Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Melyik amerikai olajcég éli túl a szaúdi-orosz olajháborút?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2020. március 17.   14:10

A március 5-6-i bécsi OPEC ülésen látványosan szakított eddigi politikájával Oroszország és Szaúd-Arábia. Ezt azt jelenti, hogy a két ország nyersolajjal árasztja el a világpiacot, ami idén rekord alacsony kőolaj árakat hoz magával a koronavírus okozta keresletösszeomlás közepette. Mi az Erstében is 40 dolláros átlagos Brent olajárral számolunk 2020-ra, ami gyakorlatilag a következő két negyedévre 30 dollár körüli kőolajárat jelenthet. A kérdés, hogy az eladósodott USA olajszektorból ki élheti túl ezt a helyzetet.

Az USA palaolaj termelői számára a mostani 30 dollár körüli WTI kőolaj árszint rendkívül alacsony. Bár voltak szereplők, mely képesek voltak 30 dollár/hordó alá vinni a termelési költségeket pár projekt esetében, a többség számára a 40-50 dollár körüli, kutaknál mért árszint jelenti a fedezeti pontot, ami mellett nullszaldós a cég tevékenysége, beleértve a finanszírozási költségeket is. Ezen a szinten a cégek nem termelik ki a tőkeköltséget (a részvényesek felé nem termelnek értéket), de fenntartható a tevékenységük.

Az észak-amerikai olaj- és gázszektor jelenleg mintegy 200 milliárd dollár négy éven belül lejáró adóssággal rendelkezik, ebből a kutatás-termelési cégek esetében 86 milliárd dollár az adósság 2024-ig. Az idei lejárat azonban csak 5,3 milliárd dollár, ebből is csak 1,7 milliárd dollár van a hulladék (junk) kategóriában. Tehát hitelezési oldalról nincs akkora veszély, mint amit a piac gondol. Azonban az adósságvisszafizetés 2021-től begyorsul, így ha tovább marad az alacsony olajár, akkor a jövő évben egyre több csődöt láthatunk, főleg, hogy a bankok is kérhetik a korábbi visszafizetéseket, ha a cégek adósságmutatóik romlanak.

Az észak-amerikai vállalatok hitellejáratai 2024-ig
Forrás: Moody’s Investors Service, CNBC

Persze nemcsak a hitelezők, hanem a részvényesek felől is erős nyomás lehet. A befektetők ugyanis nem feltétlenül várják karba tett kézzel, hogy a vállalatok égetik a pénzüket. Ez nagyon eladósodott cégek esetében előfordulhat, hogy a hitelezők pénzével játszanak. A lenti ábra mindenesetre mutatja, hogy kik vannak nagyon bajban. A 10 legeladósodottabb cég kezében van az adósság fele.

A S&P Energiacégek adósság/cash flowja és a részvényárfolyam alakulása idén (a cikk március 17-ei)
Forrás: Wall Street Journal

Az olyan vállalatok, mint az Occidental (OXY US) magas adósságrátával rendelkezik (7,0x nettó adósság/EBITDA), míg a Chevron (CVX US) vagy a Cabot Oil&Gas (COG US) kedvezőbb helyzetből várják a krízist. A palatermelők közül a Pioneer Natural Resources (PXD US) is kifejezetten alacsony, 0,94 nettó adósság/EBITDA mutatója van. Hasonlóan alacsony a Continental Resourceshoz (1,61x nettó adósság/EBITDA) mutatója is. Ezek a cégek jó eséllyel túlélhetik az alacsony olaj és gázár korszakot.

PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben