Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Horvátország felveszi a kesztyűt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. július 26.   09:30

Erste kommentár A futball VB-n már láthattuk a horvát küzdeni akarást és szívósságot, aminek köszönhetően egészen a döntőig menetelhetett nemzeti válogatottjuk. Úgy tűnik, ez a mentalitás és...

Erste kommentár

A futball VB-n már láthattuk a horvát küzdeni akarást és szívósságot, aminek köszönhetően egészen a döntőig menetelhetett nemzeti válogatottjuk. Úgy tűnik, ez a mentalitás és kitartás nem csak a focistáikat, de a horvát jogászokat is jellemzi, hiszen az évek óta tartó párharcban ismét eredményes támadást vezettek a MOL és Hernádi Zsolt személye ellen.


Az Európai Bíróság tegnapi döntése szerint a magyar hatóságok nem tagadhatják meg Hernádi kiadatását a horvát hatóságok felé. A magyar hatóságok eddig azt használták ki, hogy mivel itthon is folyt egy hasonló tárgyú vizsgálat, amely nem állapított meg bűncselekményt így nem voltak kötelezhetők a kiadatásra. Ezt változtatja meg az Európai Bíróság döntése, mivel a magyar eljárás ismeretlen tettes ellen indult, így erre hivatkozva nem tagadható meg a kiadatás.


Vagyis a hosszú évek óta tartó jogi küzdelemben most éppen a horvát félnek sikerült egy újabb pontot elérnie. A mostani döntés ellenére azonban a folyamatos jogi csűrés-csavarás közepette nem számítunk arra, hogy bármilyen azonnali lépésre sor kerüljön. Az új fejlemények inkább csak azt mutatják, hogy Horvátország ismét bekeményít, és szigorúbb álláspontot kezd el képviselni a MOL-INA ügy kapcsán. Ami azért még így is negatív a MOL-ra nézve.


Ma kora délután jelent a Richter amerikai értékesítési partnere, az Allergan. A piaci konszenzus szerint csaknem 100 millió eurós árbevételt érhetett el a Vraylar, ami alapján akár közel 5 milliárd forint körüli royalty bevételre számíthat a Richter.


Ma az európai piacok és főleg a német autógyártók táltosodhatnak meg, arra hogy Junkernek és Trumpnak konkrét kereskedelmi intézkedésekben is sikerült megállapodnia.

Kivégezték a Facebook-ot

Újabb emelkedéssel telt a tegnapi nap a tengerentúlon, a Dow 0,7%-kal, az S&P500 0,9%-kal, a Nasdaq 1,2%-kal került feljebb. Utóbbi index azonban a határidők állása szerint mostanra visszaadta ezt a pluszt, mivel a Facebook baljós gyorsjelentése több nagy technológiai papírra is átragadt.


Eljött az a pillanat a Facebook-nál, amire a vállalat korábban már többször figyelmeztetett, miszerint a fák nem nőnek az égig. Az elmúlt negyedévekben a cég azonban rendre rácáfolt arra, hogy árbevételének növekedési üteme érdemben lassulna, így most sokkolta a piacot az, hogy a vállalat pénzügyi igazgatója szerint a következő negyedévek erről fognak szólni. Ezt részben a szigorúbb szabályozásokkal, kedvezőtlen deviza árfolyamhatással (valószínűleg az erősebb dollár), valamint olyan befektetésekkel magyarázta, amelyeknek kisebb a bevétel termelő-képességük. Emellett a jelentést követő elemzői tájékoztatón azt mondta, hogy a vállalat üzemi marzsa a 35% körüli szintek közelébe eshet majd, míg most inkább a 45% körüli szinteken tartózkodik. Ez volt az abszolút hidegzuhany a befektetőknek, így végül 20%-os mínuszban zárták a piaczárás utáni kereskedést a cég részvényei, amiket a jelentést megelőző hetekben jócskán túlhúztak a befektetők. A második negyedéves számok még 42%-os év/év alapú árbevétel növekedést mutattak, ami 13,2 milliárd dollárnak felel meg. Ez pedig minimális mértékben elmaradt a várakozásoktól, amire már rég volt példa. A felhasználói adatok arról árulkodnak, hogy az USA-ban és Kanadában megállt a felhasználók számának növekedési üteme, míg Európában már kisebb visszaesés volt megfigyelhető. A rossz hírek ellenére azt láthatjuk, hogy az Instagram továbbra is nagyon népszerű, míg a Facebook napi aktív felhasználóinak száma 11%-kal nőtt év/év alapon összességében, ami főként az ázsiai térségnek köszönhető. Emellett a Facebook-ot továbbra sem lehet igazán megkerülni az online hirdetések terén, illetve a vállalat szerint az új adatvédelmi szabályozások sem fognak túlzottan nagy hatást gyakorolni az eredményességre. Így azért egyáltalán nem kell temetni a céget.


A Ford sem szolgált jó hírekkel negyedéves jelentésében, ugyanis a General Motorshoz és a Fiat Chryslerhez hasonlóan ők is visszavágták 2018-as profitvárakozásaikat. Ők a gyenge ázsiai értékesítésekre és a növekvő európai szabályozási költségekre fogták a profit warning-ot, bár valószínűleg a trumpi vámok okozta acél- és alumíniumár emelkedés sem tesz jót a cégnek. Mindkét említett régióban veszteséges volt a negyedévben a cég, míg tavaly ugyanebben az időszakban profitábilis. Emellett egy komoly átalakítást is terveznek, ami 3-5 év addicionális 11 milliárd dollárjába fog kerülni a Fordnak. A vállalat jelenleg 1,3-1,5 dollár közötti egy részvényre jutó eredményt vár a negyedévre a korábbi 1,45-1,7 dollárral és az 1,5 dolláros konszenzussal szemben. Piaczárás után közel 4%-kal esett az árfolyam.


Lejárt a Qualcomm végső határideje Kínában arra, hogy felvásárolja az NXP félvezető céget, ezzel pedig letesznek az akvizícióról. Ebből az látszik, hogy Kína máris újabb frontot nyitott az USA-val szembeni kereskedelmi adok-kapokban, így úgy fest, hogy egyhamar nem fognak egymáshoz közeledni a felek. A Qualcomm egyébként negyedéves jelentését is közzétette, amiben felülmúlta az elemzői várakozásokat, a következő negyedévre pedig a konszenzusnak megfelelő várakozást fogalmazott meg. Piaczárás után 6,5%-kal emelkedett a papír, részben amiatt is, hogy elmarad végül az NXP deal.


116 millió dolláros profitot jelentett az AMD, ami 7 éve nem látott mértéket jelent és felülmúlta a 108 millió dolláros várakozást is. Ebből az látszik, hogy továbbra is jól fogynak a vállalat új chipjei és valóban sikerülhet a cégnek kisebb piaci részesedést rabolnia az Inteltől. Az egy részvényre jutó profit 0,14 dollár lett, minimális mértékben felülmúlván a konszenzust. A részvények 6%-kal emelkedtek piaczárást követően.


A Visa is erős jelentést tett közzé, ahol az 1,2 dolláros tisztított EPS még a legoptimistább elemzői várakozást is felülmúlta. A jó eredmény mögött főként az amerikai hitelkártya-üzletág jó teljesítménye állt, ahol 11%-kal 493 milliárd dollárra nőtt a költekezés év/év alapon.

A kínai jegybank segít lendületben tartani a gazdaságot

Egész nap az eladók uralták az ázsiai piacokat. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot csökkent.


A Bloomberg értesülései szerint Kínában a jegybank csökkentené a bankok tőkekövetelményét, ezzel támogatva a likviditás növelését, amitől a hitelezés bővülését várják, és amivel ellensúlyozni szeretnék a kereskedelmi korlátozások negatív hatását. A bankok árfolyama pozitívan reagált, de összességében nem volt elég ahhoz, hogy az ázsiai piacok emelkedni tudjanak.

Határidős piacok

A Dow pluszban, az S&P és a Nasdaq mínuszban volt ma reggel. Az európai határidős piacokon pozitív a hangulat.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben