Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Apache: A suriname-i kutatás nem hozott eredményt

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. december 19.   13:21

Az Apache részvények decemberben látványosan, 18 éves mélypontra zuhantak, aminek a fő oka az volt, hogy a cég kutatási jelentése a surinami Maka Central-1 fúrással kapcsolatban nem hozott kellemes híreket. A cég a 6.200 méteres réteghez képest mélyebbre, 6.900 méterre fúr le, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb potenciállal bíró rétegben nem talált a cég kitermelhető szénhidrogént. A befektetők leginkább a suriname-i kutatástól várták, hogy sikerül növelni a cég bizonyított készleteit, de úgy tűnik a remény hiú maradt.

A kutatással és termeléssel foglalkozó cégek részvényárfolyamai rosszul szerepeltek 2019-ben. A S&P Oil&Gas index az év eleje óta 12,3%-kal esett, miközben a S&P500-as index 31,1%-kal nőtt. A vállalatokat sújtotta az alacsony szénhidrogénárak, a növekvő költségek, az alacsony számú új felfedetés és a klímapara, ami miatt a szektortól látványosan elfordultak a befektetők. Az Apache-ot több tényező is érintette ezekből, nem vétetlen, hogy a részvényárfolyam az év elejei 30 dollár feletti szintről december elején 20 dollár alá esett.

Az Apache és a S&P Oil&Gas idei alakulása szemben a S&P500-as indexszel

Forrás: Bloomberg

Az Apache részvények hasonló mértékben (-10,5%) esett, mint a piac. A gyenge szerepléshez a Apache struktúrája is: a cég egyre inkább az amerikai termelés felé fordul (59%), ahol azonban magas a földgáz és NGL arány, főleg az Alpine High mezőről, ami az Apache történetének legnagyobb felfedezése volt. Mivel az amerikai gázárak idén igencsak szenvedtek, a struktúra ilyen irányú alakulása negatív változást jelentett. A cég egyiptomi és északi-tengeri termelése erős cash flow-t termel, viszont a mezők egyre jobban merülnek. Ezért volt nagy reménység a suriname-i kutatás, amiről azonban december elején kellemetlen hír érkezett: a vállalat gyakorlatilag nem talált kitermelhető szénhidrogént a 6.200 méter mélyen lévő rétegekben, ezért mélyebbre fúr. Nem véletlen, hogy a cég részvényei 18 éves mélypontra estek. Pedig a készletek növekedése igencsak ráférne a cégre, mivel ezek már 5 éve szinte folyamatosan csökkennek.

 

Az Apache Corporation bizonyított készletei (millió hordóegyenértékes)

Forrás: Apache Corporation

Az Apache árazás a szektortársakhoz képest nem túl magas. Úgy tűnik a piac már beárazta kockázatokat. Rövid távon várhatóan ezért az amerikai olaj- és gázárak lesznek a meghatározóak a cég részvényeinek teljesítményére. Mi nem várunk túlteljesítést a papíroktól, ugyanakkor a lefelé mutató kockázatok is alacsonyak. Megfelelő olajár esetén 2020-ban a S&P Olaj és Gázindex túlteljesítő lehet a csúfos idei teljesítmény után.

 

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben