Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Orbán-Merkel találkozó lesz ma

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 11.   09:23

Érdekes helyzet alakult ki. Ha a BUX-ra tekintünk, és a negatív nemzetközi hangulatot nem vesszük figyelembe, akkor azt mondjuk, hogy a technikai kép alapján simán tovább kéne emelkednie az indexnek. Tegnap sikeresen rugaszkodott el a BUX a 20 napos mozgóátlagról és a rövidtávú indikátorok is emelkedést sugallnak. Ezzel szemben áll a negatív nemzetközi hangulat, a...

Érdekes helyzet alakult ki. Ha a BUX-ra tekintünk, és a negatív nemzetközi hangulatot nem vesszük figyelembe, akkor azt mondjuk, hogy a technikai kép alapján simán tovább kéne emelkednie az indexnek. Tegnap sikeresen rugaszkodott el a BUX a 20 napos mozgóátlagról és a rövidtávú indikátorok is emelkedést sugallnak. Ezzel szemben áll a negatív nemzetközi hangulat, a spanyol leminősítés, félelem a vállalati eredményektől… stb. Persze ha itt is a technikai képet nézzük, akkor pl. a DAX esetében fontos támaszhoz érkezett az index. 7.172 és 7.182 pont között egy rést láthatunk, amelynek viszonylag erős támasz szerepe van. Persze a kép nem ilyen egyszerű, hiszen mind a DAX-ban, mind az S&P500-ban és a Dow Jones esetében is beesett az index a 30 napos mozgóátlag alá. Ez pedig komoly negatív jel. Vagyis egy dolog tűnik biztosnak: a bizonytalanság. Így a mai szavazásunk eredménye a lefelé mutató mozgásra hozta a többséget.
Piaci áttekintés
- Folytatódott a lejtmenet a tengerentúlon
- A napon belüli emelkedés zárásra esésbe fordult a kőolaj piacán
- Tovább erősödött a dollár
- Csökkenés a Távol-Keleten
- Az árfolyamok csökkenését várjuk ma a Budapesti Értéktőzsdén

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Tegnap is folytatódott a lejtmenet a tengerentúlon, negyedik napja tart az esés (Dow -0,95%, Nasdaq -0,42%, S&P500 -0,59%).
- Az amúgy sem túl fényes hangulatot tovább ronthatja az a hír, hogy a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő két fokozattal lerontotta Spanyolország adósság-besorolását, amely így a bóvli kategória szélére került. Az eddigi „BBB” pluszról „BBB” mínuszra süllyedt a minősítés.
- Tegnap jelent meg a Fed Bézs Könyve, amiben az olvasható, hogy a foglalkoztatottság továbbra is csak szerényen bővül, és a gazdaság is csak mérsékelt ütemben nőtt augusztus és szeptember során. A kiskereskedelmi forgalom lassú ütemben növekedett, de a lakóingatlan eladások erőre kaptak. Összességében azonban inkább pozitív hangvételű a közlemény.
- Christine Lagarde IMF vezér is azt mondta, hogy a görögöknek két éves haladékot kellene adni, de a spanyoloknak és a portugáloknak is időre volna szüksége.
- A kedd este gyorsjelentő Alcoa árfolyama tegnap nem teljesített túl jól, 4,6%-ot veszített értékéből.
- Az IMF közleménye szerint az európai bankok mérlegfőösszege akár 2.800 milliárd dollárral is csökkenhet az év végére.
- A héten csak pénteken jelennek meg fontos gyorsjelentések, a Wells Fargo és a JPMorgan publikálja harmadik negyedéves számait. Makro fronton ma délután a szokásos heti munkapiaci adatokra lesz érdemes figyelni, de import árindex, és külkereskedelmi mérleg adatokat is láthatunk.
Olaj, arany
- Mozdulatlan volt a tegnapi kereskedés során az arany árfolyama, és 1.762 dolláron zárta a kereskedést. A reggeli órákban már enyhe emelkedés látható.
- A kőolaj kurzusa napon belül folytatta az emelkedést, és a 30 napos mozgóátlagig, 93,5 dollárig kúszott fel az árfolyam. Itt azonban jött a fordulat, és zárásra 91,2-ig nyomták le az árfolyamot, ami 1,2%-os veszteséget jelent.
- Ma publikálják a készletadatokat, benzin terén 250 ezer hordós bővülésre, míg kőolaj terén 1,5 millió hordónyi emelkedésre számítanak az elemzők.
Devizák
- A dollár tegnap is tovább folytatta erősödését, ugyanis az EUR/USD árfolyam 1,2885-ről 1,2875-re csökkent. Eleve érezhető volt egyfajta félelem a piacokon, ami a dollárt erősíti, de ehhez még tegnap este hozzájött Spanyolország leminősítése is.
- A forint a tegnapi kedvezőtlen hangulat ellenére is erősödni tudott. Az árfolyam az euróval szemben 283,45-ről 282,72-re csökkent, ezzel pedig már belátható közelségbe került a technikai és lélektani szempontból is kiemelt jelentőségű 280-as szint.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,78%-ot, a Hasng Seng 0,11%-ot, míg a Shanghai index 0,47%-ot veszített ma reggel az értékéből.
- A Távol-Keleten megjelent makroadatokon kívül Spanyolország két fokozattal történő leminősítésének híre határozta meg elsősorban a kereskedést.
- A HTC árfolyama csaknem 7%-ot esett, miután az elmúlt 7 év leggyengébb negyedéves eredményét tette közzé a vállalat.
- A Toyota árfolyama is folytatta a csökkenést (-1,5%) miután a japán gyártó tegnap bejelentette, hogy 7,5 millió gépkocsiját hívja vissza.
- A dél-koreai jegybank az irányadó kamatlábat (7 napos repo) 3%-ról 2,75%-ra csökkentette.
- Japánból a termelő gépek rendelésállománya a várt feletti mértékben csökkent.
- Szintén Japánban javuló hitelezői, ugyanakkor csökkenő fogyasztói bizalomról számoltak be.
- Ausztráliából pedig munkaerőpiaci adatok érkeztek. A foglalkoztatottak száma a várt feletti mértékben bővült, de a növekvő aktivitási ráta eredményeként a munkanélküliségi ráta a javuló foglalkoztatottság ellenére is emelkedett.
- Kínában tovább enyhíthetnek a külföldi brókercégek szabályozásán. Idén egyszer már 33%-ról 49%- ra emelték a külföldi tulajdonosok maximális részesedését, de most további lazításon gondolkodnak.
Határidős piacok
- A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- Magyar Telekom: A kormány úgy véli, hogy túl magasak a távközlési szolgáltatások árai, és nincs valódi verseny, így szorgalmazza egy új szereplő piacra lépését. A kijelentés arra enged következtetni, hogy hamarosan ismét kiírják a negyedik mobilszolgáltatóra vonatkozó tendert, ami nem meglepő.
- A MOL-ban 25%-os részesedéssel rendelkező magyar kormány hangsúlyozta, hogy továbbra is a MOL- nak kell gyakorolni a menedzsment jogokat az INA-ban. Horvát lapértesülések szerint fokozódik a feszültség a horvát és a magyar fél között. Mivel a horvát kormány korábban enyhébb hangnemet ütött meg, ezért úgy véljük, hogy ez inkább csak a sajtó hangulatkeltése.
- Az E-Star 2,8 millió euróért értékesítette a RESZ-t (Rába energiaszolgáltató) és a még csak projekt fázisban lévő EPV Biogázt. A vételárból 2,5 millió eurót a tranzakció lezárását követően, a fennmaradó 300.000 eurót pedig később kapja meg a cég. A társaság azt is elmondta, hogy a befolyó pénzt nem tudják az október 24-én lejáró 2012/A kötvények kifizetésére fordítani, hiszen abból vevőköveteléseket kell kielégíteniük. Az leányvállalatok eladása kedvező, de a cég továbbra is csőd közeli helyzetben van.
Gazdasági hírek
- Orbán Viktor Angela Merkellel találkozik ma. Orbán egy német lapnak az alábbiakat jelölte meg a találkozó témái közül: (i) a tervezett európai bankunió bevezetési ütemezése túl gyors Magyarország számára. (ii) Magyarország adóversenyben és nem adóharmonizációban gondolkodik (iii) az Európai Unió következő hét évre vonatkozó költségvetése.
- Az S&P és a Fitch is figyelmeztette Magyarországot, hogy az IMF megállapodás létrejötte stabilizálná BB+ besorolásunkat. Hazánk kilátásai mindkét hitelminősítőnél negatívak. A fő probléma, hogy nincs megbízható közép távra szóló költségvetésünk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben