Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hatalmas leírás a Richternél

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 7.   09:54

Erste kommentár Itt a vége, fuss el véle! Legalábbis ami az Esmya-t illeti, illetve az ahhoz kapcsolódó leírásokat. A Richter a negyedik negyedévben mintegy 23,1 milliárd forintot, s ezzel éves szinten 29...

Erste kommentár

Itt a vége, fuss el véle! Legalábbis ami az Esmya-t illeti, illetve az ahhoz kapcsolódó leírásokat. A Richter a negyedik negyedévben mintegy 23,1 milliárd forintot, s ezzel éves szinten 29 milliárd forintot írt le. Plusz az ide kapcsolódó PregLem nevű cégen is 2,3 milliárd forintos leírást eszközölt. S ezzel – legjobb tudásunk szerint – gyakorlatilag leírta az Esmya-hoz kapcsolódó goodwill-t. Talán néhány milliárd forint maradhatott, ami nem jelentős tétel. Összeségében mintegy 32 milliárd forintra rúghatott – számításaink szerint – a negyedik negyedéves egyszeri leírások mennyisége, és ezzel a cég reményeink szerint kisöpörte a „rizikós” tételeket a könyveiből. Mindezeknek köszönhetően 12,5 milliárd forint lett a negyedik negyedéves veszteség, ami jelentősen elmarad a piaci konszenzus szerinti 14,9 milliárd forintos profittól, és gyakorlatilag a tavalyi veszteséggel egyezik meg. Ha az eredményt megtisztítjuk az egyszeri tételektől, és a Vraylar-hoz kapcsolódó royalty bevételtől (57,4 millió dollár, azaz több mint 17 milliárd forint), ami valamilyen oknál fogva sokkal jobb lett az Erste és a piac várakozásánál, akkor az „egyéb” tevékenység eredménye gyakorlatilag negatív tartományba esik. Az Esmya leírás nem véletlen, hiszen idén megszűnik a szabadalmi védettsége az EU-ban, az amerikai bevezetés pedig nagy valószínűséggel nem fog már megtörténni. Ugyanakkor vannak ígéretes gyógyszeri a cégnek, amelyek a jövőben segíthetnek abban, hogy ez a nagyon egy lábon állás csökkenjen (pl. Bemofola, Terrosa, stb.). A Vraylar amerikai felfutása idén még erősebben hathat az eredményre, s az idei év rekord év lehet, annak ellenére, hogy az oroszországi szerializáció okozhat némi problémát az orosz piacon. Mindent egybevetve jók a kilátások, és a leírási kockázatok is megszűntek. Így nem meglepő, hogy a részvény árfolyam csak kisebb mértékben korrigál a reggeli kereskedésben. Ne feledjük, hogy a cég délelőtt sajtótájékoztatót tart, ahol remélhetőleg megtudhatjuk az idei terveiket, amelyek amúgy nagyon konzervatívak szoktak lenni.



A piacokon ma reggel egy természetes korrekciót láthatunk, amit már vártunk a rövid távú technikai indikátorok alapján. Így nem lepődünk meg, ha ma a negatív tartományban zár a DAX és a BUX is.

Hamarabb borulhat zöldbe az Uber

Emelkedéssel zárták a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést. A Dow és az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,7%-kal emelkedett, ezzel újabb csúcsok születtek.


A negyedik negyedévben a vártnak nagyjából megfelelő 3,7 milliárd dolláros árbevételen 615 millió dolláros veszteséget termelt az Uber az EBITDA soron, ami kisebb lett, mint a várt 713 millió dolláros veszteség. A pozitív tendencia továbbra is kitarthat, így a vállalat már az idei év végére nyereségessé válhat, szemben a korábbi 2021-es jóslattal. Az Uber alkalmazásán keresztül összesen 18,1 milliárd dollár értékben foglaltak fuvarokat a negyedik negyedévben. Ez a szám a vezérigazgató szerint kis csökkenést mutathat a most kezdődött negyedévben, míg a teljes évre 75-80 milliárd dollár közötti érétket várnak. Maga az utazásmegosztó üzletág már 742 millió dolláros EBITDA-t csinált, az ételkiszállító üzletág, az Uber Eats azonban még 461 millió dolláros veszteséget. Ez utóbbi esetén a cég több olyan piacról is kivonul, ahol nem látja fenntarthatónak a profitabilitást, ahol pedig lát potenciált, ott akvizíciókat tervez. A hírekre 5%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


A várt feletti eredményt ért el a T-Mobile U.S. a negyedik negyedévben, 0,87 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 0,83 dollárral szemben. Mindezt a vártnak megfelelő 11,9 milliárd dolláros árbevételen érte el a cég. A cég az idei évben is az vezeték nélküli előfizetői kör további bővülésére számít, a 2019-es évi 4,5 millió új előfizető után 2020-ban 2,6-3,6 milliót várnak. Ezt a számot hagyományosan konzervatívan becsüli meg kezdetben a cég, amit az év során rendszerint emelni szokott. A hírekre az árfolyam 1%-kal emelkedett piaczárás után.

Elnöki egyeztetés

Kisebb csökkenést mutattak ma az ázsiai részvényindexek. A Shanghai és a Nikkei index is 0,2%-ot, a Hang Seng pedig 0,6%-ot csökkent.


Az amerikai és a kínai elnök telefonon keresztül egyeztetett. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a felek megerősítették elkötelezettségüket a részleges kereskedelmi megállapodás betartásáról. Ezzel szemben a kínai TV beszámolója szerint a kereskedelmi megállapodás ezúttal nem is került terítékre, hanem inkább csak a koronavírusról egyeztetett a két elnök.


A koronavírusban megfertőzöttek száma ma reggelre megközelítette a 31.500 főt és már 638 halálos kimenetelű eset történt.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel. Az európai indexek közül az FTSE mínuszban, a DAX és a CAC40 pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben