Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megemeltük az OTP célárát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 4.   09:48

Erste kommentár A ma reggel publikált angol nyelvű elemzésünkben 14,250 forintra emeltük meg az OTP célárfolyamát, ajánlásunkat pedig Felhalmozásra változtattuk. Az idei eredményvárakozásunkat...

Erste kommentár

A ma reggel publikált angol nyelvű elemzésünkben 14,250 forintra emeltük meg az OTP célárfolyamát, ajánlásunkat pedig Felhalmozásra változtattuk. Az idei eredményvárakozásunkat a korábbi 318 milliárd forintról 361 milliárdra emeltük, s az erős profitbővülési dinamika jövőre is fennmaradhat, mielőtt 2021-ben a lassulás útjára lépne. Az ok a zárás és konszolidálás alatt álló akvizíciók, amelyek első körben a konszolidációval, számos esetben pedig (pl. Szerbia vagy Bulgária) a későbbi szinergia kihasználásával növelik az eredményt. Mindez azt jelenti, hogy az OTP részvények jelenleg 9-es előremutató P/E rátán forognak, miközben a historikus átlag 10 körül van. Várakozásaink szerint az elmúlt évek alacsony céltartalék képzése növekedni fog a kockázati költséghányad kimértékű emelkedésével párhuzamosan. Ugyanakkor ez a korábbi előrejelzésünkhöz képest lassabb növekedést fog felmutatni. A költség-bevétel hányados a jelenlegi 54 százalék körüli szintről tovább csökkenhet az elkövetkező években. Egy szó mint száz, az organikus és akvizíciókból származó növekedés nagy valószínűséggel javuló hatékonysági mutatókkal párosul.


A nap eleji kismértékű emelkedés megmaradhat ma mind a DAX, mind a BUX indexben az általános enyhén pozitív piaci hangulatban, de azért nem árt figyelni az amerikai munkaerőpiaci adatokra.

A Fed-ben bíznak a befektetők

A kezdeti gyenge ISM adatra beöntötték a kereskedés elején a vezető amerikai részvényindexeket, ezt követően azonban a 200 napos mozgóátlagok környékéről érdemi felpattanás következett. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,8%-kal, a Nasdaq 1,1%-kal emelkedett végül.


A várt 55 ponttal szemben 52,6 pontra esett az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe az USA-ban szeptemberben az előző havi 56,4 pontról. Ez az utóbbi 3 év leggyengébb érétke és azt mutatja, hogy a feldolgozóipari lassulás a szolgáltatószektorba is kezd átgyűrűzni, ami a GDP 80%-át teszi ki. Az alindexek közül az új megrendelések index különösen nagyot esett 53,7 pontra a korábbi 60,3 pontról. Amennyiben a foglalkoztatást mérő alindexeket nézzük, már éppen hogy csak a bővülést jelentő 50 pont feletti értéket láthattunk (50,4), ami 2014 eleje óta a legalacsonyabb érték. Ez a mai munkaerőpiaci adatok előtt nem kecsegtet sok jóval. A hírekre az amerikai 10 éves hozam 6 bázispontot esett tegnap, míg a dollár kisebb gyengülést mutatott az euróval szemben. A részvénypiacon napon belül bekövetkező fordulat annak is lehetett köszönhető, hogy az októberi kamatcsökkentés esélye 85%-ra ugrott a korábbi 73%-ról, így a befektetők arra számíthatnak, hogy a Fed ismét megmenti a részvénypiacot. Kérdés, hogy ez egy esetleges komolyabb gazdasági lassulás esetén is elegendő lesz-e? 


A Nikkei hírügynökség szerint az Apple arra kérte a beszállítóit, hogy 10%-kal növeljék az új iPhone 11-re vonatkozó gyártási kapacitásokat. Ez megerősíti azokat a kezdeti híreket, hogy a vártnál jobban fogynak az új iPhone-ok. A Nikkei szerint az Apple arra számít, hogy több okostelefont fog eladni az idei év utolsó hónapjaiban, mint ahogyan azt tavaly tette. Korábban ennél konzervatívabban álltak hozzá a mostani szezonhoz, miután arra lehetett számítani, hogy sokan kivárnak a jövő évi 5G-s okostelefonok előtt.


Komoly létszámcsökkentést jelentett be tegnap a HP, mivel továbbra sem láthatók érdemi fordulat jelei a nyomtatási üzletágban. A cég 7-9 ezer alkalmazottjától válik meg, ami akár a teljes létszám 16%-ára is rúghat. Ezzel a 2022-es gazdasági évvel bezárólag nagyjából évi 1 milliárd dollárt szeretne spórolni a cég. Egyúttal a 2020-as gazdasági évi egy részvényre jutó profitvárakozását is közzétették, amit a 2,22-2,32 dolláros sávban határoztak meg. A konszenzus ennek a sávnak az alját várta. Emellett az osztalék 10%-kal való emelését és egy újabb részvényvisszavásárlási programot is bejelentett a cég. Az árfolyam 6%-kal esett piaczárás után, hiszen a költségcsökkentési tervek nyugtalanították a befektetőket.


Richard Clarida, a Fed kormányzója szerint az amerikai gazdaság továbbra is jó állapotban van, a belső fogyasztás továbbra is erős. Clarida szerint a keresetek erősen növekednek, a munkanélküliség alacsony, emellett pedig a fogyasztók jelenleg többet tesznek félre, mint az utóbbi évtizedekben.

Kamatot vághat a japán jegybank

Vegyes mozgások jellemezték az ázsiai piacokat. A Nikkei 0,3%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,6%-ot csökkent. A shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tart.


A japán jegybank kormányzójának egyik tanácsadója szerint a BoJ tovább vághatja az alapkamatot. A kamatdöntő ülés október végén esedékes. A lépést a gyenge növekedési kilátások és az alacsony infláció teszi szükségessé. Korábban már több utalás is érkezett arra, hogy a gazdasági környezet miatt a japán jegybank tovább lazíthat.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben