Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb megállapodás a Richtertől

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. szeptember 18.   09:44

Erste kommentár Ma reggel a Richter bejelentette, hogy a megállapodott az Egyesült Királyságban levő L.D. Collins nevű céggel, hogy az EU 27 országában fogja forgalmazni a Cyclogets nevű, női fertilitást elősegítő...

Erste kommentár

Ma reggel a Richter bejelentette, hogy a megállapodott az Egyesült Királyságban levő L.D. Collins nevű céggel, hogy az EU 27 országában fogja forgalmazni a Cyclogets nevű, női fertilitást elősegítő készítményét. A Richter az értékesítés alapján fizet royalty-t a licencbe adónak. A készítmény az adott országokban már forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik, így az értékesítés a jövő év első felében elindulhat. A hír szerintünk pozitív, hiszen a termék jól illeszkedik a cég termékportfóliójába, és a Richternek a megállapodás kapcsán nincs lefelé mutató kockázata, viszont van felfelé mutató potenciálja. Számadatokat nem tudunk a várható értékesítési tervekre, de a szintén fertilitás elősegítő készítmény, a Bemfola értékesítései alapján akár számottevő bevételt is elérhet a gyógyszer. Így a hírnek pozitív hatásúnak kellene lennie, amit egyelőre nem látunk a piacon. Ráadásul azt gondoljuk, hogy az 5.000 forint körüli támasz szint tesztelésével a gyógyszerpapír árfolyama az átmeneti csökkenő trendből megfordult, és valamiféle emelkedés jöhet a közeljövőben.


Ázsiában most azt gondolják, amit tegnap leírtunk, hogy a 200 milliárd dollárnyi termékre vonatkozó hétfőn életbe lépő 10 százalékos vám bizonyos kínai termékekre a tárgyalási taktika része. Így emelkedtek a kínai részvények. Hisznek a megállapodásban és a vámok törlésében. Ha mégsem így lesz, akkor decembertől 25 százalékra emelkedik a vámtétel és akár 0,9 százalékponttal is csökkentheti a kínai GDP növekedési kilátásait. Így a DAX is a kezdeti gyengélkedést követően emelkedésbe kapcsolt.


Az OTP szerintünk méltánytalanul van eladói nyomás alatt. A ma reggeli eladó nyomást követően ennek is fordulnia kellene. Ez pedig a BUX fordulatát is jelentené.

Újabb 5000 kínai termékre vetettek ki vámot

Elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken, pedig a kereskedési időben csak annyit lehetett tudni, hogy Trump a zárást követően fontos bejelentést készül tenni. A Nasdaq 1,4%-ot, az S&P 0,6%-ot, a Dow pedig 0,4%-ot csökkent.


Jövő hétfőtől több mint 5000 kínai termékre vetnek ki 10%-os vámot, ami jövő év elején 25%-ra emelkedik. A vám a mezőgazdasági termékektől a nyersanyagokon át egészen a technológiai termékekig az áruk széles körét érinti. Ugyanakkor az elmúlt hetekben lezajlott konzultáció eredményeként mintegy 300 termék végül mentesült a vámok alól, köztük az okosórák, a bluetooth eszközök, és bizonyos biztonsági eszközök is, például a biciklis bukósisakok.


Nem kellett sokáig várni az első vállalati reakcióra. A Samsonite-tal kapcsolatban megjelent, hogy 10%-kal emelik az amerikai értékesítési árakat, amint a vámok életbe lépnek. Az elvi döntés még augusztusban született meg, de csak most, a vámok bejelentését követően látott napvilágot.


Betett a béremelés a FedEx-nek. Az első üzleti negyedévben a társaság csak 3,46 dolláros egy részvényre jutó eredményt ért el, jócskán elmaradva a 3,8 dolláros piaci konszenzustól. Ennek fő oka, hogy jelentős béremelést kellett végrehajtani a cégnél, összesen 11%-kal emelték a dolgozói juttatásokat. Ezzel együtt is úgy számolnak, hogy az év egészében nagyon erős kereslettel fognak szembesülni, ami miatt 17,2 dollárról 17,8 dollárra, a piaci várakozások tetejére emelték fel az éves EPS várakozást. A piaczárást követően csaknem 3%-os eséssel reagált az árfolyam.

Jól bírta Kína a vártnál is nagyobb pofont

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai részvényindexek, viszont Kína megúszta a komolyabb esést, hiába lépett a vártnál durvábbat Trump. A Hang Seng 0,7%-ot csökkent, miközben a Nikkei 1,5%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot emelkedett.


Trump bejelentette, hogy jövő hétfőtől 10%-os vámot vetnek ki 200 milliárd dollárnyi kínai importra és 2019 elejétől a vám 25%-ra fog emelkedni. Becslések szerint ez önmagában 0,7 százalékponttal csökkentheti a kínai növekedést, így a teljes negatív hatás már elérheti a 0,9 százalékpontot is. A hétvégén még csak 10%-os vámról szóltak a hírek, ehhez képest mindenképpen erőteljesebb a most bejelentett lépés, viszont, hogy a 25%-os kulcs csak jövőre lép életbe azt jelzi, hogy még van ideje tárgyalni a feleknek.


A kínai kormány egyelőre tárgyalja a lehetséges válaszlépéseket, de konkrét intézkedést még nem jelentettek be.


A Moody’s szerint a kínai vállalatok hitelminősítésére negatív a most bejelentett intézkedés, és a piacon általánosan kialakult az a vélemény, hogy a növekedés támogatása érdekében a kínai jegybank több lépésben csökkentheti a kötelező tartalékrátát.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszos volt.

Megint OTP-t vett a Sertorius

A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap újabb 48.413 darab OTP részvényt vett 9.895 forintos átlagáron szeptember 17-én.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben