Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az olajpiac már nem optimista – drasztikusan esett a nettó long pozíciók száma

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. október 30.   14:49

Az elmúlt hetek olajpiaci árfolyamcsökkenése elsősorban annak volt betudható, hogy a legnagyobb piaci erővel bíró pénzügyi befektetők elveszítették optimizmusukat az olaj áralakulásával kapcsolatban és tömegével zárták vételi pozícióikat. A 1,5 milliárd hordós idei januári csúcs után a múlt héten már csak nettó 801 millió hordó vételi pozíció volt a piacokon.

John Kemp, a Reuters vezető olajiparral foglalkozó újságírója („columnist”, amire igazából nincs jó magyar fordítás) hetente jelentkezik legfrissebb számaival, ami az olajpiacon lévő nettó vételi pozíciókat veszi számba. Ez az érték a pénzügyi befektetők (money managers) long és short pozícióit gyűjti össze a legnagyobb, angolszász pénzügyi piacokon (NYMEX WTI, ICE WTI és ICE Brent), beleértve az olaj futures és opciós kontraktusokat is. Ez persze nem fedi le a teljes globális olajpiacot, de ezek a leglikvidebb piacok, melyek az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Kanadában érhetőek el. A likviditás mellett még egy fő előnyük van ezeknek a piacoknak: gyakorlatilag naprakész statisztikák érhetőek el a nettó vételi és eladási pozíciókról befektetői szempontból is. Az olajpiacon a pénzügyi befektetők mellett természetesen iparági szereplők is részt vesznek, például olajtermelők (jellemzően eladói oldalon) és finomítók (jellemzően olajvételi oldalon). Az elmúlt években azonban a pénzpiaci befektetők (money managers) dominanciája volt megfigyelhető. Magyarul az ő lépéseik határozzák meg rövidtávon leginkább az árfolyamalakulást ezekben a főbb benchmarknak tekintett termékekben. A pénzügyi befektetők közé tartoznak a hedge fundok, a hosszú távú nyersanyag befektetők, az ETF-ek vagy éppen az árakalulásra játszó kisbefektetők is.

A pozíciók alakulása jó képet ad a hangulatról, arról, hogy a piac milyen irányú elmozdulásra számít az árakban. A túlzott egyirányú poziciónáltság azonban komoly veszélyt is hordoz: ha mindenki egyirányba spekulál, de nem történik meg a várt esemény, az ellenkező irányú zárások komoly árzuhanást okozhatnak. Az elmúlt hetekben éppen ez történt: mindenki az Irán miatti kínálat szűkűlésre és az árak emelkedésére játszott. Az olajkeresleti oldal gyengülése, ami főleg az USA és Kína közti kereskedelmi háború következtében alakulhat ki, azonban keresztülhúzta a számításokat. A pénzmenedzserek ezért rohamos vételi pozíció zárásba kezdtek, ami egy hét alatt 10 dollárral lökte lejjebb az olaj árát.

Az alábbi ábra jól mutatja a piacon a nettó long és short pozíciók alakulását. Érdemes megjegyezni, hogy a pénzügyi befektetők alapból mindig a nettó vételi oldalon állnak, mivel a befektetők egy része, például a hosszú távú nyersanyag befektetők, definiciószerűen mindig nettó vételi pozícióval rendelkeznek. Az egyensúlyi állapot ezért egy 7-900 millió hordós nettó vételi pont, ez jelenti az egyensúlyt lényegében az olajpiacon.

A pénzügyi befektetők nettó vételi és eladási pozícióinak száma a főbb olajtőzsdéken
Forrás: John Kemp, Reuters

A nettó vételi pozicíók csúcsa idén januárban volt, amikor 1,5 milliárd hordóra nőtt ez a mutató, ami egy drasztikus emelkedés a korábbi mélypontról, ami 2017 június végén volt (310 millió hordó). Október 23-át megelőző héten 111 millió hordóval esett ez az érték, ami jól magyarázza, hogy technikailag miért esett ekkorát a nyersolaj ára. Érdekesség, hogy gyakorlatilag a Brent (-48 millió hordó) és WTI (-43 millió hordó) nettó vételi pozíciója azonos mértékben csökkent, míg 20 millió hordó csökkenés a termékek (benzin, desztillátumok, fűtőolaj) esetében került feljegyzésre. Jelenleg a korábbi 12:1 long-short arány az egészségesnek tekintett 6:1 arányra esett az olajpiacokon.

Az olajpiacon tehát megszűnt a túlvett állapot, most sokkal inkább egy egyensúlyi piac van tehát. Ember legyen a talpán, aki eltalálja, hogy innen miként alakul az árfolyam.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben