Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

MOL: Negatív kilátások, a washingtoni döntőbíróság ítélete lehet az egyetlen részvényár emelő tényező rövidtávon

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2020. január 27.   15:13

A MOL fundamentális kilátásai kedvezőtlenek. A nemzetközi finomítói és petrolkémiai marzsok tartósan gyengülhetnek 2020-ban, míg a kőolaj- és földgázárakban is inkább esést várunk idén. Talán egyedül a továbbra is bővülő közép-európai kiskereskedelmi tevékenység eredménye javulhat. A MOL töltőállomásain nyújtott szolgáltatásai ellensúlyozhatják a tradicionális üzletágak gyengébb számait. Rövidtávon egyedül a washingtoni döntőbíróság ítéletétől várunk pozitív változást, mivel ez becslésünk szerint néhány százmillió euró kompenzációt írhat elő a MOL csoport felé a horvát állam felől, miután az utóbbi fél a mi értékelésünk szerint megszegte az INA 2009-es privatizációs szerződését. A MOL-t is érinti a szektor negatív megítélése: az olajszektor globális árazása 20 éves mélyponton van, mivel a befektetők tartanak attól, hogy további kedvezőtlen kormányzati lépések (adók, befektetési követelmények) sújtják az olaj- és gázipari vállalatokat. A politikusok és a közvélemény a szektort tartja a klímaváltozás elsődleges okozójának.

A nemzetközi finomítói marzs környezet az elmúlt negyedévben a jelentős mértékű új finomítói kapacitásnak (Közel-Kelet, Ázsia) és a gyengébb ázsiai keresletnek köszönhetően romlott. Emellett az IMO2020 miatt jelentős felfutás volt globálisan a finomítói kihasználtságában a IV. negyedévben, ami további többlet kínálatot okozott. A kilátások nem kedvezőek 2020-ra nézve: mi alapvetően a ciklus romlását várjuk. A petrolkémia kilátásai talán még negatívabbak, mivel jelentős új kapacitás kerül a világpiacra az olcsó földgáz forrásokra épülve (USA, Közel-Kelet). A MOL új poliol beruházása, ami 2021 végére készül el, ellensúlyozhatja a szektor profitabilitásának csökkenését.

Forrás: MOL, Erste

Forrás: MOL, Erste

A kőolaj és a földgáz ára idén nyomás alá kerülhet a nem-OPEC országok többlet kínálata miatt. Az amerikai palaolaj, a brazil tengeri lelőhelyek, a norvég Johann Svedrup mező és az Exxon guyanai termelésének felfutása bőven napi 2 millió hordó kínálat bővülést hozhat, míg a kereslet a legoptimistább becslések szerint sem nő napi 1,4 millió hordónál nagyobb mértékben. Az európai gázpiacok túlkínálata is ahhoz vezethet, hogy 10-15 euró/MWh között lehet az idei egynapos TTF átlagár. A koronavírus járvány elterjedése jelentősen ronthatja a globális keresletnövekedési kilátásokat.

Rövid távon egyedül a washingtoni döntőbíróság ítéletétől várunk pozitív változást, mivel ez becslésünk szerint néhány százmillió euró kompenzációt írhat elő a MOL csoport felé a horvát állam felől, miután az utóbbi fél a mi értékelésünk szerint megszegte az INA 2009-es privatizációs szerződését. A MOL és a horvát kormány 2009-ben egyezett meg az INA irányításáról és a privatizáció feltételrendszeréről. A horvát állam a véleményünk szerint megszegte azon ígéretét, amit ez a szerződés rögzített, hogy hosszú ideig befagyasztja a horvát átvételi gázárakat. Mivel egy korábbi genfi bírósági határozat szerint a MOL-INA ügyben a korrupció nem bizonyítható, ezért a 2009-es szerződés továbbra is fennáll. A washingtoni döntés akár 250-300 forinttal is emelheti a MOL fair értékét. A washingtoni döntés a következő hónapokban várható, de nincs fix időpontja.

A MOL horvátországi kivásárlása lehet még az év eseménye, bár ennek mi alacsony valószínűséget adunk. A MOL nyitott arra, hogy megfelelő áron visszaadja az INA-ban lévő 49,2%-os részesedését a horvát államnak. A cég a mi becslésünk szerint a washingtoni döntésen felül 1,5-2,0 milliárd dollárt szeretne kapni a részesedéséért. A horvát állam korábban a New York-i Lazard befektetési bankot bízta meg a tranzakció előkészítésével.

A MOL jelenlegi 2020-as előretekintő EV/EBITDA árazása 4,3x a hasonló cégek 5,2x mutatójával szemben. A mi DCF alapú, 12 hónapos intézményi célárunk 3160 forint részvényenként, ami tartalmazza az azeri ACG olajmező akvizíció hatásait. Ez az előrejelzés 1 dollár/hordó romlást vetít előre a finomítói marzsokban 2020-ban az előző évhez képest, míg nagyobb csökkenést a petrolkémiában, valamint 55 dollár Brent típusú kőolajárral számol 2020-ra. Jelenleg a környezet nagyobb romlás jeleit mutatja.

Forrás: Bloomberg, Erste

A MOL-t is érinti a szektor negatív megítélése. Az olajszektor globális árazása 20 éves mélyponton van, mivel a befektetők tartanak attól, hogy további kedvezőtlen kormányzati lépések (adók, befektetési követelmények) sújtják az olaj- és gázipari vállalatokat. A politikusok és a közvélemény a szektort tartja a klímaváltozás elsődleges okozójának. A MOL az ország egyik legnagyobb CO2 kibocsátója.

Rövidtávon további MOL részvényárfolyam esést prognosztizálunk a fent említett tényezőknek köszönhetően. A washingtoni döntőbíróság kedvező ítélete okozhat viszont egy rövid távú erőteljes emelkedést.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben