Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szeretjük a régiót

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. október 3.   09:22

Erste kommentár Ma reggel publikált negyedéves stratégiánk alapján szeretjük Közép-Kelet Európát. A régióban is fellelhető politikai bizonytalanságok ellenére az összkép attraktívnak...

Erste kommentár

Ma reggel publikált negyedéves stratégiánk alapján szeretjük Közép-Kelet Európát. A régióban is fellelhető politikai bizonytalanságok ellenére az összkép attraktívnak mondható. A profitok, ha moderált mértékben is, de növekedni fognak az elkövetkező években. Ezen belül Magyarországon mintegy 5 százalék körül lehet a javulás mértéke. Ugyanakkor értékeltségi oldalon a magyar piac egyre attraktívabb. Az elmúlt egy év során a 12 hónapos előremutató P/E ráta 10 alá bukott, és most már inkább 9 körül van, ami elmarad a historikus átlagtól. Csehországban is csökkent az előremutató P/E ráta az elmúlt negyedévekben, de még így is 12 környékén van, ami inkább az átlagos érték fölöttinek mondható. Mindeközben a vállalati profitbővülés hasonló a mienkhez. Lengyelországban viszont az elmúlt negyedévekben csökkentek a profit növekedési kilátások, de azért egy picit magasabbak mint itthon vagy a cseheknél, miközben a P/E értékeltségük is csökkent a korábbi 12 környékéről 11-re. Ha részvényre lefordítjuk ezt a képet, akkor az OTP az egyik legattraktívabb részvény, amelynek úgy tűnik hogy erős a félreárazása. Továbbra is szertejük a Richtert, és hosszabb, de érdekes sztori lehet a Waberer’s, amely a negyedik negyedévben a szezonálisan megnövekvő keresletnek köszönhetően végre magához térhet, legalábbis ami az eredményt illeti. Az utóbbi esetében komolyabb fordulatra az üzemanyagárak (kőolaj) emelkedésének megállása után számítunk, ami valamikor a jövő évben jöhet el remélhetőleg. Így különben jövőre már újra javuló eredményre számítunk.


Ma a német újraegyesítést ünneplik, így a tőzsdéik is zárva tartanak, azaz ne lepődjünk meg, ha a DAX index értéke nem változik. A BUX index esetében emelkedésre számítunk. Tegnap az index letesztelte a 30 napos mozgóátlagot és onnan fordult, ami pozitív jelzés.


Mindeközben az MNV bejelentette, hogy visszavásárolja a Richter átváltható kötvényeket. A kötvényeket különben tegnaptól lehetne átváltani február 25-ig, de a lehívási árfolyam 6.195 forint körül, azaz jóval a jelenlegi részvényárfolyam fölött van. Így nem meglepő a lépés. Szerintünk hasonlóan jár el a magyar állam, mint korábban, azaz az április 4-én lejáró mostani kötvényeket (904 millió euró) valószínűleg refinanszírozza hasonló kötvények kibocsátásával. Szerintünk a bejelentésnek nincs hatása a Richter részvény árfolyamára.

Újabb csorba eshet Trump hírnevén

Tegnap ismét a Dow Jones felülteljesítése jellemezte a tengerentúli kereskedést. Mindez az Intel vezetésével történt, melynek részvényei 3,5%-kal emelkedtek miután pozitív hírek érkeztek a vállalat újgenerációs chipjeinek fejlesztésével kapcsolatban. A Dow 0,5%-kal került végül feljebb, a Nasdaq ugyanennyivel csökkent, míg az S&P500 stagnált.


Vizsgálatot indított a New York-i állami adóhatóság a New York Times-ban lehozott vádak kapcsán, amik szerint Donald Trump és családja csalás révén tettek szert hatalmas ingatlanbirodalmukra, miközben több száz millió dollárnyi adót is elcsaltak. A cikk szerint nem igaz, hogy Trump egymillió dollárból építette fel magát, ugyanis testvéreivel együtt mai árakon több százmillió dollárt kaphattak nem hivatalosan apjuktól. Trump és ügyvédje természetesen tagadják a vádakat. A vizsgálat eredményére valószínűleg még hónapokat kell várni.


Tegnapi beszédében megerősítette előző heti sajtótájékoztatóján hangoztatott véleményét Jerome Powell Fed elnök, miszerint továbbra sem tart érdemi inflációs nyomástól, illetve túlhevülő munkaerőpiactól az USA-ban. Powell kihangsúlyozta, hogy önmagában egy gyorsabb ütemű béremelkedésnek még nem kell feltétlenül gyorsuló inflációval járnia. Szerinte a bérek és az árszínvonal jelenlegi növekedési üteme összhangban vannak egymással. Ezek fényében további fokozatos kamatemelést támogat.


A Ford tegnapi gyenge teljesítményét követően ma a General Motors is gyenge eladási számokat közölt szeptemberre. Az eladott autók értékesítése 11%-kal esett vissza év/év alapon, igaz, igen erős a tavalyi bázis. Eközben a Fiat Chrysler érétkesítései szárnyaltak, 15%-kal ugrottak meg év/év alapon. A GM és a Ford gyenge számai mögött részben az áll, hogy egyre kevesebb alacsony profit marzsú szedánt gyártanak, így nem feltétlenül jelent nagy negatívumot. Mindenesetre érdemes résen lenni, és a következő havi adatokat kiemelten figyelni.

Több mint két évtizedes csúcsról fordult le Japán

A Hang Seng 0,3%-ot, a Nikkei 0,7%-ot csökkent ma, a shanghai tőzsde pedig továbbra is zárva tart és a héten nem is fog kinyitni.


Négy napot követően először csökkent a Nikkei index értéke, ennek azonban nem fundamentális oka van, mindössze technikailag túlvetté vált a japán részvényindex, így egy átmeneti korrekció indulhatott az 1991-es csúcsról.


Mike Pompeo vasárnap ismét Észak-Koreába látogat, hogy előkészítse a második amerikai és észak-koreai csúcstalálkozót. Pompeo ráadásul ezúttal közvetlenül Kim Dzsongunnal fog egyeztetni.


Az Amerika és Kína között évente megrendezett biztonsági és katonai találkozót kínai kérésre elhalasztották. Az október közepére tervezett egyeztetések a kereskedelmi háború áldozatává váltak.


Szeptemberben enyhén csökkent Japánban a Nikkei beszerzési menedzser index értéke a szolgáltató szektorban. Az index 51,5 pontról 50,2 pontra mérséklődött.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben