Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Obama újabb gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. március 27.   09:16

Obama összetörte a kezdeti emelkedést az amerikai piacokon. Ráadásul az eddig vezető, de már egy ideje gyengélkedő Nasdaq indexnek sem tett jót a Facebook legújabb akvizíciója. A közösségi szolgáltató részvényei majdnem 6 százalékot zuhantak a 3D szemüveggyártó és fejlesztő megvásárlásának hírére. Ez különben csak az elmúlt napokban tapasztalható esések sorozatának...

Obama összetörte a kezdeti emelkedést az amerikai piacokon. Ráadásul az eddig vezető, de már egy ideje gyengélkedő Nasdaq indexnek sem tett jót a Facebook legújabb akvizíciója. A közösségi szolgáltató részvényei majdnem 6 százalékot zuhantak a 3D szemüveggyártó és fejlesztő megvásárlásának hírére. Ez különben csak az elmúlt napokban tapasztalható esések sorozatának méltó folytatása volt, így a Facebook pont a január végén keletkezett rés felső éléig esett. Ez a szint támasznak tekinthető. Ugyanakkor a részvény a 47-es P/E árazással (az idei várható eredménnyel) nem tűnik olcsónak. Eközben a Nasdaq 20 körüli P/E rátán forog, amely a historikus átlag alatt van egy picivel, amelybe a 2000-es túllövést nem is számítottuk bele.

Összességében korrekcióban vannak az amerikai piacok, amelynek keretében gyakorlatilag tartják a korábban elért szinteket. Ázsiában a jen gyengülésének köszönhetően a Nikkei méretesebb pluszba tudott lendülni, és ezzel a 200 napos mozgóátlag fölé, a 20 és a 30 napos mozgóátlagig tudott emelkedni.

A DAX ma akár a 9.380 pontos nyakvonalig is lejöhet (kitörés tegnap a váll-fej alakzatból), de a 20 napos sincs kizárva 9.340 pontnál. Igaz, Obama háborús helyzettel, a fennálló világrenddel és a gazdasági szankciók szigorításával kapcsolatos fenyegetései félelmetesen hangzanak, de a piac valahogy nem igazán hisz a helyzet fokozódásában, ráadásul az ukránokkal is megszülethet ma az IMF egyezsége. Az, hogy a piac nem igazán ijedt meg, az inkább az olaj és az arany árfolyamából látszik, hiszen ezekben nem történt semmi különös. Így a BUX-ban is oldalazást, enyhe csökkenést várunk a nap elején, de a nap vége felé a DAX és a BUX is tovább mehet fölfelé.
Piaci áttekintés
- Eséssel zártak a tengerentúli börzék
- Emelkedett a WTI, 1.300 dollárig esett az arany
- Nagyot erősödött a dollár
- Vegyes kép Ázsiában
- Oldalazásra számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A nyitás után lefelé vették az irányt a vezető tengerentúli indexek, és zárásig nem enyhült az eladói nyomás (Dow -0,6%, Nasdaq -1,42%, S&P500 -0,68%).
- A Dow Jones index komponenseinek többsége mínuszban zárta a kereskedést, a leggyengébben a JPMorgan teljesített (-1,7%).
- Nem tetszett a piacoknak Obama amerikai elnök tegnapi brüsszeli beszéde, amelyben újabb gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben
- A tartós cikkek februári rendelésállománya a várt 1%-nál nagyobb mértékben, 2,2%-kal bővült. A jó adat a repülőgép megrendelések megugrásának (13,6%) köszönhető.
- A Facebook újabb felvásárlást jelentett be, 2 milliárd dollárért veszi meg az Oculus nevű céget. A hardvergyártó társaság olyan szemüvegeket gyárt játékokhoz, amelyek képesek virtuális valóságba helyezni a felhasználókat. A tegnapi kereskedésben 6,5%-ot esett az árfolyam.
- A népszerű okostelefon játék, a Candy Crush fejlesztője tegnap kezdte tőzsdei pályafutását. A megcélzott ársáv közepén, 22,5 dolláron történt meg a részvénykibocsátás, de nyitás után az árfolyam zuhanni kezdett, és 15,5%-os mínuszban zárta a papír az első kereskedési napját.
- Végleges negyedik negyedéves GDP adatot publikálnak, de a friss munkanélküli segélykérelmek is napvilágot látnak majd.
Európa
- A nyugat-európai börzék emelkedéssel zártak tegnap (FTSE100 0%, DAX 1,18%, CAC40 0,94%).
- A Financial Times értesülése szerint az IMF ma jelenti be a 15 milliárd dolláros ukrán hitelcsomagot.
Olaj, arany
- Ismét 100 dollár felett járt a WTI, ami az elmúlt hét legmagasabb ára. Az áremelkedéshez hozzájárult a nagyon erős benzinkeresleti mutató, illetve, hogy a készletek Cushingban 1,3 millió hordóval csökkentek, ami jelentős meglepetés a várakozásokkal szemben, amelyek inkább növekedést jeleztek.
- Az arany 1.300 dollárra esett annak ellenére, hogy hírek szerint nőhet az indiai aranykereslet, mivel a kormány feloldhatja az import korlátozásokat.
Devizák
- Az EUR/USD-t kedden a meredek esést követően még visszahúzták, de tegnap a piac mintha már hinni kezdett volna abban, hogy az európai jegybankárok ezúttal szavaikat cselekedetre is váltják. Az EUR/USD árfolyama 1,3825-ről 1,378-ig mérséklődött tegnap, ma reggel pedig érdemben nem változott az árfolyam értéke. A tegnapi eséssel az EUR/USD árfolyama visszakerült abba a sávba, amiben hónapokon keresztül oldalazott és melynek felső éle 1,38-nál húzódik.
- Közel egy forintot gyengült tegnap a forint az euróval szemben, így az árfolyam 311,3-ról 312-ig emelkedett. Az árfolyammozgás nem számít rendkívülinek, lényegében a keddi jelentős erősödést követő korrekciót láthattunk.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,2%-ot csökkent, míg a Shanghai index értéke viszont az utolsó percekben 0,8%-ot zuhant.
- A japán részvénypiac emelkedésének hátterében a jen gyengülése áll, ami 101,8-ról 102,3-ig változott a dollárral szemben.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek vegyes képet mutatnak ma reggel, a Dow, az S&P és a Nasdaq is a pozitív, míg a DAX a negatív tartományban van.
Vállalati hírek
- MOL: Egy független könyvvizsgáló cég szerint teljesen szabályos és követhető az INA kőolajbeszerzése, a felelőségi jogkörök pontosan meg vannak határozva. Az INA felügyelő bizottsága elé kerülő jelentés válasz a sajtóban megjelent támadásokra.
- Az FHB március 25-én és 26-án összesen 51.144 darab saját részvényt vásárolt 919 forintos átlagáron. A bank a tranzakciót követően 197.822 darab (0,3%) FHB részvénnyel rendelkezik.
- Az Enefi április 18-án tartja közgyűlését. Az előterjesztésekből kiderül, hogy a cég magyar számviteli szabályok szerinti nem konszolidált vesztesége 2,9 milliárd forint volt, míg nemzetközi számviteli szabványok szerinti konszolidált eredmény 1,6 millió eurós pluszt mutat. A menedzsment osztalék kifizetést nem javasolt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben