Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - A hurrikán miatt nem nyit ki a NYSE és a Nasdaq sem

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 29.   09:38

A nemzetközi piacok hangulatát ma jelentős mértékben meghatározhatja, hogy Amerika legnagyobb tőzsdéi közül a NYSE és a Nasdaq sem nyit ki a Sandy nevű óriáshurrikán miatt. Ennek következtében a hazai parketten sem számíthatunk kiemelkedő mértékű forgalomra a mai nap során. Kiemelten érdemes lesz figyelni a Magyar Telekom árfolyamjának a viselkedését, hogy tud-e...

A nemzetközi piacok hangulatát ma jelentős mértékben meghatározhatja, hogy Amerika legnagyobb tőzsdéi közül a NYSE és a Nasdaq sem nyit ki a Sandy nevű óriáshurrikán miatt. Ennek következtében a hazai parketten sem számíthatunk kiemelkedő mértékű forgalomra a mai nap során. Kiemelten érdemes lesz figyelni a Magyar Telekom árfolyamjának a viselkedését, hogy tud-e felfelé fordulni az árfolyam a történelmi minimum közeléből. Fundamentális alapon erre minden esélye megvan a papírnak, ugyanis az állampapírpiacon tapasztalható hozamcsökkenés a kockázatkerülő befektetők számára is vonzóvá teheti a távközlési céget annak magas osztalékhozama miatt.
Piaci áttekintés
- Oldalazással telt a pénteki kereskedés az USA-ban
- A hurrikán miatt várhatóan nem lesz elektronikus kereskedés ma New-Yorkban
- Vegyes kép a nyersanyagok piacán
- Jelentősen gyengült a forint árfolyama
- Csökkenéssel kezdte a hetet Ázsia
- Kis csökkenésre számítunk ma a BÉT-en

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Oldalazással telt a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúlon. A kezdeti lejtmenet után napközben ismét emelkedő irányba fordult az árfolyam, és zárásra sikerül nulla közelébe emelkednie (Dow 0,03%, Nasdaq 0,06%, S&P500 -0,07%).
- A hurrikán miatt várhatóan nem lesz elektronikus kereskedés ma New-Yorkban.
- Fontos makroadat érkezett péntek délután az USA-ból, a harmadik negyedéves GDP jobb lett a várakozásoknál, az évesített érték 2% lett, szemben az 1,8%-os elemzői konszenzussal. A növekedés fő hajtóereje a fogyasztás volt, de a kormányzati kiadások és az építőipari beruházások is nőttek.
- A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének októberi értéke a várakozásoknál némileg rosszabb lett: 83 pont helyett 82,6 pont.
- Pénteken nyitás előtt publikálta számait a Merck. A várt 93 centes részvényenkénti profit helyett 95 centes eredményt tett közzé a cég, ami a tavalyi 94 centnél is magasabb. Az eladások csökkenést mutattak, a tavalyi 12 milliárd dollárról 11,5 milliárd dollárra esett a bevétel, ami viszont megegyezik az elemzői konszenzussal. A vállalat szerint az éves EPS 3,78 dollárról 3,82 dollárra emelkedhet.
- A Goodyear negyedéves profitja 53 centre esett vissza a tavalyi 72 centről, és az 59 centes várakozáshoz képest is gyenge lett az adat. Az árbevétel 5,26 milliárd dollár volt, ami alacsonyabb a tavalyi 6,06 milliárd dollárnál.
- Rendkívül erős negyedévről számolt be a Moody’s, az EPS részvényenként 81 cent lett, miközben az elemzők 62 centre számítottak. Az összprofit 130,7 millió dollárról 184 millió dollárra emelkedett. A bevétel a tavalyi 531,3 millió dollárról 688,5 millió dollárra bővült.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama kis mértékben csökkent, azonban ennek mértéke elhanyagolható. Az arany unciánkénti árfolyama 1712,00 dollárról 1711,3 dollárra csökkent.
- Az olaj árfolyamában pénteken még kismértékű emelkedés volt tapasztalható, azonban ma már inkább csökkenés látható. Az olaj árfolyama pénteken 86,00-ról 86,28 dollárra emelkedett. Jelenleg úgy látszik, hogy a vihar elkerüli Amerika jelentős, tengeri olajkitermelő területeit.
Devizák
- A negatív IMF hírek hatására pénteken nagymértékben gyengült a forint árfolyama az euróval szemben. Jelentős kilengés után az árfolyam 279,85-ről 282,05-re változott. A félelmek nem voltak teljesen alaptalanok, ugyanis szombaton az IMF megerősítette, hogy a tárgyalások folytatására továbbra sincs hivatalos időpont, hozzátették, hogy a kormányzat bejelentett adóintézkedései nincsenek összhangban az IMF legutóbbi javaslatával.
- A vártnál jobb amerikai GDP adat ellenére az euró kismértékben erősödni tudott a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2934-ről 1,2938-ra változott.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,05%-ot, a Hang Seng 0,23%-ot, a Shanghai 0,35%-ot veszített értékéből.
- Japánban a vártnál gyengébb kiskereskedelmi értékesítési adatról számoltak be.
- A dél-koreai mobiltelefon gyártó, a HTC árfolyama közel 7%-ot esett, miután a társaság figyelmeztetést adott ki, hogy várakozásai szerint a negyedik negyedévi eredménye 41%-kal fog elmaradni a tavalyi év azonos időszakától.
Határidős piacok
- Mínuszban vannak a határidős indexek.
Vállalati hírek
- Az E-Star további 143 darab 2012/A kötvényt vett vissza 35%-os áron. A még vissza nem váltott, már lejárt kötvények névértéke 542 millió forint. A cég azt is közölte, hogy megkapta az államtól a 2,54 milliárd forintot. Ebből 1,62 milliárdot bankkölcsönök visszafizetésére fordít a cég, így marad 920 millió forint, melyből számos egyéb kötelezettséget kell teljesíteni: 650 milliós szállítói tartozás, 500 millió forint banki tartozás és 1 milliárd forintos tulajdonosi kölcsön. A cég közölte, hogy a szállítói és banki követelések kifizetése után kész továbbra is 35%-os visszavenni a 2012/A kötvényeket (190 millió forint). A később lejáró kötvényekre meghirdetett névérték alatti visszavásárlási ajánlatukat ideiglenesen felfüggesztik. Bár a cég akár a névértéken is ki tudná fizetni a kötvényeket, úgy látszik, erre nem mutat túl sok hajlandóságot. Így továbbra is úgy gondoljuk, hogy a kötvényesek felszámolási eljárást indíthatnak a cég ellen. A cégnek szerintünk két lehetősége van: nem fizet, és csődvédelmet kér, vagy kifizeti a lejárt kötvények kamatokkal növelt névértékét.
- 126 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásban részesült a PannErgy leányvállalata, a DoverDrill Mélyfúró Kft. A támogatás részvényenként 6 forintot jelent, melynek segítségével a cég fejleszteni tudja fúrási technológiáját, és gyorsulhat a fúrási sebesség.
Gazdasági hírek
- Az IMF magyarországi képviselője elmondta, hogy nincs időpont arra vonatkozóan, hogy mikor folytatódnak a hiteltárgyalások. A Valutaalapnak nem tetszik, hogy a nemrég bejelentett adóváltozások szembemennek a nemzetközi szervezet korábbi ajánlásaival. Úgy véljük, hogy kicsi az esélye, hogy idén létrejöjjön a megállapodás.
- Az állam átvállalja az önkormányzatok adósságának mintegy felét, 612 milliárd forintot. A lépés nem befolyásolja az államadósság nagyságát.
- Szemben a korábbi elképzeléssel, mégsem lesz betekintése az államnak azon cégek működésébe, ahol rendelkezik részesedéssel. A legújabb elképzelés szerint csak azoknál a cégeknél vizsgálódhat mélyrehatóan az állam, amelyben 25%-os részesedése van.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben