Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A MOL várt szerinti, a Magyar Telekom jobb eredmény publikált

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. május 8.   09:49

Putyin belengette a békét, amire inkább „short covering” jellegű dolog történt az orosz piacon, de Európában is vásárolgattak a befektetők. Ugyanakkor kérdés, hogy Putyinnak mennyire lehet hinni. Míg arról beszélt, hogy már visszavonta a csapatokat az ukrán határról, addig a műholdfelvételek mást mutatnak. Eközben a régióban számos deviza jelentős...

Putyin belengette a békét, amire inkább „short covering” jellegű dolog történt az orosz piacon, de Európában is vásárolgattak a befektetők. Ugyanakkor kérdés, hogy Putyinnak mennyire lehet hinni. Míg arról beszélt, hogy már visszavonta a csapatokat az ukrán határról, addig a műholdfelvételek mást mutatnak.

Eközben a régióban számos deviza jelentős emelkedést mutatott, közülük is a forint volt a legerősebb. A furcsaság az, hogy tényleg úgy tűnik, hogy ez az orosz vállság enyhülésének köszönhető, hiszen a cseh korona (ahol a kitettség marginális Oroszország felé) nem igazán változott, miközben azok a devizák, amelyeket érinthet az orosz-ukrán konfliktus, látványos redősödést mutattak (mint például a török líra vagy a zlotyi). A szépséghibája ennek a teóriának az, hogy a forint két ütemben erősödött, egyrészt már tegnapelőtt, tegnap pedig még Putyin beszéde előtt elkezdődtek a devizaerősödések. (Biztos valami kiszivárgott.)

Mindenesetre a részvénypiacok csak moderált reakciót mutattak, mutatnak. A DAX óvatosan emelkedik, és újra a 20 napos mozgóátlag fölött vacillál. Az S&P500 pedig a 20-30 napos mozgóátlagról fordult vissza. A helyzet az, hogy technikailag már rég mind a kettőnek új csúcson kellene járnia. Így szerintünk már nem sok idő van arra, hogy valami erőt mutasson.

Itthon a Richter részvényesek örülhettek a rubel erősödésének (4%), amely egyelőre ma reggel is kitart. Ma reggel örülni lehet a Magyar Telekom eredményének, amely a javuló eredményhányadoknak (kisebb amortizáció) köszönhetően jobb lett a vártnál. A MOL estében enyhén jobb eredményt láthattunk, miközben valami beindult a szénhidrogén kitermelés és a szénhidrogén termék fogyasztás terén,vagyis mintha lennének kis reménysugarak, bár a bázis és a várakozás is, egy siralmas nulla körüli érték. Azért ennél jóval több kell a tényleges fordulathoz. A BUX a 20-30 napos mozgóátlagok tegnapi sikeres áttörését követően talán hamarosan megnézheti a 200 napos mozgóátlagot 18.298 pontnál.
Piaci áttekintés
- A nap második felében pozitív irányba fordultak a tengerentúli börzék
- Esik az arany, emelkedik a kőolaj
- Óriási forinterősödés
- Meglódult Ázsia
- A MOL első negyedéves eredménye megfelelt a várakozásoknak
- A vártnál kedvezőbb eredményről számolt be a Magyar Telekom
- Csökkentette bevételi terveit a Richter A MOL kúthálózatot és finomítót vesz az ENI-től
- Emelkedésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A kezdeti esést iránykeresés követte tegnap a tengerentúlon, majd a nap végéhez közeledve meglódultak felfelé az indexek és a Nasdaq kivételével sikerült ledolgozniuk a veszteséget (Dow 0,72%, Nasdaq -0,31%, S&P500 0,55%).
- A Dow Jones teljesített tegnap a legjobban, a UnitedHealthGroup (3,5%) és az American Express (1,9%) papírjainak köszönhetően.
- A Tesla tegnap publikálta negyedéves számait, az elmúlt három hónapban összesen 6457 darab Model S-t értékesített a társaság, ami nagyjából megegyezett a 6429 darabos várakozással. Az észak-amerikai megrendelések 10%-kal növekedtek, és a gyártókapacitást a korábbi heti 600-ról 700 gépjárműre növelte a társaság, ráadásul a vállalat szerint a kapacitás év végére elérheti a heti 1000 darabot. A társaság eredménye nem lett túl fényes, részvényenként 40 centes veszteséget realizált a társaság, míg az elemzők 21 centre számítottak. Az árbevétel is az elemzői konszenzus alatt alakult, 705 millió dollár helyett 620 millió dollárt jelentett a társaság. Más számviteli szabályrendszer (non- GAAP) szerinti viszont a nyereség jobb lett a vártnál: 7 cent helyett 12 cent részvényenként. A cég e szerint 713 millió dolláros árbevételt ért el, ami szintén jobb a várakozásoknál. A cég árfolyama közel 7%-ot zuhant zárás után.
- A Walt Disney is tegnap ismertette negyedéves számait, amelyben arról számolt be, hogy az árbevétel 11,6 milliárd dollárra ugrott, ez pedig felülmúlja a 11,2 milliárd dolláros várakozást. A cég nettó nyeresége 1,92 milliárd dollárra nőtt (ami részvényenként 1,11 dollár meghaladva a 96 centes piaci várakozást). A Jégvarázs című animációs filmnek köszönhetően 27%-kal ugrott a profit az elmúlt három hónapban.
- A szokásos friss segélykérelmeket ma délután publikálják a tengerentúlon.
Európa
- Összességében jó volt a hangulat a nyugat-európai börzéken (FTSE100 -0,04%, DAX 0,56%, CAC40 0,4%).
- Pozitív fejlemények érkeztek tegnap az orosz-ukrán helyzettel kapcsolatban, Putyin visszavonta csapatait. Az USA és az Európai Unió felől érkező újabb szankciókkal kapcsolatos hírek után Putyin bejelentette, hogy a rá hallgató oroszbarát erőket arra kérte, hogy halasszák el a vasárnapra kitűzött függetlenségi népszavazásokat. Ráadásul az ukrán határnál állomásozó orosz haderőt is visszahívta Putyin. Ezek a hírek pozitív mozgást okoztak a részvénypiacokon.
- Az Európai Központi Bank és a Bank of England is ma tartja kamatdöntő ülését.
Olaj, arany
- Nagyot esett a tegnapi kereskedésben az arany árfolyama, a nap végére 1,4%-os leértékelődés után 1290 dollár alatt állapodott meg az unciánkénti árfolyam. Az elmúlt napok emelkedésének erőteljes korrekcióját láthattunk tegnap, miközben a 200 napos mozgóátlag alá esett a kurzus. A következő támasz 1.276 dollárnál található.
- Az WTI típusú kőolaj árfolyama jó formában volt tegnap, 99,8 dollárról 100,8 dollárig emelkedett az árfolyam. A ma reggeli kereskedésben mérsékelt korrekció látható, de összességében egy rövidtávú trendforduló rajzolódik ki a grafikonon, az árfolyam a 105 dolláros lokális csúcsot is célba veheti.
Devizák
- Nagyot erősödtek tegnap a régiós devizák, de a forint messze kiemelkedett közülük, ugyanis az EUR/HUF árfolyama 305 alá esett a tegnapi kereskedésben. A forint erősödése már a délelőtt során is megfigyelhető volt, de igazából a délutáni kedvező orosz-ukrán hírekre gyorsult be az erősödő trend.
- Janet Yellen tegnapi kongresszusi meghallgatásán arról beszélt, hogy az eszközvásárlási program kivezetése a jelenlegi (10 milliárdos csökkentések 6 hetente) menetrendben folytatódhat, annak ellenére is, hogy a munkaerő piaci javulást nem tartja kielégítőnek, mert továbbra is magas a kényszer részmunkaidős munkavállalók aránya, valamint annak ellenére is, hogy véleménye szerint az európai geopolitikai feszültségek veszélyeztethetik az USA növekedését, de az még így is meghaladhatja a tavalyi GDP növekedést. Az EUR/USD kisebb csökkenéssel reagált, a devizapár árfolyama 1,393-ról 1,391-re csökkent. A devizapár értékének szempontjából ma kiemelt figyelem kíséri majd az EKB ülését, melyen akár konkrét lazító lépést is bejelenthet az európai jegybank.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett a ma reggeli kereskedésben.
- Pozitív meglepetést okozott a kínai külkereskedelmi adat. Az export meglepetésszerűen 0,9%-os növekedést mutatott áprilisban a múlt havi 6,6%-os visszaesést követően, miközben a várakozás 1,7%-os visszaesés volt. Az import szintén váratlanul 0,8%-os emelkedést mutatott, a várakozás ebben az esetben 2,3%-os visszaesés volt. Kína külkereskedelmi többlete 18,5 milliárd dollárra bővült.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL 104,5 milliárd forint nettó tisztított CCS alapú EBITDA nyereséget tett közzé, ami némileg felette van a piac által várt 102,9 milliárd forintnak, míg a nettó eredmény 20,8 milliárd forint lett, ami felette van a piacon vártnak. A divíziók közül a kutatás-termelés tiszta EBITDA eredménye (79,5 milliárd forint) megfelelt a várakozásoknak. A MOL napi 99,2 ezer hordó egyenértékes termelésről számolt be, ami felette volt az előző negyedév 96,9 ezer hordós értékének, főleg a horvátországi gázkitermelésnek és a kurdisztáni olajtermelés emelkedésének köszönhetően. A feldolgozás-kereskedelem tisztított CCS-alapú EBITDA-ja 22,2 milliárd forint lett, ami továbbra is elég nyomott szám a gyenge környezetnek köszönhetően. Az értékesítés 7%-kal esett, főleg amiatt, hogy a mantovai finomító kikerült a számok közül. A gázüzletág 5,8 milliárd forint EBITDA vesztesége talán az egyetlen üzemi szintű negatív meglepetés, igaz ezt ellensúlyozza a szegmensek közti átadás 10,1 milliárd forintos pozitív értéke. A gázüzletág a kedvezőtlen állami szabályozás és a gyenge tél okozta volumenkiesés miatt lett alacsony. A cég pénzügyi vesztesége 20,2 milliárd forint lett, ami meghaladta a várakozásokat. A nettó nyereség így 20,8 milliárd forintot tett ki, ami felette van a 14,8 milliárd forint várakozásoknak. Összességében elmondható, hogy a MOL eredménye megfelelt a vártnak, véleményünk szerint nem lesz piacmozgató ez a hír. A piac inkább a horvát eseményekre és a MOL akvizícióira koncentrál.
- A MOL vezérigazgatója, Molnár József szerint megegyezhetnek a horvát kormánnyal az INA-ról szóló tárgyalások felgyorsításáról. A következő forduló május végén lesz. A megegyezés szerintünk egyelőre nem tűnik közelinek.
- A MOL tegnap bejelentette, hogy az olasz ENI-től megvesz 208 darab benzinkutat Csehországban, Szlovákiában és Romániában, valamint átveszi a cseh finomító vállalat 32,4%-os részesedését. Ez utóbbira a többségi tulajdonos Unipetrolnak elővásárlási joga van, amivel várhatóan élni fog. A vételárról nem adott információt a MOL, de véleményünk szerint a kutak ellenértéke 200-250 millió dollár között lehet. A lépést kedvezőnek tartjuk a MOL szempontjából, a társaság nyereséggel tudja ezeket a volt Agip kutakat üzemeltetni és a nagyobb hálózat révén nagyobb hatékonyságot érhet el a cég.
- A vártnál kedvezőbb eredményről számolt be a Magyar Telekom ma reggel. Az árbevétel 152 milliárd forint lett, 0,8%-kal alacsonyabb, mint a konszenzus. Az EBITDA 40,5 milliárd forintos értéke 2,2%-kal felülmúlta a várakozásokat, míg az adózott eredmény a tavalyi meglehetősen gyenge 1,7 milliárd forintot követően 4,83 milliárdra emelkedett, ami meghaladja a mi 3,1 milliárdos előrejelzésünket, és a 3 milliárdos piaci várakozást is. Az eredmény javulását elsősorban az alacsony EBITDA marzsú szegmensek (IT és energia) árbevétel csökkenésének köszönhető. Üzemi szinten a vártnak megfelelően alakult az eredmény, míg a kedvező adózott eredmény fő oka az alacsonyabb amortizáció (eszközök élettartam növelése miatt) és a vártnál kisebb pénzügyi veszteség volt. A vállalat megerősítette a 2014-es célokat. Továbbra is tartásra ajánljuk a Magyar Telekom részvényeit.
- A Richter negyedéves eredményét követő tájékoztatóján a vállalat csökkentette a 2014-es árbevételi várakozásokat, elsősorban a várhatóan gyenge ukrán, orosz és lengyel értékesítések miatt. Összességében 6%-os csökkenésre számítanak euróban számolva csoportszinten, míg korábban enyhe csökkenés szerepelt előrejelzésükben. Bogsch Erik kifejtette, hogy a Cariprazine amerikai engedélyeztetése kapcsán nem számítanak arra, hogy újabb klinikai vizsgálatokat kell végrehajtaniuk, így az első két indikációra 2015 közepén megérkezhet a gyártási engedély.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben