Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az USA gázárai hullámvasúton: a nagy november-decemberi lendületet gyors visszarendeződés követte

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. január 10.   14:48

Az USA gázárai jelentős hullámvasútszerű mozgáson vannak túl: a szokatlan, november végi-december elején tapasztalt hideg idő következtében a 3 dollár alatti tartományból 4,8 dollár/MMBTu szintig lendültek az árak. A piaci szereplők aggódtak, hogy ha az alacsony készletállomány rendkívül hideggel párosul, akkor a szezon végére komoly ellátási gondok lehetnek. A szokatlanul meleg december és január eleje azonban eloszlatta a félelmeket és az ár ismét 3 dollár körül van. Az időjárás megtréfálta a még magasabb árakra játszó befektetőket, a spekuláció pedig hozzájárult az árak gyors reagálásához.

Az amerikai gázárak november elejétől kezdve masszív emelkedésbe kezdtek, miután a meteorológiai előrejelzések komoly hidegbetörést jeleztek előre Észak-Amerikára a soron következő hetekben. Ez be is következett, emiatt november végén, december elején komoly aggodalom alakult ki a befektetők körében. Az 5-éves átlag alatti földgázkészlet egy az átlagnál hidegebb téli időjárással párosulva a fűtési szezon végére komoly ellátási gondot eredményezhetett volna. December közepén 726 milliárd köblábbal (mintegy 20%-kal ) volt alacsonyabb a betárolt  gázmennyiség, mint az 5-éves átlag. A pénzügyi befektetők gyorsan rárepültek a témára.

Az USA Henry Hub 1-hónapos gázára
Forrás: Bloomberg

Az USA betárolt gázmennyisége és az elmúlt 5 év minimum-maximum ársávja (milliárd köbláb).
Forrás: EIA

Az időjárás azonban megtréfálta a még magasabb árakra ácsingózó spekulánsokat. A december sokkal melegebb lát, mint az előzetesen várták. Ez a különbség napi 10 milliárd köblábbal kisebb keresletet okoz, az ötéves átlagkészlettől való távolság mindössze 561 milliárd köblábat tett ki december végén. A melegebb idő mellett az is hozzájárult a kisebb gázigényhez, hogy az áramtermelő cégek egy része visszaváltott szénre a drága földgáz helyen. Ez a hatás ideiglenesen visszavette az USA földgáz keresletét. 

A statisztikák szerint július vége és november közepe között a pénzügyi befektetők 2.229 milliárd köbláb nettó gázt vásároltak. A november közepi csúcsnál 7 nettó long pozícióra jutott egy eladási pozíció. November 13. és december 18. között viszont ezek a befektetők 715 milliárd köbláb mértékben adtak el gázt vagy zárták vételi pozícióikat. Tehát a negyedév elején történt áremelkedést felgyorsította a spekuláció, viszont a fogyasztás visszafogásával és a korán emelkedő árakkal segítette ez a folyamat elkerülni a komolyabb hiányt. Később, ahogy gyengült a felfelé történő árnyomás, az eladási hullám visszalökte az árakat a korábbi szintekre.

A piac tehát jól szerepelt: a növekvő keresletre és a szűk kínálatra játszó spekuláció időben magasra emelte az árakat, amely a kereslet visszafogása révén helyreállította az egyensúlyt. A spekuláció gyorsította az árképzést, de segített is abban, hogy ne legyen alakuljon ki masszívabb ártüske a piacon.

A jövőben is számíthatunk persze arra, hogy egy hidegebb tél ismét fellendíti az árakat. Az USA gázkínálata gyorsan nő, igaz a felhasználó oldal is aránylag gyorsan reagál: az USA egyre több gázt ad el LNG formájában, nő a váltás a földgáz alapú áramtermelés felé és a vegyipar is egyre inkább gázalapú válik a kőolaj helyet. Ezért a következő években szűkebb lehet a piac, alacsony árak mellett érdemes bespájzolni az olcsó gázból és kiszórni, ha ismét nekilendül a piac.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben