Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Folytatódik a hozamemelkedés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. május 17.   09:17

Erste kommentár Tegnap ugyan volt egy kis csökkenés a német 10 éves hozamban, de ma újra emelkedést látunk, s egyre valószínűbbnek tűnik a 63 bázispont áttörése. Ez esetben a következő szint 80...

Erste kommentár

Tegnap ugyan volt egy kis csökkenés a német 10 éves hozamban, de ma újra emelkedést látunk, s egyre valószínűbbnek tűnik a 63 bázispont áttörése. Ez esetben a következő szint 80 bázispontnál van. Mindeközben a periférián jelentősebb emelkedést látunk. A tegnap különös ötletekkel (250 milliárd eurós adósság leírás az EKB felé) előálló olaszok hozamfelára 130 bázispontról 150 bázispontra emelkedett, de a görög hozam is 25 bázispontot ugrott, s a spanyol is 5 bázisponttal emelkedett. Az USA-ban is folytatódik a hozamemelkedés, hiszen a 10 éves már 3,11 százaléknál jár. Most azonban a hozamemelkedés negatív hatása limitált a börzéken, hiszen mind az amerikai, mind a német piac jól tartja magát, míg év elején komoly árfolyamcsökkenésekkel reagáltak. Ez nyilván a profitbővülési kilátásoknak köszönhető, ami mind a DAX, mind az S&P500 esetében az átlagosnál jobbnak mondható. A második negyedévben például, mind a két index cégei várhatóan 20 százalék fölötti eredménynövekedést mutathatnak.


A Richter esetében az Esmya kapcsán várható a PRAC részéről döntés, ha a ma véget érő három napos ülésen ez megszületik. Holnap budapesti idő szerint délután egy órakor fognak közleményt kiadni, akkor remélhetőleg okosabbak lehetünk az Esmya-val kapcsolatban. Persze még az is előfordulhat, hogy tovább vizsgálódnak, de az is, hogy most még nem teszik közzé a döntésüket, hanem azt majd csak az európai gyógyszerügynökség (fedő szerv) teszi meg később. Mindenesetre a legvalószínűbb esemény jelen pillanatban az, hogy holnap közzéteszik a döntésüket, amelyben a haszon-kockázat arányt továbbra is jónak fogják tartani, s bizonyos előzetes felmérésekben, illetve a kezelés során alkalmazandó szabályokon (anamnézis, folyamatos, pl. havi máj vizsgálat, ami praktikusan vérvételt jelent) fognak módosítani. Ha ez történik, akkor az Esmya negyedéves 20 millió euró körüli piaca az elkövetkező negyedévek során visszaépülhet. Különben a gyógyszer értéke a mi modellünkben 600 forint, de ebben az amerikai értékesítésnek egyelőre nulla valószínűséget adunk konzervatív okokból. Más házak Amerikát is beveszik bizonyos súllyal. Így a fair érték becslések mintegy 500 és 1.500 forint között szórnak. Az Esmya-val kapcsolatos hírekre megjelenése óta cirka 1.500 forintot esett a részvény, azaz a legnegatívabb szcenárió van beárazva. Így a vártnak megfelelő döntés esetén a részvényárfolyamnak emelkednie kellene, ami az elmúlt napokban a hírekre várva már el is kezdődött.


A mai napon oldalazó DAX és BUX indexre számítunk.

Hozamok, részvények, régiós Fed elnökök

Hiába emelkedtek tegnap tovább a hosszú amerikai hozamok, úgy tűnik, a részvénypiac már nem ijed meg túlságosan ettől. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy tegnap a Nasdaq volt a felülteljesítő index 0,6%-os emelkedéssel. Az S&P500 0,4%-kal, a Dow 0,3%-kal került feljebb.


Kiemelt figyelemmel kísérik a régiós Fed elnökök az amerikai hozamgörbe alakulását, ugyanis a múltban, amikor a rövidoldali hozamok (2 év) a hosszabb oldaliak (10 év) fölé emelkedtek gyakran recesszió következett. James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke szerint nem kéne elkapkodni az alapkamat emelését, ugyanis az a rövidoldali hozamokra hat elsősorban, így ha a hosszabb oldal nem emelkedik elég gyorsan, a Fed ezzel egy recesszió kockázatát növelné. Eközben Raphael Bostic és John Williams, szintén régiós Fed tagok úgy nyilatkoztak, hogy szerintük az amerikai gazdaság rendkívül jó állapota a hosszú hozamok emelkedésében is le kell csapódjon, így nyugodtan emelhet tovább a Fed, nem lesz inverz hozamgörbe.


A kedvező kiskereskedelmi adatokat követően erős ipari termelési adatok érkeztek tegnap áprilisra az USA-ban. A várt 0,6%-kal szemben 0,7%-kal bővült a hónapban az ipari termelés volumene, míg az előző havi 0,5%-os bővülést 0,7%-ra felfelé korrigálták. Az adatok újfent azt támasztják alá, hogy az első negyedéves visszafogottabb amerikai GDP adatot követően a második negyedévben ismét visszatérhetünk a 3% körüli értékekhez.

Gyenge dollár segítette a kínai FDI beáramlást

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai indexek. A Nikkei 0,6%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 0,5%-ot csökkent.


Áprilisban a kínai FDI dollárban számolva 1,9%-kal növekedett, így Kína 9,09 milliárd dollárnyi működőtőkét vonzott be egy nap alatt. A növekedés fő oka a relatíve gyenge dollár, jüanban nézve ugyanis 1,1%-kal csökkent az érték.


Márciusban a gépipari megrendelések a várt 3% helyett 3,9%-kal estek vissza Japánban. Azonban a tegnapi gyenge GDP adat után, melynek fő oka a gyenge beruházási kereslet volt, nem tekinthető igazán meglepőnek a mai adat.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is mínuszos volt.

Tovább veszi magát az MTel

A Magyar Telekom további 175.600 darab saját részvényt vásárolt 425 forintos átlagáron május 15-én. A részvényeket az ösztönzési rendszerhez veszi.

OTP osztalékfizetési rend

Az egy részvényre jutó osztalék 221,35 forint, a kifizetés június 4-én kezdődik. Osztalékszelvénnyel május 24-én forog utoljára a papír.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben