Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyakorlatilag a vártnak megfelelő eredmény az MTel-től

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. augusztus 3.   08:58

Erste kommentár Tegnap piaczárás után tette közzé eredményét a Magyar Telekom. A részvényeseket illető nettó profit 10,3 milliárd forint lett a második negyedévben, ami 3,4 százalékos...

Erste kommentár

Tegnap piaczárás után tette közzé eredményét a Magyar Telekom. A részvényeseket illető nettó profit 10,3 milliárd forint lett a második negyedévben, ami 3,4 százalékos csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest, és enyhén, de nem számottevően alatta marad a piaci várakozásnak is. Ugyanakkor a bevételek jól alakultak, mind vezetékes, mind mobil és IT területen meghaladták a várakozásunkat, és a mobil és az IT növekedni tudott. Ugyanakkor folytatódott a lemorzsolódás a vezetékes szegmensben. Az EU által támogatott IT projekteknek köszönhetően (IT +76 százalék), a teljes árbevétel egy impozáns 9 százalékkal tudott növekedni, de ezek jövedelmezősége gyakorlatilag nulla, ugyanakkor a cég vezetése hisz abban, hogy ezek a beruházások magasabb hozzáadott értékű megrendeléseket hozhatnak a jövőben. Addig is, ez rombolja az amortizációval módosított (EBITDA) marzsot, amely így 31,2 százalékra csökkent a tavalyi 34,6-ról. A cég emiatt 560-ról 580 milliárd forintra emelte meg az idei árbevétel várakozását, míg az EBITDA várakozást a korábbi 182 milliárd forintos szinten tartotta. Szerintünk az eredménynek jelentős árfolyamhatása nem lesz.


Tegnap a DAX és a dollár is meglepődött azon, hogy Trump aláírta az amúgy már korábban bejelentett orosz szankciókat. Így mind a kettő gyengüléssel reagált. Ez pedig a gyengeség jele. Ugyanakkor a DAX továbbra is a lefelé mutató ékben mozog, ami a hosszabbtávú folytatás tekintetében pozitív. Mindezek mellett a mai napon a DAX és a BUX index esetében is csökkenésre számítunk. 


Pozitív meglepetés a Tesla-nál

Története során először zárt 22 ezer pont felett a Dow Jones index, amit egy szerény 0,2%-os emelkedéssel sikerült elérnie. Az S&P500 és a Nasdaq stagnált tegnap.


Rácáfolt az elemzői várakozásokra a Tesla második negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat árbevétele év/év alapon több mint megduplázódott és 2,8 milliárd dollárt tett ki, a várt 2,5 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó veszteség 1,33 dollár lett a várt 1,88 dollárral szemben. A vállalat az előző hét folyamán adta át az új Model 3 első példányait, amelyre jelenleg 455 ezer megrendelése van. Ez jóval több, mint amennyit idén képes lesz legyártani, így a kulcskérdés az, hogy a tervezett ütemben haladnak-e az ehhez szükséges beruházások. Elon Musk szerint mióta az első Model 3-asok legurultak a futószalagról, a Tesla mindhárom modellje iránt megélénkült a kereslet. A kedvező jelentésre a Tesla árfolyama a tegnapi 2%-os emelkedését piaczárást követően még 7,4%-kal megfejelte.


A clevlandi Fed elnöke, Loretta Mester 5%-ról 4,75%-ra csökkentette az általa hosszabb távon fenntarthatónak vélt egyensúlyi munkanélküliségi rátát (NAIRU). Ha a mutató ez alá süllyed, az elméletileg az az infláció felpörgésével jár. Mester azért határozott így, mert noha a munkanélküliség az USA-ban idén stabilan az 5%-os szint alatt alakult, az infláció ezzel szemben inkább visszaesést mutatott.


A St. Louis-i Fed elnöke, James Bullard az inflációs kilátások 2017-ben látott romlása miatt nem támogat több kamatemelést a közeljövőben. Bullard hagyományosan a lazább monetáris politikát támogató Fed kormányzók egyike, így kijelentése nem számít nagy meglepetésnek. Bullard 2019-ig nem-szavazó tagja a Nyíltpiaci Bizottságnak.

Nem lettek fényesek a szolgáltatóipari indexek Ázsiában

Kisebb csökkenéssel zárták a vezető ázsiai indexek a mai napot. A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot veszített értékéből.


A japán Nikkei szolgáltatóipari beszerzési menedzser index értéke 52 pont lett júliusban, ami visszaesést jelent az előző havi 53,3-es értékhez képest.


51,5 ponton stagnálást mutatott a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index júliusban. Az index ezzel továbbra is az idei mélypontja környékén tartózkodik.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX mínuszban, a Nasdaq pluszban volt.

Holnap jelent a MOL

Holnap hajnalban teszi közzé II. negyedéves eredményét a MOL.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben