Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcs közelben?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 31.   11:00

Erste kommentár Úgy tűnik, hogy egyre közelebb vagyunk, vagy akár már át is lendültünk az új megbetegedési csúcson Nyugat-Európa számos országában (Olaszország, Spanyolország, Franciaország,...

Erste kommentár

Úgy tűnik, hogy egyre közelebb vagyunk, vagy akár már át is lendültünk az új megbetegedési csúcson Nyugat-Európa számos országában (Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország) ugyanis sok esetben napok óta csökkenő vagy stagnáló megbetegedéseket láthatunk. Innen még hónapok lehetnek szükségesek az élet normalizálásáig. Látjuk, hogy Kínában, ahol igazán szigorú karantén intézkedéseket hoztak, az élet csak áprilisban normalizálódhat. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy ugyan februárban még jelentős visszaesés volt a feldolgozóiparban, már a részleges visszatérés során látszik a várt „túllövés”, hiszen március folyamán a beszerzési menedzser index 52 pontra ugrott a februári 35,7-ről, úgy, hogy a termelő vállalatoknak még „csak” a 98 százaléka tért vissza a termelésbe március végén. A márciusi átlag talán valamivel 80 százalék fölött lehet. Ez egy kicsit megnyugtató lehet az európai vagy az amerikai kilátások tekintetében is.


Mindeközben a Richter megállapodást kötött egy svájci céggel, a Myovant-tal, hogy a Relugolix nevű, méhmióma és endometriózis kezelésre szolgáló szert gyártja és forgalmazza majd az Egyesült Államokon kívül a világ más országaiban, a megfelelő engedélyek megszerzése után. A Richter most 40 millió dollárt fizet, majd az engedélyek megszerzését követően további 40 milliót. Mérföldkő kifizetés összesen 107,5 millió dollár értékben fog történni, és a Richter a gyógyszeren elért bevétel arányában fog royalty-t fizetni a svájci cégnek. A méhmióma kezelésre az uniós jóváhagyást a jövő év második negyedévére lehet várni, s ez után indulhat az értékesítés. A lépés pozitív, de a bizonytalanságok miatt hatása a fair értékre egyelőre pici.


Ma a javuló környezetnek köszönhetően a nap végéig kitarthat az emelkedés a DAX és a BUX indexben is.

Újabb kisebb sikerek a koronavírus elleni küzdelemben

Komolyabb emelkedéssel kezdték a hetet a vezető amerikai részvényindexek, miután a több oldalról érkező stimulus továbbra is támaszt ad a piacoknak. A Dow 3,2%-kal, az S&P500 3,4%-kal, a Nasdaq 3,6%-kal került feljebb.


Új, könnyen mobilizálható koronavírustesztet hagyott jóvá tegnap az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet, ami pozitív minta esetén 5 perc alatt, negatív minta esetén 13 perc alatt hoz eredményt. A tesztet az Abbott Laboratories fejlesztette, az árfolyam 6%-kal emelkedett tegnap a hírekre.


Az amerikai kormánnyal közösen folytatja a már január óta fejlesztés alatt lévő vakcináját a Johnson & Johnson. Amennyiben a vakcina sikeres lesz, a cég szerint akár már jövő januárban készen állhat belőle egy kisebb mennyiség. Az árfolyam tegnap 8%-ot emelkedett a hírekre annak ellenére, hogy a cég elmondása szerint nem kívánnak anyagilag profitálni ebből.


Egy újabb, immáron negyedik fiskális mentőcsomagot kezdett el kidolgozni a Fehér Ház, hasonlót ráadásul a demokraták is terveznek. A Fehér Ház az egyes állami hivatalokat kérdezte meg, hogy mennyi támogatásra lenne még szükségük, ami alapján nagyjából egy 600 milliárd dolláros csomagot rakott össze. Ez többek között a közlekedési vállalatok és a jelzálogpiac megsegítését célozná, önkormányzatoknak adna támogatásokat és ingyenes kezelést tenne lehetővé a koronavírussal való megfertőződés esetén.


Trump eközben mérlegelte azt is, hogy az egész országra vonatkozó kijárási tilalmat vezessen be, ezt azonban végül elvetette, mivel szerinte az ország több részét egyáltalán nem érinti jelenleg a kialakult helyzet.


Fizetés nélküli szabadságra küldi 125 ezer dolgozója nagy részét a Macy’s, miután a vállalat a koronavírus miatt átmenetileg bezárta üzleteit.


A Macy’s lépése is jól mutatja, hogy nincs még túl a nehezén az amerikai munkaerőpiac. Előzetes becslések szerint 3,5 millióan folyamodhattak első ízben munkanélküli segélyért az USA-ban az elmúlt héten.

Visszapattant a kínai gazdaság

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,1%-ot, a Hang Seng pedig 0,8%-ot emelkedett.


Biztatóan alakulnak a kínai makroadatok. A jelek szerint az üzleti bizalom gyorsan visszaépült. Márciusban a feldolgozóipari beszerzési menedzser index 35,7 pontról 52,0 pontra emelkedett, felülmúlva a 44,8 pontos várakozást. A szolgáltatóipari beszerzési menedzser index a korábbi 29,6 pontról 52,3 pontra ugrott vissza márciusban, szintén jelentősen felülmúlva a 42,0 pontos várakozást.


A múlt héten a kínai nagyvállalatoknak már csaknem mindegyike, 98,6%-a visszatért a termelésbe. A KKV szektor még némi lemaradásban van, ott a vállalatok 76%-a állt újra munkába.


A kínai jegybank egyik tanácsadója szerint erre az évre nem kéne GDP növekedési célt kitűzni az országnak. Javaslata mögött az első 3 hónap erőteljes visszaesése és a globális növekedési bizonytalanság állhat.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel. Az európai határidők közül a DAX és a CAC pluszos, a FTSE mínuszos volt.

MOL közgyűlés

A MOL az eredetileg április 16-ra összehívott közgyűlést április 30-ra halasztja, de a járványhelyzet miatt valószínűsíthetően azt sem lehet majd megtartani. A közgyűlés napirendjén a szokásos pontok mellett szerepel egy véleménynyilvánító szavazás a hosszú távú részvényesi szerepvállalás ösztönzéséről és a javadalmazási politikáról is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben