Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Hosszú esés után jöhet a fordulat a Bayernél

ÖTLETGYÁR MAXI
ÖTLETGYÁR MAXI2017. augusztus 15.   12:10
Bayer- Long gyógyszergyár
Belépési pont:  piaci árfolyam Kiszállási pont:  123,5 Stop-loss:  103,4
Elemző: Nagy András

Több jel is annak irányába mutat, hogy a Bayer árfolyamának csökkenése megállhat és kibontakozhat egy trendforduló az árfolyamban. Technikai alapon az árfolyam már meglehetősen túladottnak számít.  

Több jel is annak irányába mutat, hogy a Bayer árfolyamának csökkenése megállhat és kibontakozhat egy trendforduló az árfolyamban. Technikai alapon az árfolyam már meglehetősen túladottnak számít.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Múlt héten pár nap erejéig még a 200 napos mozgóátlag alá is benézett az árfolyam, azonban ez fals letörésnek bizonyult. Ahogy javult a befektetői hangulat úgy tért magához a Bayer árfolyama is, így hétfőn már ismét a 200 napos mozgóátlag fölött kereskedtek a részvénnyel.

Az MACD indikátor fordult, sőt már vételi jelzést is adott, ami szintén pozitív technikai jelzés. Az RSI indikátor értéke sokáig a túladottságot jelző 30 pontos érték környékén mozgott, azonban az elmúlt napokban ismét sikerült felfelé elrugaszkodni.

Komolyabb ellenállások 113,6-nál és 123,9-nél láthatóak, de érdemes lesz figyelni a 111,25 eurónál húzódó résre is. Mivel hiszünk a Bayer hosszú távú erős fundamentumaiban ezért célárunkat a magasabb szint alá, 123,5 euróhoz javasoljuk elhelyezni.

Támaszt a 200 napos mozgóátlag 106 eurós értéke és a 103,8 eurós szint és egyben lokális minimum jelenthet. A veszteséglimitáló stop-loss megbízást 103,4 euróhoz javasoljuk elhelyezni.

Vonzó az értékeltség a szektortársakhoz képest

A szektortársakkal összevetve a Bayer kimondottan kedvező értékeltségen forog. A 2017-es eredményvárakozásokat figyelembe véve az előretekintő P/E hányados értéke 14,3, míg az átlag 17,2. Az előretekintő EV/EBITDA alapján is jelentős diszkont látható. A peer-group átlagos, előretekintő EV/EBITDA értékeltsége 12,0, ezzel szemben a Bayer mindössze egy szerény 8,3-as értékeltségen forog.

 

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Negatívan hat az erős euró

Az erős euró több nagy európai vállalathoz hasonlóan a Bayernek sem tett jót, hiszen rontja a vállalat exportképességét és negatív pénzügyi hatást okoz. Ennek oka, hogy a Bayer árbevételének csak 38%-a származik Európából. Észak-Amerikából pedig bevételeinek 27%-a származott 2016-ban. Miközben költségeinek nagy része és könyvei is euróban vannak. Az EURUSD emelkedő trendje viszont véget érhet és egy gyengülő euró (erősödő dollár) pozitívan befolyásolhatja a Bayer értékeltségét.

Egyszeri tétel rontotta le az eredményt

A devizahatáson kívül egyéb tényezők is negatívan befolyásolják a Bayer árfolyamát. A második negyedéves eredményében a Bayer 300-400 millió eurós egyszeri negatív EBITDA hatásról számolt. Az ok részben a magas brazil növényvédőszer készlet. Azonban ez nem egy eget rengető tétel. Becslésünk szerint ez az egyszeri tétel valószínűleg tovább esik adózás előtti profit szintre is, így az adózott eredményben 240-320 millió eurós hatást okoz. Ez részvényenként cirka 30 centet tesz ki, ha ténylegesen egyszeri hatásnak tekintjük. Vagyis az árfolyamnak csak minimálisan kellett volna erre reagálnia.

Monsanto tranzakció

A Monsanto tranzakció sikere kulcsfontosságú lehet a Bayer életében. Az 57 milliárd dolláros tranzakció jóváhagyása, melyet jelenleg is vizsgálnak az illetékes versenyhatóságok a Bayer vélekedése szerint továbbra is az év végére várható.

Jelen marketingközleménnyel kapcsolatos információk

A jelen marketingközleményben foglalt információk az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Budapesti Értéktőzsde és Deutsche Börse (Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal.

A közleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A közleményben foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges.

A közlemény kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.ersteinvestment.hu, ügyletek előtti tájékoztatásról szóló Hirdetményben.

A jelen marketingközleményben foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! Kérjük, tanulmányozza a részletes közleményhez kapcsolódó feltételeket weboldalunkon!

  • Az Erste Befektetési Zrt. felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank.
  • Az ajánlást az Erste Befektetési Zrt. a kibocsátóval nem közölte.
  • Az elemzésben közölt információk forrását az adott grafikon vagy táblázat alatt külön jelezzük.

Az elemzés készítése során használt módszertannal, értékeléssel, valamint a becslés, előrejelzés, célárfolyam készítésekor használt feltételezésekkel kapcsolatos további információkat az Elemzési hirdetményben találhat. Az Elemzési hirdetmény ezen túlmenően magyarázatot ad az ajánlások (Long, Short) jelentésére.

Az ajánlás a következő időtartamra (befektetési időtartam) vonatkozik: Az ajánlás a célárfolyam teljesüléséig, vagy a stop-loss aktiválódásáig érvényes.

Az ajánlás tervezett aktualizálása: Társaságunk az általa korábban kiadott elemzéseket külön nem aktualizálja. Amennyiben olyan tényező merül fel, amely a korábban kiadott elemzés módosítását indokolja, új elemzést bocsátunk ki. Erre tekintettel, kérjük vegye figyelembe a fent megjelölt befektetési időtartamot, amelyre ajánlásunk vonatkozik.

Kockázati figyelmeztetés: Felhívjuk figyelmét arra, hogy az értékpapírokba történő befektetés különböző kockázatokat hordoz magában, ezért befektetési döntése meghozatala előtt körültekintően értékelje az egyes értékpapírok termékparamétereit! Társaságunknál elérhető termékekről részletes tájékoztatás – mely tartalmazza az adott termékekben rejlő kockázatokat is – a weboldalunkon található Általános Terméktájékoztató anyagokban érthető el. A társaságunk által terjesztett befektetési ajánlások listája a következő helyen érhető el, ugyanitt megtalálhatók az adott instrumentumra esetlegesen adott korábbi ajánlások is.

Összeférhetetlenségi nyilatkozat

Társaságunk minden szükséges lépést megtesz az érdekellentétek lehető legteljesebb elkerülése érdekében. E cél megvalósítása érdekében - többek között - ún. kínai falak kerültek felállításra, amelyek elválasztják az üzleti és elemzési területet. A kínai fal tényleges és virtuális korlátok felállítását jelenti az információáramlás korlátozása, adott esetben megtiltása érdekében (például: fizikai elválasztás, informatikai elválasztás). Ezen kívül korlátozzuk és nyomon követjük munkavállalóink saját számlás kereskedését. A befektetési ajánlások tekintetében az összeférhetetlenség megelőzésére és elkerülésére létrehozott belső szervezeti és igazgatási megoldások, valamint információs korlátok leírása az Elemzési hirdetményben található.

Az Erste Befektetési Zrt. folyamatosan nyomon követi az ajánlásban foglalt kibocsátókkal kapcsolatos összeférhetetlenségi eseteket. Az azonosított összeférhetetlenségi esetekről a honlapunkról tájékozódhat.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben