Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az enyhülő ukrán feszültség hozhat emelkedést a tőzsdére ma

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. március 4.   09:30

Mára enyhült a feszültség Ukrajna körül. Az oroszok befejezték a hadgyakorlatot, és az egységek visszatértek bázisaikra. Megfigyelők szerint ugyanakkor azért folytatódik a haditechnika felhalmozása az orosz-ukrán határon. Mindenesetre úgy tűnik, hogy Putyin is kezdi belátni, hogy nem feltétlenül ez az út a nagyhatalmi törekvések megvalósításához. Mind Oroszország,...

Mára enyhült a feszültség Ukrajna körül. Az oroszok befejezték a hadgyakorlatot, és az egységek visszatértek bázisaikra. Megfigyelők szerint ugyanakkor azért folytatódik a haditechnika felhalmozása az orosz-ukrán határon. Mindenesetre úgy tűnik, hogy Putyin is kezdi belátni, hogy nem feltétlenül ez az út a nagyhatalmi törekvések megvalósításához. Mind Oroszország, mind Európa ezer szállal kötődik egymáshoz, amelynek egyik legfontosabb eleme az energiaellátás.

Habár nem számítunk komoly gazdasági szankciókra, érdemes megnézni a német gazdaság Oroszország- függőségét részletesebben, hiszen tegnap hatalmasat esett a DAX index. A teljes export 3,5 százaléka megy Oroszországba, mintegy 38 milliárd euró értékben. Persze a német termékek vannak általában annyira jók, hogy szinte bárhol el lehet adni a világban. Így erről az oldalról nem számítunk hatásra. Oroszországból a behozatal 42 milliárd euróra rúg, amely az import 4,8 százaléka. A behozatal cirka háromnegyede energia: gáz és olaj. A teljes gázimport 29 százaléka, az olajimport 36 százaléka jön Oroszországból, vagyis energetikában már sokkal erőteljesebb a függőség az oroszoktól. Ugyanakkor nem akkora, hogy egy esetleges embargó esetén ne lehetne megoldani Németország energia ellátását. Így a tegnapi árfolyam reakciót túlzónak tartjuk, ami a német részvénypiacot illeti, hiszen a német gazdaság teljesítményében az orosz kapcsolat csak néhány százalékra rúg. Ráadásul mára enyhült a feszültség, és úgy tűnik, hogy egyelőre nem vezetnek be komolyabb szankciókat Oroszországgal szemben. Így ma a DAX index korrigálhat, de nem szabad elfelejteni, hogy rést hagyott tegnap 9.554 és 9.566 pont között. Ráadásul átesett a 20 és a 30 napos mozgóátlagon is (~ 9.505 pont), miközben a napi minimumon zárt. Ez eléggé negatív technikai kép. Így annak ellenére, hogy az orosz-ukrán ügy nem túl jelentős fundamentálisan, óvatosak lennénk, és árgus szemekkel figyelnénk a már meglévő vételi pozícióinkat, és újabb pozíciók nyitásával is kellően óvatosak lennénk.

A BUX fordulóban van egy kis támaszról, amely 16.800 pont körül van. Ha ezen átesne, akkor 16.000 pontnál lenne egy erős támasza. Mindenesetre ma ilyen akcióra nem számítunk, hiszen a megnyugvó nemzetközi hangulatban emelkedhet ma az index. Így a vezető részvényekben (OTP, MOL, Richter) a mai napon emelkedést várunk. A Richtert megtámasztotta a 3.800 forintos szint, és a hrivnya is jól viselkedett tegnap, ma egyelőre stagnál, de legalább elviselhető szinten van. A rubel ma már erősödik, amely támogatóan hat mind a Richter mind az OTP árfolyamára. A MOL esetében nem is kellett volna negatív hatást látnunk az orosz események miatt, hiszen 104 napra elegendő olaj- és üzemanyag tartaléka van Magyarországnak. (Bár a MOL-hoz már nem sok köze van, a biztonsági gáztartalékok 650 millió köbméterre rúgnak, amely a lakosság gázellátására több mint egy hónapig elég. Addigra meg remélhetőleg már kitör a „nyár”.)
Piaci áttekintés
- Estek a tengerentúli indexek is
- Tovább tart az ukrán krízis
- Részben visszaadták tegnapi nyereségüket a nyersanyagok
- A régiós devizákkal együtt erősödik a forint
- Emlékednek a részvényindexek Ázsiában
- Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról
- Az árfolyamok emelkedésére számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Az orosz-uktán konfliktus nem tett jót a tengerentúli börzéknek, az indexek jelentős eséssel indították a napot. A kereskedés második felében sikerült emelkedő irányba fordulnia a kurzusnak, de még így is bőven mínuszban zártak a börzék (Dow -0,94%, Nasdaq -0,72%, S&P500 -0,72%).
- Makrogazdasági adatok terén kedvező számokat is láthattunk, a feldolgozóipari ISM index 51,3 pontról 53,2 pontra emelkedett, miközben a konszenzus 52 pont volt.
- A személyes kiadások a várt 0,1-0,2% helyett 0,4%-kal nőttek a tengerentúlon.
Európa
- Nem bizonyult valósnak az ukrán haderőknek adott orosz ultimátum, így az éjszaka is fegyverropogás nélkül telt. Amerika bejelentette, hogy felfüggeszti az Oroszországgal közös katonai együttműködést, valamint a kereskedelmi és beruházási tárgyalásokat is, ezekre azonban egyelőre nem vezettek be szankciót, azokról még csak tárgyalnak.
- Az EU érdemi lépést nem tett Oroszországgal szemben, valószínűleg azért, mert azok az EU-ra is negatívan hatnának vissza, ugyanakkor az unió külügyminisztereinek döntése alapján az EU felfüggeszti a tárgyalásokat az orosz vízumkönnyítéssel kapcsolatban.
- Ma reggel Putyin bejelentette, hogy visszarendelik a laktanyákba az Oroszország nyugati részében, az ukrán határ közelében gyakorlatozó orosz katonákat.
- Az orosz MICEX index a tegnapi mélyrepülés után ma 2,5%-ot erősödik.
- A nyugat-európai börzék jelentős csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést (FTSE100 -01,49%, DAX -3,44%, CAC40 -2,66%).
Olaj, arany
- Az arany, mint menedékeszköz népszerűnek számított a tegnapi kereskedésben, így 1% körüli emelkedést tudott felmutatni, azonban ma reggel már a nemesfém árfolyamának a csökkenése látható.
- Hasonló mozgás rajzolódik ki az olaj piacán is, ahol elsősorban az okozott tegnap aggodalmat, hogy az orosz ellátás akadozhat vagy akár meg is szűnhet Európa irányába.
Devizák
- Ma reggel a nemzetközi feszültségek enyhülésének eredményeként a forint a régiós devizákkal együtt erősödik, és ezzel a tegnapi jelentős gyengülést követően egy korrekció kezd kibontakozni. Az EUR/HUF árfolyam a tegnapi kereskedésben a 30 napos mozgóátlag 309-es értékéről ugrott egészen 313,56-ig, ahonnan a ma reggeli órákban már csökken az árfolyam. Amennyiben kitart a nemzetközi hangulatban tapasztalható pozitív fordulat, úgy a mai kereskedésben a 20 napos mozgóátlag 310,1-es értékét veheti célba a forint.
- A kockázatkerülés jegyében telt a hét első kereskedési napja, ennek megfelelően a dollár erősödött az euróval szemben és az EUR/USD árfolyam 1,3779-ről 1,3735-re csökkent. Ma reggel azonban itt is egy korrekció látható, melynek keretében az EUR/USD árfolyam emelkedésnek indult.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 1%-ot esett, míg a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.
- Holnap kezdődik Kínában az évente egyszer megrendezésre kerülő Népi Kongresszus, ami a kínai törvényhozásnak felel meg, és ami 2 hétig fog tartani. Itt fogják ismertetni a növekedési és inflációs várakozásokat is, az elemzői konszenzus szerint mindkettő változatlan maradhat a 2013-as értékhez képest, ami 7,5%-os növekedési és 3,5%-os inflációs célt jelent. A másik téma, amit a befektetők közelről fognak figyelni, hogy a korábbi reform elképzeléseket például az egészségügy vagy a légszennyezés területén hogyan ültetik át a szabályozásba.
- Az ausztrál alapkamat a várakozásoknak megfelelően változatlanul 2,5% maradt.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Sajtóértesülések szerint Hernádi Zsolt neve jelenleg nem szerepel az Interpol körözési listáján. Az intézkedés egyelőre átmeneti, mivel az Interpol felülvizsgálatot kezdeményezett az ügyben, és további kérdéseket tesz fel a horvát hatóságoknak. Ha nem kap azokra kielégítő választ, akkor a MOL vezér neve véglegesen is lekerülhet a körözési listáról. Úgy véljük, hogy ennek esélye most megnőtt. Ugyanakkor a MOL értékelésére nincs igazán hatással a hír, hiszen még folynak az egyeztetések a horvát kormánnyal, miközben a 49%-nyi INA pakett eladásának előkészületei is megkezdődtek.
- A MOL 40 milliárd forint értékben fog üzemanyagot szállítani a magyar kormánynak. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- A Maros Megyei Kereskedelmi Törvényszék elutasította a Brassói Közpénzügyi Főigazgatóság által az Enefi ellen indított csődeljárási kérelmet. A hír pozitív, de a döntés még nem jogerős.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben