Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Piaci konszenzust meghaladó eredmény a MOL-tól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 21.   09:43

Erste kommentár A MOL ma hajnalban tette közzé eredményét. A cég 176,9 milliárd forint tisztított CCS alapú EBITDA eredményt ért el a tavalyi negyedik negyedévben, ami meghaladta a 160,5 milliárd forintos...

Erste kommentár

A MOL ma hajnalban tette közzé eredményét. A cég 176,9 milliárd forint tisztított CCS alapú EBITDA eredményt ért el a tavalyi negyedik negyedévben, ami meghaladta a 160,5 milliárd forintos piaci konszenzust.


A divíziók közül a kutatás-termelés (79,1 milliárd forint EBITDA), a fogyasztói szolgáltatások (31,2 milliárd forint EBITDA) és a gáz üzletág (21,2 milliárd forint EBITDA) lett elsősorban jobb a vártnál, de a központi költségek is alulmaradtak. A feldolgozás-kereskedelem EBITDA-ja (57,5 milliárd forint a tisztított CCS alapú szám) pedig megfelelt a várakozásoknak.


A MOL ezzel teljesítette a kitűzött célt, mivel 2019-ben 2,44 milliárd USA dollár tisztított EBITDA eredményt mutatott fel szemben a menedzsment által várt 2,4 milliárd dollárral. 2020-ra a cég 2,5 milliárd dollárt vár el, míg mi 2,08 milliárd dolláros EBITDA elérését látjuk reálisnak az idei évben.


A vállalat a következő hetekben dönt a kifizethető osztalékról, ami a mi becslésünk szerint 95 forint lehet részvényenként. Ez azt jelenti, hogy a növekvő beruházások miatt a cég nem fizetne rendkívüli osztalékot a tavalyi eredmény után. Az idei beruházási aktivitás elérheti az 1,9-2,1 milliárd dollárt. A MOL nehezebb környezetre számít 2020-ban: az olajárak 50 és 70 dollár között lehetnek, míg a finomítói marzsokat 4 és 5 dollár közé várja a cég menedzsmentje. A mai napon emelkedést várunk a MOL részvényeitől a tőzsdén.



Mindeközben nemzetközi fronton továbbra is a koronavírus körül forog minden. Dél-Koreában már 200 fölé ugrott az eddigi megbetegedések száma. A WHO szerint, amennyiben a Kínán kívül érintett országok nem reagálnak határozottan, a vírus akár sokkal komolyabb fenyegetést is jelenthet.

3 milliárd dollárt fizethet a Wells Fargo

Korrekció jellemezte tegnap a vezető amerikai részvénypiacokat. A Dow és az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,7%-kal esett vissza.


Az ügyhöz közel álló források szerint nagyjából 3 milliárd dollárt fizethet a Wells Fargo peren kívüli egyezség keretében azért, mert banki alkalmazottak több, mint egymillió jogosulatlan számlát nyitottak az ügyfelek tudta nélkül. A bank eddig 3,1 milliárd dollárt különített el ilyen célokra, ami így nagyjából elegendőnek bizonyulhat. A megegyezéssel a nagybank fontos lépést tehetne jó hírnevének helyreállítása felé.


Donald Trump kampánystábja kibérelte a YouTube politikai hirdetésékre szánt hirdetési felületét a választásokat megelőző napokra, illetve magára a választás napjára is. Így ebben a kulcsidőszakban kizárólag őt fogja reklámozni a YouTube, ami fontos előnyt jelenthet a digitális kampányban. Mivel a demokratáknál még azért versengenek, hogy ki legyen Trump kihívója, nekik még nem volt esélyük erre a lépésre.

Összeomló kínai autóértékesítések

Csökkentek ma reggel az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,4%-ot, a Hang seng 0,9%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett.


Kínában február első felében 92%-kal csökkentek az új autó értékesítések év/év alapon, vagyis gyakorlatilag senki nem akart autót vásárolni. A vírus miatt a lakosság gyakorlatilag bezárkózott a lakásaiba, így számítani lehetett rá, hogy a nem alapvető termékek iránti kereslet átmenetileg közel nullára esik.


Bár Kínában ma ismét megugrott a megbetegedések száma (a tegnapi 400 új betegről ismét 900 közelébe emelkedett), azonban a kínai hivatalnokok továbbra is optimisták, hogy lecsengőben van a járvány, annak ellenére is, hogy az új vizsgálatok szerint a korábban véltnél is könnyebben, gyakorlatilag influenza-szerűen képes terjedni.


Komoly esést mutattak a japán beszerzési menedzser indexek februárban, ami főként a koronavírus hatásainak volt betudható. A szolgáltatóipari index 46,7 pontra esett a korábbi 51-ről, ami 2014 áprilisa óta nem látott mélypontnak felel meg. A feldolgozóipari mutató 47,6 pontra esett a korábbi 48,8 pontról, ami szintén többéves mélypontot jelentett.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben