Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - A Fed aktívan foglalkozott a QE3 lehetőségével.

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. augusztus 23.   09:02

A Fed utolsó üléséről szóló jegyzőkönyv nem tett jót a dollárnak, viszont segített az amerikai piacoknak visszakapaszkodni nulla környékére. Ugyanis a Fed kormányzótanácsának tagjai részletesen tárgyalták egy esetleges beavatkozás lehetőségét. Ez pedig örömmel töltötte el a befektetőket, hiszen megerősítette azon hitüket, hogy nyerő-nyerő szituációban vannak. Ha...

A Fed utolsó üléséről szóló jegyzőkönyv nem tett jót a dollárnak, viszont segített az amerikai piacoknak visszakapaszkodni nulla környékére. Ugyanis a Fed kormányzótanácsának tagjai részletesen tárgyalták egy esetleges beavatkozás lehetőségét. Ez pedig örömmel töltötte el a befektetőket, hiszen megerősítette azon hitüket, hogy nyerő-nyerő szituációban vannak. Ha rosszak maradnak a makrogazdasági adatok, akkor jön a QE3, ha pedig javulnak, akkor meg vásárolni kell most. Miközben az USA piacok lokális csúcs közelben vannak, s a német piac is csak kicsivel van lemaradva, a magyar piac viszont rendesen. Ugyanakkor az utóbbi tegnap a 30 napos mozgóátlagról fordult. Így ma a javuló hangulatban emelkedhetünk.
Piaci áttekintés
- Fontos adatok Amerikából
- Emelkedik az olaj és az arany is
- Amerikai adatdömping után gyengült a dollár
- Gyenge adat, emelkedő árfolyamok Ázsiában
- Emelkedésre számítunk ma

Értesüljön időben a piaci mozgásokról!

Díjmentes, egyedi árfolyam értesítések az Erste Marketen

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Tegnap végre véget ért a kivárás időszaka, hisz számos fontos makrogazdasági adat látott napvilágot. A használt lakásértékesítési adatok kismértékben elmaradtak a várttól. A becsült 4,51 millió helyett 4,47 millió használt laksás cserélt gazdát. Szintén az ingatlanpiachoz kapcsolódik, hogy tovább, 4,5%-kal csökkent a jelzáloghitelért folyamodok száma.
- Tegnap hozták nyilvánosságra az FOMC jegyzőkönyvét, amelyből látható volt, hogy aktívan foglalkoztak a QE3 lehetőségével. Ennek hatására az addigi mínuszokból felfelé fordultak az indexek és többségük ledolgozta az addig összeszedett mínuszokat. A Nasdaq 0,21%-ot, az S&P 500 0,02% emelkedett. A Dow is jelentős napon belüli emelkedést tudhat maga mögött, de még így sem tudta ledolgozni a reggeli nyitás során elszenvedett esést, így 0,23%-os eséssel zárta a napot.
- Tegnap publikálta harmadik gazdasági negyedévre vonatkozó eredményét a HP. Az egyszeri tételekkel korrigált EPS kismértékben felül, az értékesítés némileg alulmúlta a várakozásokat, összességében azonban a várakozásoknak megfelelően alakult. Azonban a vezetőség csökkentette az év egészére várt EPS nagyságát, melynek hatására esni kezdett az árfolyam.
- Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa tegnap Helsinkiben arról beszélt, hogy a görögöknek szánt nemzetközi hitel folyósításáról október előtt nem fog döntés születni, ezért a Görögország sorsával kapcsolatos bizonytalanság továbbra is fentmarad.
Olaj, arany
- A tegnapi kereskedés során és a ma reggeli órákban is emelkedett a kőolaj. Közel 1%-os pluszban jár jelenleg az árfolyam 98 dollár felett, miután a 200 napos mozgóátlagot gond nélkül áttörte a tegnapi kereskedés során. A következő ellenállás 106 dollárnál látható.
- A vártnál lényegesen jobban csökkentek a kőolaj készletek, 250 ezer hordó helyett 5,4 millió hordóval, a gázolaj készletek pedig 1,35 millió hordó helyett 962 ezer hordóval zsugorodtak.
- Holnap kezdődnek a nemzetközi atomenergia ügynökség (IAEA) és Irán képviselői a bécsi iráni nagykövetségen. A nemzetközi szervezet szeretné elérni, hogy mélyebb betekintést nyerjen az iráni atomprogramba. Ha ez megtörténne, akkor oldódna a feszültség, amely az olaj árfolyamára is negatívan hatna. Ugyanakkor a piaci szereplők nem számítanak áttörésre ebben a tekintetben. Ugyanakkor, ha nincs egyezség, akkor valószínűleg Izrael még az amerikai elnökválasztások előtt (november 6.) bombázná Iránt! Az pedig ár felhajtó hatás az olaj piacán.
- Tovább száguldott az arany árfolyama, a 200 napos mozgóátlag nem tudta megállítani az emelkedést. Tegnap 1.637-ről 1.654 dollárig száguldott az arany, majd 1.663 dollárig a reggeli kereskedésben, a következő ellenállás 1.670 dollárnál található.
Devizák
- A tegnapi kereskedés során több fontos adat is érkezett az USA-ból és ezek mindegyike gyengítette a dollárt. A lakáspiacról a vártnál gyengébb adatok érkeztek, a használt lakásértékesítés kismértékben, de elmaradt a várakozásoktól, miközben a jelzálogért folyamodók száma is csökkent az előző időszakhoz képest.
- Szintén tegnap hozták nyilvánosságra a legutóbbi FOMC jegyzőkönyvet, amelyből látható volt, hogy a jegybankárok aktívan foglalkoztak a monetáris lazítás kérdéskörével. Ami ugyan felfelé húzta az amerikai tőzsdét, ugyanakkor gyengítette a dollárt a monetáris lazítás lehetősége.
- Az EUR/USD devizaárfolyam a tegnapi kereskedés során 1,2473-ról 1,2529-re változott. Jelentősebb elmozdulás hazai idő szerint csak este 8 után volt tapasztalható a kereskedésben.
- Tegnap publikálták hazánkban a júliusi átlagos bruttó béremelkedést, amely év/év alapon 4,1%-ot emelkedett és ezzel 1,1%ponttal alulmúlta a várakozásokat. A forint a tegnapi kereskedés során gyengülni kezdett a már-már egy éves rekordnak számító szintről, melynek során az árfolyam 275,89-ről 277,06-ig emelkedett.
Távol-Kelet
- Tegnap publikálta a HSBC az augusztusi PMI beszerzési indexet, melynek értéke 49,3 pontról 47,8 pontra csökkent és továbbra is elmarad az 50 pontos értéktől, mely a terjeszkedést elválasztja a zsugorodástól.
- A piacok azonban örültek a gyengébb adatnak, hisz jelenleg már nem csak a Fed gazdaságélénkítő lépéseire van óriási spekuláció, hanem a kínai jegybankéra is. Ráadásul tegnap Amerikában újra felerősödtek a QE3-ról szóló spekulációk, amelynek hatására a Nikkei 0,52%-ot, a Hang Seng 1,09%-ot, míg a Shanghai index 0,32%-ot emelkedett.
Határidős piacok
- Emelkednek a határidős piacok a reggeli órákban
Vállalati hírek
- Magyar Telekom: Júliusban az aktív mobil-előfizetések száma 12 ezerrel 10,992 millióra nőtt. A T- Mobilnál 4 ezerrel nőttek az előfizetések, a cég piaci részesedés 45,83% (Telenor 31,34%, Vodafone 22,84%). Megkezdte működését Lengyelországban a Virgin Mobile, a cég a későbbiekben Magyarországon, Törökországban, és Oroszországban is elindítaná szolgáltatását.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben