dollárnyi, 3 és 5 éves lejáratú kötvényekre a kezdeti hozamot, miután a korábban megcélzott 9%-on csupán 1,5 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett.

Kína tovább lazíthat

Az amerikai-kínai békülés hírére megtáltosodtak az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,9%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot, a Nikkei pedig 2,4%-ot emelkedett.


Kínában már májusban további monetáris lazítás jöhet. Kínai sajtóértesülések szerint a kötelező tartalékrátát és a repo kamatokat is tovább csökkentenék, ezzel növelve a likviditást és támogatva a gazdaságot.


Márciusban a japán háztartások költése 6,0%-kal esett vissza, ami az elmúlt 5 év legnagyobb mértékű visszaesése, ugyanakkor még mindig jobb, mint az elemzői konszenzus által várt 6,5%-os visszaesés. A háttérben a koronavírus áll és a kihirdetett vészhelyzet miatt várhatóan az április is gyenge adattal fog szolgálni.

Határidős piacok

Ma reggel pluszban voltak a főbb amerikai és európai határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben