Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Mit akar elérni az OPEC holnap Bécsben?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. május 24.   09:54

A holnapi OPEC döntésen egyre esélyesebb egy kilenc havi termelésbefagyasztás, ami stabilizálhatja a kőolaj árakat. Néhány nyitott kérdés persze maradt, például, hogy mi lesz az egyre nagyobb termelőkapacitásokkal rendelkező Irakkal vagy lesz-e kvóta megállapodás Nigéria és Líbia esetében. Az OPEC célja, hogy a globális olajpiacon kontangó helyett backwardation-be alakuljon ki, vagyis a közeli határidős kőolajárak haladják meg a távolabbi lejárati árakat, lehetőleg minél nagyobb mértékben. Ez maximalizálná az OPEC bevételeit és elrettentené az amerikai palaolaj termelőket a gyorsabb beruházásoktól.

Az OPEC számára tulajdonképpen a legjobb az lenne, ha a közeli határidős árak 50 dollár felett legyenek, akár 60 dollár is lehet ez az ár, míg a távoli, 9-12 hónapnál hosszabb határidők viszont 50 dollár alá kerüljenek. Ez ugyanis visszavetné a nem-konvencionális termelőket a beruházások fokozásától. Érdekesség, hogy ezen termelők önköltsége 40-50 dollár közé esett (sőt a Permian mezőn 30 dolláros önköltségekről is vannak hírek). Viszont a költségcsökkentés jelentős része, egyes becslések szerint 90%-a a szolgáltatások drasztikus árzuhanásából származik. Ezért véleményem szerint ez a 40-50 dolláros szint nem tartható, mivel a szolgáltató cégek sokszor már fedezeti pont körül kínálnak szolgáltatást. 50 dollár feletti olajár esetén azonban tartósan növekedhetnek a beruházások, mivel a szolgáltató cégek is egyre nagyobb falathoz jutnak a tortából.

A WTI kőolaj határidős görbéje
Forrás: Bloomberg

A Goldman Sachs elemzése szerint egyébként ezért az OPEC-nek nem elsősorban arra kéne törekednie, hogy csökkentse a termelést és hiányt alakítson ki. Ez ugyanis rövidtávon valóban backwardation-t eredményez, viszont megemeli az egész hozamgörbét, ami megint csak ahhoz vezet, hogy a távoli határidős árak emelkednek. Ez elegendő az amerikai termelőknek, hogy ismét fedezzék termelésüket és beruházzanak. A cél inkább az lehet, hogy a rövid határidős árak legyenek magasak az azonnali kínálatot meghaladó kereslet miatt, a távoli határidők esetében a piac viszont higgyen abban, hogy az OPEC minden jövőbeli keresletet kielégít.

Az olaj árfolyammozgására egyszerűen, forint alapon is spekulálhat a BÉT-en az Erste WTI Oil Turbo Warrantokkal és Certifikátokkal!

Az OPEC-nek inkább ügyesnek és fürgének kéne lenni, hogy a backwardation kialakulása után lassan és fokozatosan emeljék termelésüket a kereslet emelkedésével, mivel így a jövőbeli árak ne szálljanak el. Kérdés, hogy a kartell képes-e fokozatos és ilyen finomhangolásra. Ha túl sikeres lesz a 9 havi befagyasztás, akkor ismét saját sikerük áldozatai lehetnek: az EIA becslése szerint 2017-re átlagban 9,3 millió hordó/nap lehet az USA olajtermelése, ami 2018-ra 10 millió hordóra nőhet. Ez egy elkapkodott OPEC döntés esetén jóval magasabb is lehet, ami ismét túlkínálathoz, a készletek növekedéséhez és végezetül az árak tartós eséséhez vezethetnek. Az OPEC egyébként próbálkozik az USA termelőivel való megegyezéssel is, de ennek az esélye minimális, így marad az együttélés és a verseny.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

 

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben