Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Viszonylagos nyugalomban telt az éjszaka Ukrajnában

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. február 21.   09:40

A japán jegybank komoly örömet hozott a részvénypiacra a tovább lazítós kommentárjával. Amúgy is fordulós lett a hangulat a tegnapi napon. A DAX index gyakorlatilag letesztelte a 3 napos mozgóátlagot, ahonnan annak rendje és módja szerint meg is fordult az árfolyam. Ráadásul a rövid indikátorokon vételi jelzés alakult ki. Így most legalább a korábbi csúcsig, 9.794...

A japán jegybank komoly örömet hozott a részvénypiacra a tovább lazítós kommentárjával. Amúgy is fordulós lett a hangulat a tegnapi napon. A DAX index gyakorlatilag letesztelte a 3 napos mozgóátlagot, ahonnan annak rendje és módja szerint meg is fordult az árfolyam. Ráadásul a rövid indikátorokon vételi jelzés alakult ki. Így most legalább a korábbi csúcsig, 9.794 pontig kellene emelkednie az indexnek, de nem lepődnénk meg, ha esetleg áttörné azt. (A csillagok állása ilyesmit sugall.)

Tegnap csúnyán elbántak a MOL-lal. A Baytugan-ban levő részesedés értékesítésének tegnapi bejelentése után ma tudtuk meg, hogy az eladási ár 175 millió dollár. Ez jó árnak tekinthető, de a tegnapi negatív hangulatban mégis átesett a 13.600 forint körüli támaszon. Ha ma nem tud visszamászni ezen szint fölé, akkor valószínűbb lesz a negatív forgatókönyv, amely alapján inkább a 12.275 és 12.300 forint közötti rést teszteli le. Ezután már csak a 11.000 forint környéki szint adódna, mint támasz.

Az OTP is a 4.040 forint körüli szint környékére csusszant le tegnap, de még annak elérése előtt megfordult. A mozgásban valószínűleg jelentős szerepet játszottak az ukrán események, amelyek tegnap még inkább riadalommal, mára pedig megnyugvással tölthetik el a befektetőket. Így az OTP az elkövetkező napokban újra megpróbálhatja a 4.215 forintnál levő 20 napos mozgóátlag áttörését.

Összességében jó hangulat jellemzi a piacokat, amely az elkövetkező napokban is fennmaradhat.
Piaci áttekintés
- Emelkedéssel zártak a tengerentúli börzék
- Viszonylagos nyugalomban telt az éjszaka Ukrajnában
- Esett a WTI, süllyedt az arany ára
- Jelentősen erősödött a forint
- Szépen zárták a hetet az ázsiai részvénypiacok
- Együttműködési megállapodást köt a kormány a Magyar Telekommal
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban zajlott a kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek zárásig emelkedtek (Dow 0,58%, Nasdaq 0,71%, S&P500 0,62%).
- A Wal-Mart publikálta tegnap negyedéves eredményét, a részvényenkénti profit 1,6 dollár volt az elmúlt három hónapban, miközben az elemzők 1,59 dollárt vártak. A társaság 48 centre emelte az osztalékát, amely azonban gyengébb a várt 51 centnél. A mostani negyedévben 1,1-1,2 dolláros profitot vár a társaság, ami alacsonyabb az 1,24 dolláros konszenzusnál. A cég árfolyama közel 2%- ot veszített értékéből.
- Az éves szintű infláció nem okozott meglepetést a tengerentúlon, 1,6%-ot vártak és a tényadat is ennek megfelelő lett.
- A friss segélykérelmek száma 3 ezerrel 335 ezerre csökkent múlt héten, ami enyhén magasabb a várakozásoknál.
- A Philadelphiai Fed index februári számai komoly negatív meglepetést okoztak. A mutató 9,4 pontról -6,3 pontra esett vissza, miközben a konszenzus 8 pont volt.
- A Tesla 8,5%-ot emelkedett a gyorsjelentés után, ami új történelmi csúcsot jelent. A cég vezére, Elon Musk megerősítette, hogy a társaság vezetői korábban találkoztak az Apple illetékeseivel, arról azonban nem beszélt, hogy felmerült-e a Tesla felvásárlásának kérdése.
Európa
- Mínuszban kezdték a kereskedést a nyugat-európai börzék, majd a kereskedés végéig emelkedtek a piacok, de a DAX index így is mérsékelt mínuszban zárt (FTSE100 0,24%, DAX -0,42%, CAC40 0,32%).
- Az Ukrajnából érkező hírek alapján az éjszaka nem voltak összecsapások a tüntetők és a rendvédelmi erők között, miután este a parlament megszavazta a rohamrendőrök visszavonását. Az éles fegyverhasználati engedélyt is visszavonták, és szabadon engedik a tüntetések során letartóztatott aktivistákat.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 102,6 dolláron állt, az elmúlt napok emelkedése után tehát esni kezdett az árfolyam. A befektetők a kedvezőtlenebb kínai makrogazdasági adatokkal és a készletek a vártnál kisebb mértékű csökkenésével magyarázzák az esést.
- Az arany 1.320 dolláron állt ma reggel, ami kismértékű esést mutat a tegnapi naphoz képest. A kereskedők szerint az elmúlt hetek áremelkedése a kínai kereslet lassulását okozhatja, míg számítani lehet arra is, hogy a Fed nem áll le a QE3 program csökkentésével.
Devizák
- Nagyot erősödött a forint a tegnapi kereskedésben, melynek hatására az EUR/HUF árfolyama 313,66-ról 311,81-ig csökkent le.
- Napon belül jelentősebb kilengést produkált az EUR/USD árfolyama, azonban összességében a reggeli órákban látott csökkenő trend volt a meghatározó, így a devizapár árfolyama mérsékelten csökkent tegnap, és ma reggel is további visszafogott dollárerősödés tapasztalható.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,9%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, ugyanakkor a Shanghai index 1,4%-ot zuhant.
- A japán részvénypiac szárnyalását elsősorban a BoJ kommentárja támogatta meg, ugyanis abból azt lehetett leszűrni, hogy a jegybanki monetáris stimulus tovább tarthat, mint az eredetileg tervezett 2 év.
- A hongkongi tőzsdén elsősorban a telekommunikációs szektorhoz tartozó részvények szerepeltek jól, miután a legnagyobb kínai mobiltársaság bejelentette, hogy januárban 14 millióval 260 millióra nőtt a 3G felhasználóinak a száma.
Határidős piacok
- Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- OTP, FHB: Jövő hétfőn tárgyal az Alkotmánybíróság a devizahitelekről.
- Partnerségi együttműködési megállapodást köt a kormány a Magyar Telekommal, jelent meg a Magyar Közlönyben. A szerződést ma írják alá. Részletek nem ismertek, így árfolyamhatásra sem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben