Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ezúttal jó jelentések jöttek

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2019. április 30.   15:26

A vártnál jobb gyorsjelentések hatására felülteljesít a Dow piacnyitás előtt 0,3% körüli emelkedésével, míg az S&P500 és a Nasdaq stagnál. A vártnak megfelelő 3,9 milliárd dolláros árbevételen (+13% év/év) 1,78 dolláros...

A vártnál jobb gyorsjelentések hatására felülteljesít a Dow piacnyitás előtt 0,3% körüli emelkedésével, míg az S&P500 és a Nasdaq stagnál.

A vártnak megfelelő 3,9 milliárd dolláros árbevételen (+13% év/év) 1,78 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,66 dollárral szemben a Mastercard, ezzel kicsivel jobb eredményt sikerült elérnie, mint a versenytárs Visanak. A Mastercard által lebonyolított tranzakciók volumene 12%-kal emelkedett év/év alapon, ami továbbra is erős belső fogyasztásról tanúskodik a világban. Az árfolyam 1%-kal emelkedik piaczárás után.

A vártnak megfelelő 5 milliárd dolláros árbevételen a vártnál kicsivel magasabb 1,78 dolláros tisztított árbevételt ért el a Mcdonald’s az első negyedévben. Pozitívum, hogy a legalább egy éve nyitvatartó üzletekben az értékesítések 5,4%-kal emelkedtek év/év alapon a várt 3,4%-kal szemben, csak az USA-ban ez 4,5%-os emelkedést mutatott a várt 3%-kal szemben. A vártnál jobb eredményeket a cég az egyedi promóciói sikerével magyarázza. Az árfolyam 2%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

A vártnál jelentősen kevesebb készpénzt égetett el a General Electric ipari részlege az első negyedévben, ennek mértéke 1,2 milliárd dollár volt a várt 2,9 milliárd dollárral szemben. Az árbevétel a vártnak megfelelő 27 milliárd dollár lett, ezen 0,14 dolláros EPS-t ért e la cég a várt 0,09 dollárral szemben. Az energiatermeléshez turbinákat gyártó részleg a vártnál jobban teljesített, ez azonban jórészt csak időzítési okok miatt volt, ami az év során kiegyenlítődhet a vezérigazgató szerint. Emiatt egész éves várakozásán nem is változtatott a cég. Ennek ellenére a részvényárfolyam 6%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Kedvező gyorsjelentésekkel örvendeztették meg a befektetőket a nagy amerikai gyógyszercégek ma piacnyitás előtt, ami talán segíthet levenni némi nyomást a részvényekről, amit az amerikai egészségügyi rendszer körüli változások félelme táplál. A Pfizer a vártnál kicsivel magasabb 13,1 milliárd dolláros árbevételen 0,85 dolláros EPS-t ért el a várt 0,76 dollárral szemben. 2019-es profitelőrejelzését minimális mértékben megemelte a cég. A január óta erősödő dollár ugyan kedvezőtlenül hat a profitra, de a működési hatékonyság javulása ezt kompenzálni tudja. Az árfolyam közel 2%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

A várakozásokat felülmúló első negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Merck & Co. is. Az árbevétel 10,8 milliárd dollárt tett ki a várt 10,5 milliárd dollárral szemben, amin 1,22 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 1,05 dollárral szemben. A teljes gazdasági évre 2%-kal megemelte egy részvényre jutó profitelőrejelzését a cég, ezzel most 4,67-4,79 dollár közötti EPS-t vár. Az elemzők ennek a sávnak az alját várták eddig. Az árfolyam 2%-kal emelkedik piacnyitás előtt.

Nagyjából a vártnak megfelelő számokkal rukkolt elő az Eli Lilly, miután a vártnak megfelelő 5,1 milliárd dolláros árbevételen 1,33 dolláros EPS-t jelentett a várt 1,30 dollárral szemben. A teljes 2019-es évre 5,60-5,70 dollár közötti EPS-t vár a cég, míg a konszenzus 5,63 dollárt várt eddig. Az árfolyam nem mutat érdemi reakciót piacnyitás előtt.

A gyengélkedő kínai piac rányomta a bélyegét a General Motors első negyedéves teljesítményére, így az autógyártó 34,9 milliárd dolláros árbevételt ért el a várt 35,3 milliárd dollárral szemben, ami 3%-os visszaesés év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény 1,41 dollár lett a várt 1,11 dollárral szemben, a felülteljesítés azonban főként a Lyft utazásmegosztó cégben való részesedésének köszönhette a vállalat. Az USA-ban a nagy prfoitmarzsú pickup teherautók népszerűségének köszönhetően jól teljesített a cég, azonban Kínában 18%-kal visszaesett az árbevétel. Az árfolyam 2,5%-kal esik piacnyitás előtt.

Felülmúlta az első negyedéves európai növekedés a várakozásokat. Az eurozóna egésze év/év alapon 1,2%-kal, q/q alapon pedig 0,4%-kal bővült. Mindkettő 0,1 százalékponttal haladta meg a várakozásokat. Bár részletes bontás egyelőre még nem ismert, de valószínűleg az ipar támogatta a növekedést.

Váratlanul nagy ugrás volt a német inflációban, ami áprilisban 2,0%-ra gyorsult a várt 1,5% helyett. A hirtelen ugrás hátterében főleg az utazási kiadások növekedése áll, melyet a húsvéti szünet befolyásolt, valamint an energiaárak növekedése is szerepet játszott az infláció gyorsulásában.

A vártnál nagyobb GDP némi megnyugvással szolgálhat az EKB számára is, hogy a lassúlás tényleg csak átmeneti volt. Egyúttal azt is jelentheti, hogy további lazítás nem várható a jegybank részéről.

Holnap a magyarhoz hasonlóan az európai tőzsdék többsége zárva tart, ez alól kivételt jelent a londoni tőzsde.

 

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben