Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Salvini rontott a hangulaton, de az OTP-t ez nem érdekli

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 9.   10:06

Erste kommentár Az olasz demokrácia furcsa bája, hogy a pártok körében az elsődleges dolog a népszerűség, miközben a nép hangulata hihetetlenül gyorsan változik. Ezt kihasználva, a Liga vezetője borítani...

Erste kommentár

Az olasz demokrácia furcsa bája, hogy a pártok körében az elsődleges dolog a népszerűség, miközben a nép hangulata hihetetlenül gyorsan változik. Ezt kihasználva, a Liga vezetője borítani kívánja az asztalt, hiszen az elmúlt hónapok EU ellenességével és osztogató politikájával a népszerűsége jelentősen növekedett. A jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy egyedül is tudna kormányt alakítani, ha most lennének a választások. Így arra kezdett el játszani, hogy új választások legyenek. Egyesek már azt is tudni vélik, hogy erre október 23-án kerülne sor. Ez pedig nem jó, hír, mert az olasz államadósság magas, így inkább szigorú, mint laza költségvetésre van szüksége. Az események pedig nem ebbe az irányba mutatnak.


A negatívvá váló nemzetközi hangulat nyilván nem jó az OTP számára, de őt ez nem érdekli. Igen erős, 105 milliárd forintos, az elemzői várakozásokat 7, a tavalyi eredményt pedig 18 százalékkal meghaladó eredményt tett közzé, miközben a tőkearányos megtérülés 20 százalék fölött van (nulla kamatkörnyezetben!). Az eredményt javítják az akvizíciók (a bulgáriai Express Bank és az albán leány konszolidációja). Sőt az utóbbi idők szerzeményei közül a harmadik negyedévtől konszolidálásra kerülő két kisebb bank (a moldáviai és a montenegrói) fog az eredménynövekedésben segíteni. A két nagyobb akvizíció (Szerbia és Szlovénia) zárása folyamatban van. Ez azt sugallja, hogy a negyedik negyedévtől még nagyobb ugrás jön az OTP profitjában. Mindez azt jelenti, hogy az elkövetkező 1-3 évben a bank profitja nagy valószínűséggel dinamikusan tovább növekszik, mert számos országban szinergia hatásokkal is kell számolnunk, ami a bankok egymásba olvasztásából adódik. Így az OTP részvények olcsónak mondhatók a 9 körüli PE és 1,8 körüli PBV árakkal. (Historikusan mindig inkább 10 körüli rátán forgott a papír.)



A mai napon az olasz kormányválság nyomja rá bélyegét az európai kereskedésre, de ez remélhetőleg csak átmeneti lesz, hiszen a levegőben lóg a német fiskális élénkítés, ami nagyágyúként dörrenne be a piacokra. Itthon pedig az OTP mindent visz.

Nehéz Uber-elni a Lyftet

Erős felpattanás jellemezte tegnap a vezető amerikai részvényindexeket, a Dow 1,%-kal, az S&P500 1,9%-kal, a Nasdaq 2,2%-kal emelkedett.


A várttól elmaradó második negyedévről számolt be az Uber, mindezt ráadásul azt követően, hogy a nagy versenytárs, a Lyft tegnap pozitívan lepte meg az elemzőket. Az utazásmegosztó vállalat 2,9 milliárd dolláros árbevételt (+12% év/év) ért el a várt 3,1 milliárd dollárral szemben, ráadásul ezen 5,2 milliárd dolláros vesztesége keletkezett, aminek a döntő része részvényopciókhoz kapcsolódó költségekhez köthető. Ezek nélkül 1,3 milliárd dollár lett volna a veszteség, ami azonban így is nagyobb az első negyedéves 1 milliárd dollárnál. A hírekre piaczárás után 6%-kal esett az árfolyam, igaz ezzel együtt is megmaradt valami abból a 8%-os emelkedésből, amit a versenytárs jó jelentése váltott ki.


Tovább folytatódik az adok-kapok az USA és Kína közt, ugyanis az ügyhöz közel álló források szerint az USA elkezdte késleltetni azoknak a licenszeknek a kiadását, amelyek a Huawei-nek való beszállítást teszik mégis lehetővé. A hírekre a félvezetők eladói nyomás alá kerültek, köztük a Micron Technology, a Qualcomm, a Western Digital vagy a Xilinx.

Váratlan fogyasztás élénkülés Japánban

Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai piacokat ma reggel. A Nikkei 0,6%-ot emelkedett, a Hang Seng stagnált, a Shanghai index pedig 0,2%-os csökkenéssel vette tudomásul, hogy egyelőre várat magára a döntés, ami újraindíthatná az amerikai cégek üzleti kapcsolatát a Huawei-jel.


Váratlanul gyorsan növekedett a japán gazdaság a második negyedévben. Az évesített növekedés 1,8% lett a várt 0,5%-kal szemben. Ennek ellenére a GDP deflátor, mint az infláció egyik mérőszáma továbbra is nyomott maradt, mindössze 0,4% lett. A belső fogyasztás és a beruházások járultak hozzá elsősorban a növekedéshez, melyek képesek voltak ellensúlyozni az export gyengeségét. A fogyasztást egy szokatlanul hosszú, 10 napos nemzeti ünnep és a fogyasztási cikkek vásárlásának előre hozása is támogatta az októberi ÁFA emelést megelőzően. A mostani jó adat ellenére nem múltak el a növekedési félelmek, hiszen az exportorientált gazdaság nagyon kitett a globális keresletnek és a kereskedelmi háborúnak is.


A nagy befektetési házak már szeptemberre újabb lazítást várnak a japán jegybanktól. A Morgan Stanley szerint kamatot vághat a jegybank, míg a Citigroup elemzője a jelenleginél nagyobb stimulusra (eszközvásárlásra) számít, ugyanis az erős jen veszélyezteti a jegybank inflációs célját, melynek elérésétől eddig is távol álltak.


Júliusban a korábbi 2,7%-ról 2,8%-ra emelkedett az infláció Kínában. A termelői árindex viszont 0,3%-kal csökkent a tavalyi értékhez képest az előző hónapban mért stagnálást követően.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben