Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Itt vannak az újabb megszorító csomag részletei

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 19.   09:50

Talán jobb napunk lehetett volna ma, ha nincs a pénteki bejelentés. A befektetők egyelőre pozitívnak értékelik a tárgyalásokat a republikánusok és a demokraták között. A felek karácsonyig szeretnének megegyezni, s abban is egyetértenek, hogy el kell kerülni a „fiskális szakadékot”. Erre emelkedtek a piacok, s Ázsia után Európában is optimista a hangulat. Nálunk...

Talán jobb napunk lehetett volna ma, ha nincs a pénteki bejelentés. A befektetők egyelőre pozitívnak értékelik a tárgyalásokat a republikánusok és a demokraták között. A felek karácsonyig szeretnének megegyezni, s abban is egyetértenek, hogy el kell kerülni a „fiskális szakadékot”. Erre emelkedtek a piacok, s Ázsia után Európában is optimista a hangulat. Nálunk viszont az új adók agyoncsapják a MOL-t és az OTP-t. Persze az utóbbi esetében a hatás kisebb, mert a befektetőknek volt olyan sejtésük már korábban, hogy prolongálva lesz az adó. Így az árfolyamhatásnak se kellene ma túl jelentősnek lennie. Mindenesetre pozitív európai, és negatív magyar hangulat tapasztalható ma. Persze a negatív hatások beárazódása után (ami már meg is történt) a magyar piac is mutathat némi erőt. Annál is inkább, mert a BUX éppen a 200 naposon billeg jelenleg.
Piaci áttekintés
- A hét utolsó kereskedési napját emelkedéssel zárta az amerikai piac
- Az olaj és az arany is pozitív irányba fordult a reggeli órákban
- Kismértékű elmozdulás a forint piacán
- Emelkedés a távol-keleten
- Itt vannak az újabb megszorító csomag részletei
- Ma zárás után jelent az FHB
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en

Erste S&P 500 certifikátok

Profitáljon Forintban az amerikai részvénypiaci mozgásokból, tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A több napos esés után pénteken észak felé vették az irányt az indexek és sikerült pluszban zárniuk a kereskedést.
- Rossz lett pénteken a tengerentúli ipari termelési adat. Októberben 0,4%-kal csökkent a mutató a várt 0,2%-os visszaesés helyett, ami a Sandy hurrikánnak köszönhető.
- Pénteken a költségvetési szakadékról tárgyaltak egymással a demokraták és a republikánusok. A felek szerint hamarosan lehet megállapodás, a republikánusok hajlandóak tárgyalni a bevételnövelő intézkedésekről. Timothy Geithner pénzügyminiszter azt mondta, hogy közel van a megállapodás, már karácsonykor döntés születhet az adósságkezelő intézkedésekről.
- A Bloomberg szerint a JPMorgan és a Credit Suisse 470 millió dolláros büntetést kaphatnak, amiatt, mert 2008 előtt nem tájékoztatták kellően az ügyfeleket a jelzálog fedezetű ügyletekről.
- A Moody’s hitelminősítő leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Ciprus „B3” besorolását, ami már így is mélyen spekulatív kategória. Leminősítés esetén Ciprus „C” kategóriába kerülne. A kormány azt mondta, hogy az ország kénytelen elfogadni a hitelezők feltételeit, mert különben decemberben kifut a pénzből, ami csődöt jelentene az országnak.
- A Bundesbank elnöke, Jens Weidmann felvetette az újabb görög adósságleírás lehetőségét, amit a német kancellár és a pénzügyminiszter elutasít.
- A Financial Times arról ír, hogy az EU az Egyesült Királyság nélküli hosszú távú költségvetési tervvel állhat elő.
- Ingatlanpiaci adatok lesznek ma délután a tengerentúlon: NAHB házárindexet és a használt lakásértékesítési adat októberi értékét publikálják 16 órakor.
- A mai kereskedésben a keddi eurócsoport ülésre figyelhetnek a piaci szereplők, ahol a görög hitelrészletről dönthetnek a pénzügyminiszterek.
Olaj, arany
- Tovább fokozódott a palesztin-izraeli konfliktus, mert a gázai övezetből rakétákat lőttek ki Tel-Avivra és Jeruzsálemre.
- Az olaj árfolyama emelkedésnek is indult pénteken, 85 dollárról 86,7 dollárig erősödött az árfolyam, majd reggel réssel nyitott és 30 napos mozgóátlagig, 88 dollárig emelkedett.
- Az arany kurzusa pénteken egy szűk sávban, 1.706-1.717 dollár között oldalazott. A reggeli órákban emelkedés indult, 0,5%-kal a 30 napos mozgóátlagig, 1.724 dollárig kúszott fel az árfolyam.
Devizák
- A forint árfolyamában csak kisebb mértékű árfolyamváltozás volt megfigyelhető a pénteki nap folyamán. Az EUR/HUF árfolyam 284,85-ről 284,65-re változott, a forint kismértékű erősödését eredményezve.
- A hét utolsó kereskedési napján az EUR/UISD árfolyam 1,2781-ről 1,2743-ra változott, az árfolyam a 200 napos mozgóátlagot megközelítve váltott irányt. A dollár erősödésének a hátterében az áll, hogy a pénteki „fiscall cliff”-ről folytatott megbeszélések pozitív visszhanggal zárultak, bár konkrét megállapodás továbbra sem történt.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,43%-ot, a Hang Seng pedig 0,28%-ot emelkedett. A Shanghai index értéke pedig 0,09%- kal csökkent.
- A legnagyobb emelkedés Japánban volt megfigyelhető, ahol a piacokat továbbra is fűtötte a jen gyengülése és a korlátlan mértékű gazdaságélénkítés ígérete.
- Kína 70 jelentős városában mért ingatlanárak változatlanok maradtak az előző hónaphoz képest.
Határidős piacok
- Pluszban vannak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma tőzsdezárás után teszi közzé III. negyedéves eredményét az FHB.
- Évi 90 milliárd forintos költségvetési bevételt eredményező, adótörvényeket érintő változásokat jelentett be pénteken Matolcsy György. MOL: (i) A Robin Hood adó a jelenlegi 8%-ról a korábban tervezett 11% helyett 31%-ra nő. Az adó 50%- kal csökkenthető a beruházások összegével. (ii) A korábban tervezett önkormányzati adókivetés helyett mégis az állam rója ki a közműadót, ami évente maximum 100 forint méterenként)
- Mivel a MOL jelentős összegeket szokott beruházni (csoportszinten 220 milliárd forintot évente), így számításaink szerint a fizetendő Robin Hood adót 15,5%-ra tudja csökkenteni. 2009-ben 4,9 milliárdot, 2010-ben 3 milliárdot, 2011-ben pedig 300 millió forintot fizetett ezen a címen. Így a korábban tervezett 11% helyetti 15,5%-os effektív adókulcs további 2-3 milliárd forintnyi adófizetési kötelezettséget jelent a MOL számára. Ennek hatása részvényenként 200-300 forint lehet.
- A közműadó módosítása értelmében a MOL-nak 5.500 kilométernyi nagynyomású vezeték, illetve egyéb vezetékek után kell majd közműadót fizetni. A pontos részletek még nem ismertek, ma talán többet tudhatunk meg. Ha a gázvezetékeket is megadóztatják, akkor az újabb 5 milliárdnyi adót jelent, melynek részvényenkénti hatása 500 forint. OTP, FHB: a bankadó 2013 után is teljes összegben fizetendő, vagyis nem feleződik meg 2014-től, ahogy korábban ígérték.
- Az OTP jelenleg 29 milliárd forint bankadó fizet. Ha nincs felezés, akkor 2014-től évente további 11,5 milliárd forintnyi adót jelent a banknak. Ez számításaink szerint 260 forinttal csökkenti a részvény érétkét, ami részben már beárazódott korábban, amikor egy évvel elhalasztották a felezést, hiszen sokan azzal számoltak, hogy az adó véglegesen érvényben marad. Így az árfolyamhatás most kevesebb lehet, mint 260 forint.
- Az FHB jelenleg 2,8 milliárd forint bankadó fizet, a változás negatív hatása részvényenként 100 forint körül van, ami még nem árazódott be a részvény árába. Magyar Telekom, PannErgy: az önkormányzatok helyett az állam veti majd ki a közműadót.
- A Magyar Telekom esetében a most bejelentett módosításoknak nincs jelentős hatása, azonban maga a közműadó jelentős lehet.
- A PannErgy-nek jelenleg, illetve a közeljövőben 25 kilométernyi távhő vezetéke lesz, vagyis a cégnek 2,5 millió forintos adóteher növekedéssel kell számolnia, aminek részvényenkénti hatása marginális. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a pontos részletek hiányában nehéz a részvényekre gyakorolt hatást megbecsülni.
- Makra József, az E-Star egyik nagy tulajdonosa és korábbi vezetője interjút adott a Napi Gazdaságnak, melyben elmondta, hogy a jelenlegi helyzetre megoldást jelenthet, ha a cég csődvédelmet kér, s ha sikerül megállapodni a kötvényesekkel, akkor elkerülhető a felszámolás.
Gazdasági hírek
- Pénteken a piac zárása után a kormány egy újabb 90 milliárd forintos (a GDP 0,3%-ára rúgó) kiigazító csomagot jelentett be. Ennek köszönhetően a hiány „ceteris paribus” 2,6% lehet a korábbi 2,9%-os EU-s előrejelzéshez képest. Persze csak akkor, ha a növekedési áldozatokat nem vesszük figyelembe. Sőt, a bankadó meghosszabbításával a még a 2014-es 3%-os hiánycél is teljesülhetne, ha nem lenne a lépésnek növekedési áldozata. Az intézkedések a következők:
- A Robin Hood adó a tervezett 11% helyett 31%-ra növekszik, de maximum a felét le lehet írni a beruházások segítségével. 40 milliárd forint bevétel származhat az adóból.
- A közműadó önkormányzati adó helyett központi adó lesz. (max. 100 Ft méterenként, évente) (30 milliárd forint bevétel.)
- Növelik az osztalék elvonást a Szerencsejáték Zrt-nél. (10 milliárd forint)
- Magasabb adók az online szerencsejátékon. (10 milliárd forint)
- A bankadó nem lesz lefelezve 2014-től, hanem a 2013-as szinten marad örökre. (72 milliárd forint 2014-től) Remélhetőleg a kormány több részletet megoszt velünk a fenti adókkal kapcsolatban, különösen a közmű adó részleteit nem lehet látni. A növekedési oldal kockázatai miatt, valószínűleg az EU szerint még így sem lesz meg a 2014-es 3% alatti hiánycél.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben