Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az OTP továbbra is versenyben van

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. június 14.   10:13

Erste kommentár Szlovén lapértesülések szerint az OTP továbbra is versenyben van a szlovén Abanka megvásárlásáért. A legutóbbi hírkehez képest, amikor még a szerb AIK is a...

Erste kommentár

Szlovén lapértesülések szerint az OTP továbbra is versenyben van a szlovén Abanka megvásárlásáért. A legutóbbi hírkehez képest, amikor még a szerb AIK is a vevőjelöltek közt volt 450 millió eurós ajánlattal, úgy tűnik, hogy nem sok minden változott. Illetve annyi, hogy a szerbekről már nem szólnak a hírek, s az állítás annyi, hogy az amerikai Apollo és az OTP is 400 millió euró körüli ajánlatot adott a bank 100 százalékos tulajdonrészéért, amit a szlovén kormánynak az EKB korábbi határozata szerint idén év közepéig el kell adnia. A korábbi hírek (márciusban) még arról szóltak, hogy az Apollo 400, míg az OTP 380 milliós ajánlatot adott. A jelenlegi hírek alapján úgy tűnik, hogy ezen az ajánlaton nem változtattak a kérők. Különben ha netán az OTP-nek sikerülne elhoznia a bankot, az két szempontból lenne jó vétel. Egyrészt a tőkemegtérülés alapján a bank értéke ennél magasabb, legalábbis első ránézésre, másrészt a nemrég megvásárolt SocGen-nel a későbbiekben összeolvasztva valószínűleg jelentős szinergiákat lehetne kiaknázni, s így komoly pénzeket megtakarítani. Ugyanakkor ezzel az akvizícióval már tényleg eléggé ki lenne feszítve az OTP mérlege, így nem is várjuk, hogy megemelje az ajánlati árat a későbbiekben.


Az EKB határozatokról meg annyit, hogy az MKB-nak tőzsdére kell mennie, de ott inkább a technikai bevezetést választották a tulajdonosok. Vagyis nincs kibocsátás, azaz sem tőkeemelés, sem szokásos tulajdonosi értékesítés. Ugyan a bank vezérigazgatója korábban annyit mondott, hogy a jövőben 20-30 százalékos szabad közkézhányadot szeretnének elérni, ez egyelőre inkább a távoli jövő történetének tűnik. Azt gondoljuk, hogy a részvénnyel 10-es P/E ráta környékén kereskedhetnek majd. (Az OTP is e körül, illetve egy picivel ezen érték alatt forog.)


A mai napon oldalazó piacra számítunk kis csökkenéssel mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Profitwarning a Broadcom-tól

Kisebb emelkedés jellemezte tegnap az amerikai részvényindexeket. A Dow és az S&P is 0,4%-ot, a Nasdaq pedig 0,6%-ot emelkedett.


A chipgyártó Broadcom profit figyelmeztetést tett közzé. 2019-es árbevételi várakozását a korábbi 24,5 milliárd dollárról 22,5 milliárd dollárra vágta vissza. Ennek hátterében a kínai kereskedelmi konfliktus áll, ami visszaveti a gyártó termékei iránti keresletet, hiszen tavaly a termékek felét Kínába, jelentős részét a Huawei-nek adták el. A kedvezőtlen hírt az sem tompította, hogy a cég a május 5-ével záruló negyedévben a várt 5,15 dolláros részvényenkénti profit helyett 5,21 dollárt ért el. A zárás utáni kereskedésben a Broadcom részvényei több, mint 8%-ot zuhantak. A Broadcom negatív hírére a többi chipgyártó is árfolyamcsökkenéssel reagált.

Nem pörög a kínai hitelezés

Kisebb csökkenés jellemezte ma az ázsiai részvénypiacokat. A Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot csökkent, míg a Nikkei 0,3%-ot emelkedett. A mai gyengébb teljesítmény ellenére az egész hetet nézve még így is emelkedhetnek az ázsiai piacok.


A tegnap délután megjelent adatok alapján májusban a vártnál gyengébb volt a hitelkiáramlás Kínában. A várt 1300 milliárd helyett csak 1180 milliárd jüannyi új hitelt folyósítottak, és az aggregát finanszírozás 1400 milliárdos értéke is 50 milliárd jüannal elmaradt a piaci várakozástól.


Kína drasztikusan, a korábbi 13-13,2%-ról 61%-ra, amerikai import esetén 148%-ra emelte meg a varrat nélküli csövekre és vezetékekre kivetett dömping ellenes vámokat.


Vegyes kínai makroadatok érkeztek ma reggel 9-kor. Májusban az ipari termelés a várt 5,4% helyett 5,0%-kal bővült csak. A kiskereskedelmi forgalom viszont a várt 8,1% helyett 8,6%-kal bővült.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a Nasdaq volt mínuszban.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a MOL

Az osztalék 142,44 forint részvényenként, a kifizetés június 27-én kezdődik.


 

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben