Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnak megfelelő, gyenge számok a Waberer’s-től

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. augusztus 8.   09:11

Erste kommentár A Waberer’s tegnap piaczárás után tette közzé második negyedéves eredményét, amely a vártnak megfelelőn jelentősebb, 15 százalék körüli csökkenést hozott az...

Erste kommentár

A Waberer’s tegnap piaczárás után tette közzé második negyedéves eredményét, amely a vártnak megfelelőn jelentősebb, 15 százalék körüli csökkenést hozott az EBITDA-ban, míg a nettó eredmény enyhe mínuszt, 0,2 millió eurós veszteséget mutatott. Mindeközben az árbevétel dinamikusan növekedett, hiszen a futott kilométer 11 százalékkal, míg az árak majd 7 százalékkal növekedtek egy év alatt. Az eredmény viszont azért lett gyenge, mert a kamionok kihasználtsága (havi futott kilométer) továbbra is alacsony, az első negyedévben látott értéken maradt, sőt a regionális szegmensben még tovább is csökkent. Az emelkedő üzemanyagárak sem segítettek, hiszen hónapokat vesz igénybe azok továbbhárítása az ügyfelekre. A forint gyengülése sem kedvezett, hiszen majdnem 2 millió euróval csökkentette az eredményt, míg a növekvő kamion szám miatt a halasztott adó visszaírásának köszönhetően 1,2 millió euró pozitív hatást is láthattunk az adó soron, s így az effektív adó pozitív lett. Összességében a várakozásoknak megfelelő, de gyenge eredményt láthatunk, amely enyhén javulhat a harmadik és jelentősebben a negyedik negyedévben. Így összességében az éves EBITDA kismértékben (~5 százalék) csökkenhet, míg a jövő évben már komolyabb javulást kellene látnunk az Waberer’s és a LINK IT integrációjának előrehaladtával, illetve az újra növekedésnek induló kamion kihasználtságnak köszönhetően.



Tegnap a BUX index végül csökkent, ami elsősorban a Richter jelentősebb esésének volt betudható. A mai napon oldalazásra, kis csökkenésre számítunk a BUX indexben, akárcsak a DAX index esetében is.

Elhagyja a tőzsdét a Tesla?

Szűk sávban mozogtak a tegnapi nap során a vezető amerikai indexek, a Dow 0,5%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,3%-kal kerültek feljebb.


Twitter bejegyzése szerint Elon Musk azt mérlegeli, hogy 420 dolláros árfolyamon kivezesse a részvénypiacról a Tesla-t. Ráadásul emellé azt írta, hogy a szükséges fedezet biztosítva lenne. A hírekre szárnyra kapott a Tesla árfolyama, ami már előtte is emelkedett, miután kiderült, hogy Szaúd-Arábia állami alapja nagyjából 2 milliárd dolláros részvénypozíciót épített ki a cégben. A részvények végül kicsivel 380 dollár alatt zárták a kereskedést 11%-os emelkedést követően. Az akcióhoz mindenesetre több 10 milliárd dollárra lehet szüksége a cégnek, amit a jelenlegi körülmények között nehéz elképzelni, hogy miként teremtene elő. Így Elon Musk remélheti, hogy ezt a tényt adott esetben bizonyítani is tudná, mert a befektetők félrevezetése komoly következményeket vonhatna maga után. Musk szerint a részvényesek támogatása is biztosított.


Története során először esett vissza a Snapchat napi aktív felhasználóinak száma (-2% negyedév/negyedév), főként a sikertelen redesign miatt. És a cég most először adott árbevétel-várakozást a soron következő negyedévre, ami növekvő stabilitásról tanúskodik. Az elmúlt negyedévben az árbevétel 44%-kal 262 millió dollárra emelkedett év/év alapon a várt 250 millió dollárral szemben, ami szintén pozitívum. Ebből az látszik, hogy a cég képes a reklámbevételek növelésére, a kérdés azonban az, hogy a felhasználószám a második negyedévben látott visszaesés után hosszabb távon hogyan alakul. A jelentést követően enyhe pluszban zártak a részvények.


Kicsivel a várttól elmaradó számokat publikált a Walt Disney második negyedéves gyorsjelentésében, miután 15,2 milliárd dolláros árbevételen 1,9 dolláros tisztított EPS-t ért el. A vállalat által indított ESPN+ streaming szolgáltatás a menedzsment szerint eddig sikeresebb a vártnál, ami esetlegesen kompenzálhatja a továbbra is felhasználókat veszítő ESPN sportcsatorna gyengélkedését. A Netflixhez hasonló streaming szolgáltatást 2019 végén dobhat csak piacra a cég. Az eredményeket követően nem mutatott érdemi reakciót az árfolyam piaczárás után.


Donald Trump a jövő héten egy újabb bejelentést tehet a gyógyszerárak letörésével kapcsolatban, így újfent izgulhatnak a nagy amerikai gyógyszergyártók részvényesei. Eddig a fenyegetőzések ellenére sok konkrétumot nem tudott felmutatni, ezúttal azonban lehet, hogy valóban megtudunk valamit. Amennyiben ennek hatása nem lesz túlzó, inkább eloszlathatja a bizonytalanságot a piacon, ami kedvezhet hosszabb távon a cégeknek.

Banki nyomásgyakorlás az erősebb jüanért

Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai piacokat. A Hang Seng 0,5%-ot emelkedett, miközben a Nikkei 0,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot csökkent.


A kínai jegybank találkozót tartott a kereskedelmi bankok képviselőivel, amelyen igyekeztek meggyőzni a bankokat, hogy a jegybanknak számos eszköz áll rendelkezésre a jüan árfolyamának stabilizálása érdekében, illetve próbálták meggátolni, hogy a bankok körében csordaszerű viselkedés alakuljon ki. Az elmúlt napokban a jüan határidős ügyletek után vezetett be a jegybank új tőketartalék előírást, így meglátásunk szerint a mostani találkozót is tekinthetjük egyfajta nyomásgyakorlásnak a jüan gyengülése irányába játszó spekulációk és a tőkekivonás ellen.


Júliusban hatalmasat, 27,3%-ot ugrott kínai import, bőven felülmúlva a 16,5%-os várakozást. Az export növekedése ezzel nem tudott lépést tartani, „csak” 12,2%-kal növekedett, de még így is felülmúlta a 10,0%-os várakozást. A rendkívül gyorsan növekvő import hatására a külkereskedelmi többlet a korábbi közel 42 milliárd dollárról 28 milliárd dollárra olvadt. Az import növekedésének egyik oka az energiaárak emelkedése, de az adatokat már nagymértékben befolyásolhatták a kereskedelmi háború fejleményei is.


A Kína ellen irányuló újabb amerikai vámok augusztus 23-án élesednek. 25%-os vámot vetnek ki 16 milliárd dollár értékű kínai termékre. A tételes listára végül 279 termék került fel. A vámmal sújtott termékek közé mégsem kerültek be a hajózási konténerek, ugyanis azokat kizárólag Kínában gyártják, így nem lett volna alternatív beszerzési lehetőség, így valójában az amerikai megrendelőket sújtotta volna a vám.


A japán jegybank legutóbbi kamatdöntő ülésén felmerült, hogy a 10 éves államkötvények hozamára vonatkozó tolerancia sávot 25 bázispontra szélesítsék, de ezt a javaslatot leszavazták és csak 20 bázispontos sávot hagytak jóvá.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Ma jelent az MTel

Ma tőzsdezárás után teszi közzé II. negyedéves eredményét a Magyar Telekom.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben