Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Gyenge MOL eredmény, gyenge makroadatok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. augusztus 14.   09:03

Gyenge MOL eredmény és várakozásoknak megfelelő német GDP adat (bár a kommentárokban már jobbról beszélnek) látott napvilágot. Továbbra is izgalomban tartja a világot az ázsiai, kínai lassulás réme. Eközben a határidős indexek emelkednek. A technikai kép pedig továbbra is jó. Korrekcióban kismértékű index csökkenés gyenge forgalommal párosulva. Ez jó jel. Ráadásul a...

Gyenge MOL eredmény és várakozásoknak megfelelő német GDP adat (bár a kommentárokban már jobbról beszélnek) látott napvilágot. Továbbra is izgalomban tartja a világot az ázsiai, kínai lassulás réme. Eközben a határidős indexek emelkednek. A technikai kép pedig továbbra is jó. Korrekcióban kismértékű index csökkenés gyenge forgalommal párosulva. Ez jó jel. Ráadásul a korrekciós szakasz már több mint egy hete tart, s a vége felé közeledik, legalábbis ha a rövidtávú, dinamikus indikátorokra tekintünk. A MOL gyenge eredményében elsősorban belső tényezők, karbantartási munkálatok elhúzódása játszott szerepet, na meg a készletek átértékelése. Így a vártnál gyengébb eredmény limitált csökkenést eredményezhet, mintegy 16.500 pont környékére. Szóval van jó is, meg rossz is. Ezért kisebb verekedés tört ki ma reggel a kollégák között, mikor az emelkedésről vagy csökkenésről döntöttünk. Végül a medvék győzedelmeskedtek a bikák fölött. Kérdés, hogy így lesz-e a piacon is.
Piaci áttekintés
- Csak a Nasdaq tudott pluszban zárni a tengerentúlon
- Esett az olaj és az arany árfolyama is
- Az adatok megjelenése előtt gyengült a forint árfolyama
- A tegnapi csökkenés után korrigált Ázsia
- MOL: A vártnál nagyobb készletátértékelési veszteség okozta a rosszabb eredményt, a kitermelés a vártnak megfelelően alakult
- Jó eredményt közölt az Állami Nyomda
- Kismértékű csökkenés várható ma

Értesüljön időben a piaci mozgásokról!

Díjmentes, egyedi árfolyam értesítések az Erste Marketen

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Vegyesen zártak tegnap a vezető tengerentúli mutatók. A nap első felében esést láthattunk, majd megfordult a hangulat, de csak a Nasdaq tudott zárásra pluszba fordulni (Dow -0,29%, Nasdaq 0,05%, S&P500 -0,13%).
- A rosszabb japán GDP adat nyomta rá a bélyegét az indexekre, makrofronton pedig nem voltak izgalmak tegnap.
- A Google 3%-ot emelkedett azt követően, hogy a leányvállalata, a Motorola bejelentette, hogy az alkalmazottainak 20%-át, közel 4.000 embert bocsát el hamarosan.
- A vártnál gyengébb lett a Groupon második negyedéves eredménye. Az árbevétel a várt 575,3 millió dollár helyett 568,3 millió dollár lett, miközben a részvényenkénti profit 3 cent helyett 4 cent lett. A zárás után közel 20%-ot esett a papír árfolyama.
- A második negyedévben 6,2%-kal esett a görög GDP, ami valamelyest kisebb az elemzők által várt 7%-nál.
- Ma már nem üres a makronaptár, az eurozónából GDP adatot, ZEW indexet és ipari termelési adatot láthatunk, míg az USA-ban kiskereskedelmi statisztikákat és termelői árindexet publikálnak.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama eséssel zárta a tegnapi kereskedést. 1.622 dollárról 1.609 dollárig esett a kurzus, az elmúlt két hét emelkedése után elindult a korrekció. Egy szűkülő alakzatban mozog az arany kurzusa, felülről az 1.630 dolláros ellenállás fogja az árfolyamot.
- Az olaj árfolyama tovább oldalazott tegnap, 92-94 dollár között. Napok óta a 95 dolláros szint alatt mozog a kurzus, amelyet egy erőteljes emelkedés előzött meg. A technikai kép alapján hamarosan további erősödés jöhet.
Devizák
- A ma megjelent hazai inflációs és GDP adatok előtti, tegnapi kereskedési nap során jelentősebben csökkent a forint árfolyama az euróhoz képest. A nyitó 277,16-os árfolyamról 279,34-re változott zárásra.
- Az euró-dollár árfolyama 1,2313-ról 1,2332-re változott. Tegnap jelent meg a görög GDP adat, amely a várakozásoknál kisebb csökkenést mutatott. Éves összevetésben a várt 7%-os csökkenés helyett, csak 6,2%-kal csökkent a szezonálisan nem kiigazított GDP nagysága.
Távol-Kelet
- A tegnap mutatott csökkenés után ma korrigálni kezdtek a távol-keleti piacok és ennek következtében emelkedésnek indultak az indexek értékei. A Nikkei 0,35%-kal, a HangSeng index 0,42%-kal mászott magasabbra. A sorból kilóg a Shanghai index, mely 0,34%-ot veszített értékéből.
- Ma reggel nem érkeztek fontosabb makro adatok a Távol-Keletről, mindössze Ausztráliából érkeztek újabb adatok, azonban azok vegyes képet mutatnak. Az autóértékesítés sokkal kisebb mértékben bővült az előző időszakhoz képest, miközben az üzleti bizalmi index javulást mutatott.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége pozitív elmozdulást mutat ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL második negyedéves profitja 0,7 milliárd forint lett, amely messze alulmúlja a piac által várt 18,6 milliárd forintos eredményt. A legfőbb ok a finomítási üzletág gyenge teljesítménye, amely a finomítók karbantartása és azok elhúzódása miatt alakult így. Ráadásul a kitermelésben is voltak karbantartási leállások. Ennek ellenére az újra előalítási áron számított üzemi eredmény javulni tudott az első negyedévhez képest, de a csökkenő értékesítési volumen lehúzta az eredményt az egy évvel ezelőttihez képest. Összességében a működési környezet jó, ráadásul az átértékelési veszteség, amely most megjelent a jelenlegi, harmadik negyedévben pozitívan fog hatni a cég eredményére. Ugyanakkor megtörtént a nagy karbantartás, amely negatívan hatott az elmúlt negyedévre. Vagyis az elkövetkező negyedévekben jelentősen javuló eredményeket láthatunk majd. Így a várakozásoknál rosszabb eredmény hatására, csak átmeneti nyomást várunk a részvényárban.
- A vártnál jobb eredményt közölt tegnap zárás után az Állami Nyomda, ami elsősorban a magasabb marzsú szegmensek (biztonsági termékek és megoldások, valamint kártyagyártás és megszemélyesítés) bővülésének köszönhető. A cég a felmerülő 80 millió forint egyszeri tétel nagy részét elszámolta a II. negyedévben. Bár a pontos összeget nem közölték, mi 55 millió körülire becsüljük az átszervezésekhez kapcsolódó tételt. A jó üzemi teljesítménynek és egy 18 millió forintos pozitív egyszeri tételnek köszönhetően az üzemi eredmény 7%-kal nőtt. A készpénzállomány 596 millió forint volt a negyedévben, annak ellenére, hogy 636 millió forint került kifizetésre osztalékként. Az eredmény alapvetően jobb lett a vártnál. A hagyományos nyomdaipari szegmensben végrehajtott költségcsökkentések (pásztói telephely átköltöztetése a budapesti egységbe) tovább növelhetik az eredményt a következő negyedévekben. A vállalat készpénzállománya lehetővé teszi, hogy az Állami Nyomda növelje osztalékfizetési rátáját. A papírt a jelenlegi áron jó vételnek tartjuk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben