Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint csúcson zártunk

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 25.   09:10

Erste Kommentár Megint úgy zárt a magyar piac a csúcson, hogy egy vezető részvény sem volt új csúcson. A legnagyobbat a MOL emelkedte, amelyet az előző napon nagyon csúnyán beadtak, de az OTP és a Richter...

Erste Kommentár

Megint úgy zárt a magyar piac a csúcson, hogy egy vezető részvény sem volt új csúcson. A legnagyobbat a MOL emelkedte, amelyet az előző napon nagyon csúnyán beadtak, de az OTP és a Richter részvényeseknek sem lehetett okuk a panaszra. A Richter már eléggé túlvett részvény, de az eladó részvényeket folyamatosan „kiszívja” a piacról a cég, a saját részvények vásárlásaival, még akkor is, ha csak maximum a napi forgalom 10 százalékát veszi meg. Legalábbis ez látszik a forgalmi adtaokból és bejelentésekből. Két hét alatt az eredeti vásárlási tervnek (700 ezer) cirka a feléig jutott a vevő. Így még mintegy 2 hétig támogathatják a vételek a részvény árfolyamát, amely különben technikailag túlvettnek számít. S amúgy is az árfolyam megérkezett az ellenállás zónába is.


Mindenestre, a hangulat Európában pozitív a mai napon. Így a DAX-ban megmaradhat valamiféle emelkedés a nap végéig, annak ellenére, hogy középtávon korrekcióban van. A BUX is valószínűleg emelkedni fog egy kicsit a nap végére, követve az európai hangulatot.

Pozitív hangulatindexek az USA-ból

Enyhe emelkedést mutattak pénteken a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-kal kerültek feljebb.


A vártnál jobb beszerzési menedzser indexek érkeztek pénteken az USA-ból a Markit adatai szerint. A feldolgozóipari index harmadik hónapja mutat felpattanást, miután 52,2 pontra emelkedett a korábbi 51,3 és a várt 51,4 ponttal szemben. A szolgáltatóipari index 51,6 pont lett a várt 51 és a korábbi 50,6 ponttal szemben. A historikus összefüggések alapján ezen adatok nagyjából 1,5%-os GDP-növekedésnek felelnének meg, ami a hosszabb távú 2%-os trend alatt van. Pozitívum azonban, hogy fordulat jelei láthatók egy hosszabb csökkenő trendet követően.


Felfelé módosult a Michigan Egyetem novemberi fogyasztói bizalmi indexe, ugyanis a végleges adatok alapján 96,8 pont lett z index érétke a korábbi 95,7 ponttal szemben. Ezzel kicsivel az utóbbi 5 év átlaga felett van a fogyasztói bizalom, ami továbbra is relatíve jónak számít.


-3 ponton stagnált a kansasi Fed feldolgozóipari indexe novemberben, ami minimálisan alulmúlta a -2 pontos elemzői konszenzust. Ezzel az index továbbra sem mutat felpattanást a 3 éves mélypont környékéről.


Az ügyhöz közel álló források szerint a Netflix belső adatai azt mutatják, hogy nem veszített az átlagosnál több felhasználót a cég a Disney+ és az Apple TV+ indulása során. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy több streaming-szolgáltató is könnyedén megférhet egy háztartásban, addig, amíg nem lesz túlzottan nagy a verseny a piacon.


Pert indított az Amazon pénteken annak felülvizsgálására, hogy jogszerűen járt-e el az Amerikai Védelmi Minisztérium akkor, amikor a Microsfot-nak ítélte a 10 milliárd dollár értékű, felhőalapú szolgáltatások nyújtására vonatkozó pályázatot. A cég szerint a pályázat elbírálása során több hiba is történt, ami őket hátrányba hozta. Köztudott, hogy Donald Trump többször bírálta már nyilvánosan az Amazont, sokan arra gondolnak, hogy esetleg ez is belejátszhatott a Védelmi Minisztérium döntésébe. A minisztérium ezt természetesen tagadja.


Michael Bloomberg, volt New York-i polgármester, illetve a Bloomberg LP alapítója és többségi tulajdonosa hivatalosan is bejelentette, hogy részt vesz a demokrata elnökjelöltségért szóló versenyben. Bloomberg ugyan relatíve későn csatlakozott a versenybe, ezt nagyobb vagyonával talán valamelyest képest lesz kompenzálni.

Demokrácia párti győzelem Hongkongban

Emelkedéssel kezdték a hetet az ázsiai részvényindexek. A Hang Seng 1,5%-ot, a Nikkei 0,8%-ot, a Shanghai index pedig 0,5%-ot emelkedett.


Hétvégén önkormányzati választásokat tartottak Hongkongban, ami rekord részvételt és a demokrácia párti jelöltek elsöprő győzelmét hozta, ugyanis a 444 képviselői helynek 86%-át nyerték el. A Hongkongot irányító Carrie Lam elfogadja a választás eredményét, szerint a választás eredménye a választók elégedetlenségét mutatja, míg a kínai külügyminiszter kijelentette, hogy bármi is történik Hongkong Kína része marad. A fölényes győzelemmel bár helyi szinten jóval nagyobb beleszólásuk lesz a demokrata párti erőknek, azonban ez nem jelent igazán komoly hatalmat, továbbra is Kína befolyása maradt meghatározó, azonban az eredmény rámutathat a kompromisszum szükségességére.


Kína bejelentette, hogy szigorítják a szellemi tulajdonjogok megsértése miatti bírságokat január 1-től, továbbá jobban védik a kereskedelmi titkokat és nem kényszerítenek a szellemi tulajdonjogok átadására. Ezek célja, hogy 2022-re sikerüljön csökkenteni a gyakori visszaéléseket. A kereskedelmi tárgyaslásoknál Amerika egyik fő elvárása Kínával szemben, hogy határozottabban lépjenek fel Kína az amerikai szellemi tulajdonjogok védelme érdekébe, így a mostani bejelentés egyúttal egy erős gesztus is Amerika felé.


Rekordméretű, 6 milliárd dollárnyi kötvénykibocsátásra készül Kína a Bloomberg információi szerint. Ez duplája a tavalyi és triplája a 2017-es kibocsátásnak, lejáratokat tekintve pedig egészen 20 éves lejáratig terveznek kötvényeket kibocsátani.


 

Határidős piacok

Pozitív tartományban tartózkodnak a határidős indexek.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. november 21-én 30.000 darab saját részvényt vett 5.921 forintos átlagáron. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 361.500 darabot vásároltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben