Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

100 helyett 125 forint lesz méterenként a közműadó

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 21.   09:47

Nem jó, hogy az EMU képviselői úgy álltak fel az asztaltól, hogy nem egyeztek meg Görögország kapcsán. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy 2014-ig finanszírozzák a görögöket. Mindenesetre hétfőn még visszatérnek a kérdésre. Ráadásul Ben Bernanke, a Fed elnöke is fenyegetőzött (ijesztgetett). Elmondta, hogy a Fed nem tud segíteni a költségvetési szakadék...

Nem jó, hogy az EMU képviselői úgy álltak fel az asztaltól, hogy nem egyeztek meg Görögország kapcsán. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy 2014-ig finanszírozzák a görögöket. Mindenesetre hétfőn még visszatérnek a kérdésre. Ráadásul Ben Bernanke, a Fed elnöke is fenyegetőzött (ijesztgetett). Elmondta, hogy a Fed nem tud segíteni a költségvetési szakadék elkerülésében. Ezt különben korábban az év során már többször elmondta, ennek ellenére most nyitott fülekre talált, amely nyomás alá helyezte a Wall Streetet, de a csökkenés azért nagyon moderált maradt (vegyes zárás). Mi viszont jó nagyot zuttyantunk tegnap a nap végén, s a BUX újra a 200 napos mozgóátlagon billeg. Az enyhén negatív nemzetközi hangulatban ma további enyhe lecsorgásra számítunk.
Piaci áttekintés
- Változatlan szinten maradtak az amerikai indexek
- Lejtmenet a nyersanyagok piacán
- Kismértékű mozgás a devizapiacokon
- Emelkedés a Távol-Keleten
- A vesztegetési ügyben elítélték Sanadert
- 100 helyett 125 forint lesz méterenként a közműadó
- Kismértékű csökkenésre számítunk ma

Erste S&P 500 certifikátok

Profitáljon Forintban az amerikai részvénypiaci mozgásokból, tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Nem volt érdemi elmozdulás tapasztalható tegnap az amerikai indexekben, annak ellenére sem, hogy napon belül látható volt egy jelentősebb kilengés. A Dow értéke 0,05%-kal csökkent, a S&P500 0,08%-kal a Nasdaq 0,03%-kal emelkedett.
- Bernanke tegnapi beszédében a költségvetési szakadék megoldásának érdekében gyors együttműködést és gyors döntéseket sürgetett, ami a piac számára negatív hangvételű üzenetet jelentett. A jegybankelnök azt is leszögezte, hogy a költségvetési szakadék monetáris eszközökkel nem megoldható.
- A vártnál jobbak lettek az ingatlanpiaci adatok Amerikában. A megkezdett házépítések száma a várt 840 ezer helyett 894 ezer lett. A kiadott építési engedélyek száma is kismértékben felülmúlta a várakozásokat, a várt 864 ezer helyett 866 ezret adtak ki.
- Az eurózóna pénzügyminiszterei hétfőn ismét találkoznak, ugyanis tegnap nem sikerült döntésre jutniuk a pénzügyi segítség következő részletének kiutalásáról Görögország számára. Ezáltal tovább csúszik a pénz kifizetése, ami negatív az ország számára, ugyanakkor ezúttal nem fenyeget közvetlenül csőd közeli helyzettel.
- Jelentősen csökkent a HP árfolyama tegnapi miután kiderült, hogy a korábban 10 milliárd dollárért megvásárolt vállalaton 8,8 milliárd dolláros veszteséget kell leírnia.
- A Morgan Stanley friss tanulmánya szerint 2013-ban is gyenge növekedési kilátásokkal kell szembenézni. A bank közgazdászai szerint egy negatív szcenárió esetén a globális GDP akár 2%-kal is csökkenhet.
- Számos adat fog ma érkezni a tengerentúlról. 13.00-kor a jelzálog hiteligénylések alakulását, 14.30- kor a munkanélküliségi adatokat ismerhetjük meg. 15.55-kor pedig a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe lát napvilágot.
- 16:30-kor kőolaj és benzinkészlet adatok érkeznek majd szintén a tengerentúlról.
- Délután publikálja negyedéves gyorsjelentését a John Deere, mezőgazdasági járműveket gyártó vállalat.
- Ma portugál és német kötvényaukciók lesznek.
- Spanyolországban a külkereskedelmi egyenleg nagyságát hozzák nyilvánosságra.
- A délelőtt folyamán Angela Merkel beszél a német parlamentben.
Olaj, arany
- Az olaj árfolyama jelentősebb mértékben csökkent a tegnapi kereskedés során. Árfolyama 89,15 dollárról 86,75 dollárra csökkent. Az esés hátterében két magyarázat áll. Egyfelől a közel-keleti helyzet kissé normalizálódott, legalábbis nem romlott tovább, ráadásul tűzszünet megkötésére törekszenek a felek. A másik ok, ami a csökkenést eredményezte, hogy az elmúlt napok pozitív hangulata után tegnap ismételten felerősödtek a globális növekedési félelmek.
- Az arany árfolyamában csak kisebb mozgás volt tapasztalható a tegnapi kereskedés során, árfolyama az unciánkénti 1731,88 dollárról 1727,3 dollárra csökkent, ezzel az kurzus a 30 napos mozgóátlag szintjére süllyedt vissza.
Devizák
- A forint tovább folytatta erősödését, és az EUR/HUF árfolyam 281,39-ről 280,81-re csökkent. Ezzel sikerült a 30 napos mozgóátlag alatt zárni a tegnapi napot.
- Kismértékű elmozdulás volt csak tapasztalható tegnap az EUR/USD devizapár jegyzésének esetében is. Az árfolyam tegnap a 20 és a 200 napos mozgóátlag közötti tartományban zárt. Mind Amerikából, mind pedig Európából főleg negatív hírek érkeztek, ennek eredményeként nem találta az irányt a deviza árfolyama. Az EUR/USD árfolyam 1,2814-ről 1,2817-re változott.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,88%-ot, a Hang Seng index 0,68%-ot, a Shanghai index pedig 0,7%-ot emelkedett.
- Japánban ma reggel publikálták a külkereskedelmi adatok alakulását. Eszerint év/év alapon a várt 4,9% helyett 6,5%-kal csökkent az export, miközben az import a várt 3,2% helyett 1,6%-kal zsugorodott. Az export csökkenésének fő oka a Kínával való feszült viszony.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Korrupció vádjával első fokon tíz év börtönre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt a Zágráb Megyei Bíróság. Sanadert azzal vádolták, hogy pénzt fogadott el a MOL-tól, hogy az megszerezhesse az INA irányítási jogait. Az ítélet nem jogerős. A horvát pénzügyminiszter elmondta, hogy a jogerős ítéletig nem döntenek a MOL menedzsment jogának újratárgyalásáról, vagy visszavételéről. Úgy látjuk, erre előbb-utóbb sor kerül majd, de akár egy részvénycsere is megvalósulhat, melynek során a horvát kormány MOL papírokat kap, míg a magyar olajcég többségi tulajdont szerez az INA-ban. A MOL ugyanakkor az első INA pakett (25%) megszerzése óta 3,5 milliárd dollárt fektetett a horvát cégbe, így nem lesz könnyű megoldást találni.
- A magyar kormány tegnap már módosította is az egy nappal korábban elfogadott közműadót. Az eredetileg méterenkénti 100 forintos adót 125 forintra emelték. Az adó ugyanakkor nem vonatkozik a nagy nyomású gázvezetékekre. Az adó összességében kedvezőtlen a MOL-ra nézve. A cég számításai szerint 1 milliárdra rúghat a fizetendő közműadó, ennek árfolyamhatása 100 forint részvényenként, vagyis kevesebb, mint amit korábban becsültünk. Az adómérték módosítása érinti a Magyar Telekomot is. A cég tegnap esti közleménye szerint a közműadó a jelenlegi formájában 9-11 milliárd forintos adóterhet jelent a vállalat számára. A hír alapvetően negatív, a részvény fair értékében 100 körül lehet a hatása, ha a cég nem tudja áthárítani az adót. Ugyanakkor az adó nagyságrendjére már korábban számítani lehetett, így annak negatív hatása már részben beárazódott.
- Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy 200 millió eurós bevétel is várható az Esmya-tól, ha kiterjesztik a készítmény alkalmazási körét. Korábban maximum 100 millió eurós bevételt vártak a gyógyszertől. A hír kedvező, de árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az OTP 369 részvényt értékesített javadalmazási politikája keretében, így a bank tulajdonában lévő saját részvények állománya 4.227.532 darabara (1,51%) változott.
- Az E-Star 132 darab RFV 2014/A és 217 darab E-Star 2015/A kötvényt vett vissza 25,74%-os diszkonton.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben