Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EMU pénzügyminiszterei ma tárgyalnak a görögökről

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 20.   09:33

Erős emelkedést láthattunk tegnap Európában és az USA-ban is, örülnek a piacok az amerikai fejleményeknek. Ugyanakkor, azért ma is lehet aggódni. Egyrészt a Moody’s leminősítette Franciaországot, ami persze már rég kijárt volna neki, s így nagy meglepetést ez nem okoz. Másrészt az EMU pénzügyminiszterei ma tárgyalnak Görögországról, vagyis lehet egy kicsit aggódni a...

Erős emelkedést láthattunk tegnap Európában és az USA-ban is, örülnek a piacok az amerikai fejleményeknek. Ugyanakkor, azért ma is lehet aggódni. Egyrészt a Moody’s leminősítette Franciaországot, ami persze már rég kijárt volna neki, s így nagy meglepetést ez nem okoz. Másrészt az EMU pénzügyminiszterei ma tárgyalnak Görögországról, vagyis lehet egy kicsit aggódni a tegnapi nagy emelkedést követően. Így a nemzetközi piacok kis csökkenéssel kezdhetik a napot, de azt gondoljuk, hogy a tegnapi nap fordulós jeleket hordozott magában az elmúlt hetek csökkenéseit követően. A kérdés Magyarország. Tegnap csökkent a BUX az ismert okok miatt. Viszont napközben emelkedni tudott, ráadásul a 200 napos mozgóátlagról rugaszkodott el a magyar index. Ha a rövidtávú indikátorokra nézünk, akkor is még további emelkedés lehetőségét mutatja a BUX. Ezért a talán kissé negatívabb mai nemzetközi hangulat ellenére is enyhe emelkedést várunk Budapesten.
Piaci áttekintés
- Nagy rally Amerikában
- Emelkedés a nyersanyagok piacán
- Jó hangulatban erősödött a forint
- Vegyes kép Ázsiában
- A vártnál gyengébb lett az FHB III. negyedéve
- Pénzügyi tételek miatt lett jobb a PannErgy eredménye
- Kismértékű emelkedésre számítunk ma a tőzsdén

Erste S&P 500 certifikátok

Profitáljon Forintban az amerikai részvénypiaci mozgásokból, tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Az éjszaka során a Moody’s megfosztotta a francia államötvényeket Aaa minősítésüktől és egy fokozattal Aa1-re módosította azt.
- Amerikában az optimizmust a kedvező gazdasági adatok mellett a fiskális szakadék megoldásának a reménye táplálta.
- Az EMU pénzügyminiszterei ma találkoznak, a görög pénzügyi helyzetet tárgyalják meg. Ugyanakkor egyes sajtóhírek szerint ma még nem lesz döntés a görögökről, s így a pénzek kiutalása is csúszhat, ami egyelőre nem kritikus, hiszen a múlt héten sikeresen vontak be átmeneti finanszírozást. Ugyanakkor más hírforrások szerint ma mégis döntés születik a 31,5 milliárd eurós hitelrészlet kiutalásáról és arról is döntenek, hogy milyen lépéseket kellene még tenni a görögök megsegítésére (a 15 milliárd eurós eltérés megoldására). Vagyis kíváncsian várhatjuk ezeket a híreket, hiszen kellően nagy a bizonytalanság ezzel kapcsolatban.
- A trojka szerint a nehézségek ellenére a portugál kiigazítás jó úton halad.
- A várt 4,74 millió helyett 4,79 millió új lakásértékesítésről számoltak be az USA-ban.
- Az Intel vezérigazgatója bejelentette, hogy visszavonul. Paul Otellini 40 évig dolgozott a vállalatnak és az utolsó 8 évben annak vezetője is volt.
- A Hewlett-Packard ma az amerikai piacnyitás előtt fogja közzétenni negyedéves eredményét.
- Délután, magyar idő szerint 14:30-kor fog érkezni a megkezdett házépítések száma és a kiadott építési engedélyek száma is az USA-ból.
- A NAHB házárindex értéke 46-ra emelkedett a várt 41 helyett.
- Bernanke ma New Yorkban a Gazdasági Klubban tart beszédet.
- A spanyolok ma egy éves és másfél éves kötvényeket értékesítenek.
Olaj, arany
- A közel-keleti feszültségekre jelentősen emelkedett az olaj árfolyama. A kurzus 87,3 dollárról 89,28 dollárra emelkedett. Tegnap Izrael 36 órás ultimátumot adott a Hamasznak a szárazföldi hadműveletek megindítása előtt. Ez ma este fog lejárni, vagyis ha rövid időn belül nem születik megegyezés a felek között, gyors ütemben tovább nőhet a feszültség a térségben.
- Az arany árfolyama a 20 napos mozgóátlagról indult emelkedésnek. Az árfolyam 1714,75 dollárról 1731,7 dollárra emelkedett.
Devizák
- A tegnapi pozitív nemzetközi hangulat hatására jelentősen tudott erősödni a forint. Az EUR/HUF árfolyam 284,81-ről 281,8-ra csökkent.
- A nemzetközi devizapiacokat is a pozitív hangulat határozta meg. Az EUR/USD árfolyam 1,2733-ról 1,2814-re változott.
Távol-Kelet
- A Nikkei értéke 0,1%-kal, a Shanghai index értéke pedig 0,4%-kal csökkent, miközben a Hang Seng index értéke 0,39%-ot emelkedett.
- Japánban változatlanul 0,1% maradt az alapkamat. Az ipari aktivitás a vártnál ugyan jobb lett, de még így is csökkent. A japán jegybank ma nem jelentett be újabb monetáris lazítást, nem úgy, mint a japán kormány, amely 12,3 milliárd dollár értékű fiskális élénkítésről döntött.
- Ma reggel publikálták a Kínába irányuló FDI változását, ami szeptemberben 0,2%-kal elmaradt a tavalyi értékhez képest, miközben 1%-os bővülést váltak.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Tegnap piaczárás után tette közzé III. negyedéves eredményét az FHB. A 2,6 milliárd forintos veszteség messze meghaladta várakozásunkat és a piaci konszenzust is. A gyenge eredmény okai a következők:
- A nettó kamatbevétel jelentős csökkenést produkált, amely (i) egyrészt a jelentősen csökkenő eszközállománynak köszönhető, (ii) másrészt a csökkenő kamat marzsnak, amely rekord alacsonyra, 2,16 százalékra csökkent. A csökkenés hátterében egy kamatvisszaírás és a csökkenő állami támogatások állnak (a korábbi állami támogatású hiteleken).
- A céltartalék annak ellenére magas lett, hogy a kétes kintlévőségek csak kismértékben növekedtek: 19,1 százalékra a negyedévvel ezelőtti 18,7 százalékról. Ugyanakkor a fedezettség 1 százalékponttal növekedett.
- A pénzügyi tranzakciók szintén veszteséget okoztak a derivatív ügyletek átértékelésén elszenvedett veszteségek miatt.
- A költségek szinten maradtak, de ezen belül a személyi jellegű kiadások megugrottak a végkielégítések miatt.
- Az árfolyamgát rendszerbe eddig a jogosultak 20 százaléka lépett be, de az év végéig ez megduplázódhat, ami mintegy 60 milliárd forintos állományt jelentene.
- A késedelmes hitelek átváltása lezajlott, s mintegy 2,7 milliárd forintnyi állományt érintett, s 100 millió forint veszteséget okozott. Az eredmény nagyon gyenge, ez szerintünk negatív nyomás alá helyezi az árfolyamot. Ugyanakkor a negyedik negyedévtől javulhat a nettó kamatmarzs, csökkenhet a céltartalék képzés és a költségek is csökkenhetnek. Azaz az eredmény újra pozitívba fordulhat és még enyhe növekedő pályára is állhat. Ezért az eladói nyomás a részvényeken átmeneti lehet, de hetekig eltarthat.
- A PannErgy az eredetileg tervezett péntek helyett már tegnap zárás után közzétette III. negyedéves számait. Az eredményt segítette a mintegy 210 millió forintos pénzügyi eredmény, ami a Synergon papírok árfolyam emelkedésének volt köszönhető. Az árbevétel nagy része az ingatlanokkal kapcsolatosan keletkezett, de ezek bruttó fedezete közel nullszaldós volt. A már működő geotermikus projektekből (Szentlőrinc és Bükfürdő) származó bevételek mindössze 37 millió forintra rúgtak a III. negyedévben (34 millió forint az év első kilenc hónapjában), vagyis ezek részaránya még mindig kicsi. Nagyobb projekt lesz a miskolci, ahol várhatóan még idén elindulhat a hőszolgáltatás. Bár az eredmény jobb lett a vártnál, árfolyamhatásra nem számítunk, hiszen mindenki a cég első nagyobb projektjének számító miskolci elindítását várja.
- A „Holocaust Victims of Bank Theft” felperesek által az OTP, mint alperes ellen indított perben az Egyesült Államok Szövetségi Fellebbviteli Bírósága utasításának megfelelően az első fokon eljárt bíróság hatáskör hiányára tekintettel megszüntette a pert. Az OTP a II. világháborút követően jött létre jogelőd nélkül, így a lépés várható volt. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az E-Star tegnap 4.722 darab kötvényt vett vissza 472,2 millió forint névértékben. Az elfogadott bruttó átlagár 25,74% volt.
Gazdasági hírek
- Varga Mihály elmondta, hogy csak a 2013-as költségvetés parlamenti elfogadása után folytatódhatnak a hiteltárgyalások az IMF-fel, így megállapodás is csak jövőre lehet.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben