Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - 25 bázispontos kamatcsökkentést várnak az elemzők

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 30.   09:03

A tengerentúli befektetők távolmaradása ellenére nem volt teljesen eseménytelen a tegnapi kereskedés. A hurrikán miatt több vállalat is bejelentette, hogy elhalasztja a harmadik negyedéves gyorsjelentését. A világ másik felén mozgalmas volt a nap, a japán és az indiai jegybank is élénkítő lépéseket jelentett be, de ennek ellenére a pirosban zártak az indexek. A hazai...

A tengerentúli befektetők távolmaradása ellenére nem volt teljesen eseménytelen a tegnapi kereskedés. A hurrikán miatt több vállalat is bejelentette, hogy elhalasztja a harmadik negyedéves gyorsjelentését. A világ másik felén mozgalmas volt a nap, a japán és az indiai jegybank is élénkítő lépéseket jelentett be, de ennek ellenére a pirosban zártak az indexek. A hazai piacon sem volt unalmas a kereskedés, a BUX a régiós indexekkel szembe ment, és több mint 1%-os pluszban zárta a napot. Az OTP húzta magával a piacokat, azonban konkrét hírekkel nehéz alátámasztani a bankpapír kiemelkedő teljesítményét. A tegnapi nagy fehér gyertyának köszönhetően pozitív irányba billent a technikai kép, és a 18.700 pontos mélypontról visszapattant az árfolyam. Ha kitart a lendület, akkor a 19.500 pontos lokális csúcsot tesztelhetjük vissza. A mai kereskedésben azonban inkább a korrekció lehet az úr, a tengerentúli piacok továbbra is zárva tartanak, ezért nem számítunk nagyobb mozgásra.
Piaci áttekintés
- Tegnap zárva tartottak a piacok a tengerentúlon, és ma sem nyitnak ki
- Esett az olaj, és stagnál az arany
- Jelentősen gyengült a forint árfolyama
- India is mérsékelt méretű élénkítésbe kezd
- 25 bázispontos kamatcsökkentést várnak az elemzők
- Kismértékű csökkenést várunk ma a tőzsdén

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A Sandy hurrikán miatt tegnap zárva tartottak a tengerentúli piacok. A kereskedés azonban ma sem folytatódik, utoljára 1888-ban volt olyan, hogy időjárási okok miatt két egymást követő napon zárva tartottak a piacok.
- Fontos vállalati jelentés nem látott napvilágot, de egy makro adatot érdemes kiemelni. A személyi kiadások 0,8%-kal növekedtek a várt 0,6% helyett szeptemberben, az előző havi érték 0,5% volt. A személyi jövedelem pedig a várakozásoknak megfelelően 0,4%-kal nőtt.
- Az európai piacok mérsékelt csökkenéssel fejezték be a tegnapi kereskedést (DAX -0,4%, CAC40
- 0,76%).
- A német fogyasztói árindex kicsivel magasabb lett az elemzői konszenzusnál, 1,9% helyett 2%-kal bővült a mutató.
- Spanyolországban arról szolnak a hírek, hogy az állam a bedőlt hitelek kezelésére létrehozza az ún. rossz bankot, és kb. 63%-os diszkonttal vásárolná meg ezeket a hiteleket a bankoktól.
- A tengerentúlon az S&P/CaseShiller házár index augusztusi értékét publikálják. A Ford, a Western Union, és a Valero Energy jelent ma.
Olaj, arany
- Folytatódik az oldalazás az arany piacán, tegnap szintén egy szűk sávban maradt az árfolyam, igazából csak pár dolláros elmozdulást láthattunk 1.710 dollár környékén. A következő napok kérdése, hogy sikerül-e az árfolyamnak az 1.700 dolláros támaszról fordulnia, vagy tovább esik a 200 napos mozgóátlagig (1.664 dollár).
- A kőolaj árfolyama eséssel reagált a tegnapi eseményekre, 86 dollárról 84,6 dollárig zuhant a kurzus, ahonnan irányt váltott, és zárásra 85,5 dollárig kapaszkodott vissza.
- A Sandy hurrikán miatt több olajfinomított is le kellett állítani. Nyolc nagyobb olajfinomító érintett a viharban, amelyek körülbelül 1 millió hordó olajat használnak fel naponta, így ennek a finomítói kapacitásnak a nagy része kiesik. Ez pedig a finomított termékek árfolyamának emelkedését okozta, miközben a WTI lejtmenetbe kapcsolt.
Devizák
- A tegnapi kereskedés során jelentős mértékben gyengült a forint árfolyama az euróval szemben. A nyitó 282,08-as szintről az EUR/HUF árfolyam egészen 285,21-ig emelkedett, vagyis mindössze két nap alatt 280 alatti árfolyamról gyengült a forint 285-ös szint fölé. A gyengülés hátterében a hétvégén megjelenő IMF nyilatkozatok állnak, mely szerint továbbra sincs hivatalos időpont a tárgyalások folytatására, melyet még annyival kiegészítettek, hogy a Valutaalapnak nem tetszik, hogy a nemrég bejelentett adóváltozások szembemennek a nemzetközi szervezet korábbi ajánlásaival. A forint gyengülése mellett az állampapírhozamok emelkedése is megfigyelhető volt a tegnapi nap során.
- A dollár erősödni tudott az euróval szemben, és az árfolyam 1,2942-ről 1,2904-re változott. Az árfolyam csökkenésének a hátterében a vártnál nagyobb mértékben bővülő amerikai lakossági fogyasztás és a nagyon gyenge spanyol kiskereskedelmi adat áll.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,98%-ot, a Hang Seng 0,62%-ot veszített értékéből, de a Shanghai index kismértékű (0,18%) emelkedést tudott felmutatni a mai nap folyamán.
- India is csatlakozott azon országok népes táborához, akik a gazdasági növekedés érdekében monetáris lazító intézkedéseket hoznak. Indiában ennek érdekében az eddigi 4,5%-ról 4,25%-ra csökkentették a kötelező tartalékrátát, ugyanakkor az repo kamat nagyságát változatlanul hagyták.
- Japánban ma számos gazdasági adat jelent meg. Ezek közül kiemelten fontos, hogy az alapkamat a várakozásoknak megfelelően változatlan maradt és a munkanélküliség mértéke is a vártnak megfelelő, 4,2% lett. Ugyanakkor kedvezőtlen hír, hogy az ipari termelés nagysága év/év alapon a várt 7,1% helyett 8,1%-kal csökkent. A Bank of Japan 138 millió dollárral megnövelte eszközvásárlási programjának nagyságát.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a negatív, a főbb európai határidők pedig a pozitív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Az E-Star további 37 darab 2012/A kötvényt vett vissza a névérték 35%-án. A kötvények névértéke 3,7 millió forint.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa, az elemzői konszenzus 25 bázispontos csökkentés.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben