Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyengén startol az európai jelentési szezon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. április 26.   09:18

Erste kommentár Begyorsult az európai gyorsjelentési folyamat. Az elmúlt napokban még csak szállingóztak az eredmények, ma viszont már számos vállalat fogja közzétenni számait. Az első negyedévre...

Erste kommentár

Begyorsult az európai gyorsjelentési folyamat. Az elmúlt napokban még csak szállingóztak az eredmények, ma viszont már számos vállalat fogja közzétenni számait. Az első negyedévre vonatkozóan a várakozások már alapból nem túl erősek, de úgy tűnik, hogy egyelőre még ezeket is sikerült alulmúlniuk.


Az európai piacok már eddig is gyengélkedtek, ebből a rossz formából pedig aligha tudják kimozdítani ezek a gyorsjelentések, így ma a csökkenés folytatódására számítunk az európai piacokon.

Fellélegezhetnek a Facebook-befektetők

A kezdeti esést követően emelkedés jellemezte a tegnapi kereskedést a tengerentúlon. A Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,2%-kal emelkedett, a Nasdaq 0,1%-kal esett vissza.


Rácáfolt a kétkedőkre első negyedéves gyorsjelentésében a Facebook, miután továbbra is 50% körül növekedett a vállalat árbevétele, 12 milliárd dollárra (várt: 11,4 milliárd). Az egy részvényre jutó eredmény 1,69 dollár lett a várt 1,35 dollárral szemben. A vállalat fő piacán, az USA-ban ismét növekedett a napi aktív felhasználók száma ez előző negyedévi visszaesést követően, globális szinten pedig a felhasználók számának növekedési üteme megfelelt a vártnak. A számokból az látszik, hogy az adatkezelési botrány eddig nem hatott érdemben a vállalat pénzügyeire, sőt a mobil hirdetési piac dinamikus növekedése továbbra is nagyon erősen húzza a vállalatot. Mindezt úgy, hogy az Instagram, a Messenger és a WahtsApp monetizálása még csak kezdeti fázisában jár. A hírekre 7%-kal emelkedett piaczárást követően az árfolyam.


A félvezető szektor befektetői is fellélegezhetnek kicsit, miután a Texas Instruments után a Qualcomm is pozitív hírekkel szolgált negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat szerint a kínai okostelefon piac az idei első negyedévben ismét növekedésnek indult az előző negyedévi gyengébb teljesítményt követően, ezzel együtt a félvezetők iránti kereslet is növekedett. Ez különösen fontos a Qualcommnak, ugyanis árbevételének 2/3-áért a kínai piac felel. A vállalat a vártnak megfelelő 5,2 milliárd dolláros árbevételen 0,8 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 0,7 dollárral szemben. A részvények 2%-kal emelkedtek piaczárás után.


Kedvező első negyedéves számokra (EPS 0,11 dollár vs. 0,09 dolláros várakozás) kedvező második negyedéves várakozást (1,73 milliárd dolláros árbevétel +/- 50 millió dollár vs. 1,6 milliárd dolláros várakozás) közölt az AMD tegnap, amire közel 10%-kal emelkedett az árfolyam piaczárást követően. A kriptodevizák bányászatánál használt chipek már az árbevétel 10%-át tették ki a negyedévben, ami azt mutatja, hogy továbbra sincs hanyatlóban ez a piac. Emellett az új Ryzen processzorok értékesítése is dinamikusan növekszik, ami több mint kárpótolhatja a vállalatot akkor, ha a kriptodevizák bányászatából származó bevétel csökkenésnek indul.


A Ford is pozitív meglepetést hozott a befektetőknek, miután újabb 11,5 milliárd dollárnyi költségcsökkentést jelentett be az amerikai autógyártó 2022-ig. Ezzel 2022-re összesen 25,5 milliárd dolláros költségcsökkentést hajthat végre a cég, amit részben a kevésbé sikeres modellek, főként a szedánok gyártásának a felhagyásával ér el. Ezzel már két évvel előbb, 2020-ra elérheti 8%-os profitmarzs célját. Noha ezek egyelőre csak ígéretek, az árfolyam 3%-kal emelkedett piaczárást követően. Ebben természetesen a vártnál jobb első negyedéves bevételi számok (39 milliárd vs. 37,2 milliárd dolláros várakozás) is közrejátszottak.


A Verizonnal szemben gyengén teljesített az első negyedévben a másik amerikai telekom óriás, az AT&T. A tisztított EBITDA 12,4 milliárd dollár lett a várt 13,2 milliárd dollárral szemben. Az év/év alapon 3%-kal visszaeső árbevétel (38 milliárd dollár) részben annak volt köszönhető, hogy a többet fizető felhasználók (pl.: műholdas TV előfizetés) száma visszaesett, míg a növekedés inkább a kevésbé jövedelmező szegmensekre volt jellemző (online streaming előfizetők). A jelentésre 0,5%-kal estek a részvények piaczárás után.


Megfelelt a várakozásoknak az eBay első negyedéves gyorsjelentése, miután 2,6 milliárd dolláros árbevételen 0,53 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot ért el a cég. A második negyedéves várakozás enyhén alulmúlta az elemzői konszenzust. A hírekre 4%-kal estek a részvények piaczárást követően.


Egyelőre nem látszik a PayPal számain az eBay-jel való szakítás, bár maga folyamat, amit 2018 elején jelentett be a két cég, még éveket vehet igénybe. A PayPal az első negyedévben 0,57 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 0,54 dollárral szemben, mindezt a vártnál kissé magasabb 3,7 milliárd dolláros árbevételen elérve. Egész éves EPS-várakozását a 2,31-2,34 dolláros sávra emelte a cég, ami felülmúlja a jelentés előtti 2,29 dolláros konszenzust. Pozitív hír volt, hogy a brit Barclays bank partnerségre lép a céggel, részben ennek köszönhetően is 3% felett emelkedett piaczárást követően az árfolyam.


A Visa is pozitív meglepetéssel szolgált tegnap, miután 1,11 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 1,02 dollárral szemben. A teljes kiadások a Visa hálózatán 15%-kal emelkedtek év/év alapon, összesen 2000 milliárd dollárra, így a vállalat árbevétele 5,1 milliárd dollárra emelkedett (+13%). Egész éves árbevétel-növekedési várakozását a 7-9% környéki sávról alacsony kétszámjegyű növekedésre módosította felfelé a cég. Az árfolyam közel 3%-kal emelkedett piaczárást követően.

Kína enged az amerikai nyomásnak

Vegyesen teljesítettek az ázsiai indexek. A Nikkei 0,5%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,8%-ot, a Shanghai index pedig közel 1%-ot emelkedett.


A jelenlegi 25%-ról 10%-ra vagy 15%-ra csökkentheti Kína az autó importra kivetett vámokat. A lépés az amerikai és német autógyártók számára is pozitív, hiszen versenyképesebbé vallhatnak a helyben termelő vállalatokkal szemben.


Shinzo Abe japán miniszterelnök cáfolta azokat a híreket, hogy előrehozott választások kiírását tervezné.


Holnap tartják a két Korea közti csúcstalálkozót. Múlt hétvégén Észak-Korea bejelentette, hogy felhagynak nukleáris kísérleteikkel, amit sokan békülő gesztusként értelmeztek a találkozót megelőzően. Egy kínai kutatás azonban rámutat arra, hogy valójában használhatatlanná vállhatott a kísérleti telep a robbantások miatt, és így csak egy kényszerű lépést próbálnak meg pozitívan beállítani.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq és a DAX pluszban volt.

Közgyűlést tartott a Richter

Megszavazták a 68 forintos részvényenkénti osztalékot. (vártnak megfelelő)
A Richter kisebb akvizíciókról tárgyal a nőgyógyászati szegmensben, de az is lehet, hogy licenc megállapodásokat kötnek. (kicsit pozitív)
A PRAC vizsgálat májusban zárulhat Esmya ügyben, míg az amerikai jóváhagyásra augusztusban kerülhet sor. (vártnak megfelelő)
A cariprazine hamarosan piacra kerülhet itthon és az EU-ban is. (vártnak megfelelő)
A rubel árfolyam negatívan hathat az első negyedéves eredményre a bázis hatás miatt. (számoltunk vele)
A hír tartalmaz pozitív és negatív elemeket is, de eredményét tekintve összességében semlegesnek tekinthető.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben