Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Milyen árszint mellett nőhet az USA nyersolaj termelése?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. június 19.   15:14

A napokban kiadott dallasi FED elemzése a WTI termelők önköltségéről sok információval szolgál arról, hogy meddig nőhet az USA palaolaj termelése. A mostani WTI árak felette vannak a meglévő kutak önköltségének, de már alatta van attól a szinttől, ami szükséges a nyereségtermeléshez új beruházás esetén.

A FED Dallas részletes elemezés készített az amerikai palaolaj termelőkkel költségeikről, várakozásaikról és beruházási döntéseikről. A két legérdekesebb ábrát bemásolom ide, mivel sokat elárul az amerikai palaolaj termelők várható viselkedéséről. A felmérés március 15 és 23 között készült, amikor 48,2 dollár volt a WTI legközelebbi határidős átlagára. Összesen 62 céget kérdeztek meg a FED szakemberei.

Milyen WTI ár szükséges ahhoz, hogy fedezve legyen a működési költség egy már termelő kútnál?
Forrás: Federal Reserve Bank of Dallas

Milyen WTI ár szükséges ahhoz, hogy egy új kút nyereséges legyen?
Forrás: Federal Reserve Bank of Dallas

Az ábrákon jól látszik, hogy a mostani 44,5 dolláros WTI már nem ösztönöz új beruházásokra, viszont a meglévő termelés önköltsége felett van, tehát a már elindított beruházások jelentős részét be fogják a cégek fejezni és a meglévő kutakat üzemeltetni fogják. Az átlag Permian mezőn lévő fedezeti ár 48 dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti 51 dollárról. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az árak még nem tükrözik a szolgáltató cégek esetleges áremeléseit, így akár még emelkedhetnek is a termelési költségek a jövőben. A megkérdezett vállalatok egyébként átlagosan 4%-os szolgáltatási árdrágulásra számítanak az idén. A szolgáltató cégek 48%-a egyébként az árak emelkedésére számít, míg 39%-uk nem számít változásra 2017-ben az előző évhez képest. Mindössze 13% számít áresésre. Az optimizmus tehát adott, a kérdés, hogy a süllyedő ár mikor változtat ezen a kedvező hangulaton?

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

A WTI árfolyamára long és short irányba is egyszerűen, forint alapon spekulálhat a BÉT-en az Erste WTI Turbo Warrantokkal és Certifikátokkal!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben