Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó lett a MOL eredménye

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. május 5.   08:21

Erste kommentár A MOL ma reggel publikálta első negyedéves eredményét, amely minden soron jobb lett a tavalyi eredményeknél és a várakozásoknál is. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az iparági környezet is nagyon...

Erste kommentár

A MOL ma reggel publikálta első negyedéves eredményét, amely minden soron jobb lett a tavalyi eredményeknél és a várakozásoknál is. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az iparági környezet is nagyon jól alakult, amit persze a cégnek sikerült jól kihasználnia. Így az éves 2 milliárd dolláros EBITDA tervnek az időarányosnál nagyobb részét sikerült hozni. Mindeközben a cég értékeltsége EV/EBITDA alapon az egyik legolcsóbb a régióban. Így a mai napon folytatódó árfolyam emelkedésre számítunk.


Ázsiában csökkenést láthattunk és Európában is inkább csökkenésre számítunk a mai napon. Ugyanakkor itthon a negatívabb nemzetközi hangulatnak és a MOL várhatóan jobb teljesítményének keverékével találkozhatunk a mai napon. Ez pedig talán egy enyhén emelkedő BUX indexet fog mutatni.

Trump egy lépéssel közelebb a sikerhez

Szerdai záróértékük körül fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. Az egészségügyi reform megszavazásának köszönhetően jól teljesített az egészségügyi szektor, míg az energia- és nyersanyagszektorok tovább estek az utóbbi napok nyersanyagár esésének köszönhetően.


217:213 arányban megszavazta az amerikai Képviselőház az Obamacare-t leváltani hivatott egészségügyi reformtervezetet, így egy újabb akadály hárult el annak megvalósítása elől. A következő akadály a Szenátus lesz, ahol a republikánus párt csupán 52 helyet birtokol a 100-ból, így három szavazat elvesztése is kudarchoz vezethet. Az Amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala egyelőre nem becsülte meg az új tervezet költségvetésre gyakorolt hatását, így amíg erre nem kerül sor, addig biztosan nem fog szavazni a Szenátus. Ez volt Trump első tényleges sikere a törvényhozásban megválasztása óta.


Felülmúlta az elemzői várakozásokat az Activision Blizzard az első negyedévben, azonban a társaság a konszenzusnál pesszimistább kilátásokat fogalmazott meg. A vállalat 1,2 milliárd dolláros árbevételen 0,31 dolláros tisztított EPS-t ért el, meghaladva az 1,09 milliárd dolláros árbevétel és 0,21 dolláros EPS várakozásokat. A jó eredmény ellenére a vállalat a 2017-es évre kicsit pesszimista, 1,88 dolláros EPS várakozást fogalmazott meg az év egészére, ami elmarad az 1,95 dolláros konszenzustól. A második negyedévre is visszafogott, 0,27 dolláros EPS-t vár a vállalat, ami szintén elmarad a 0,32 dolláros elemzői várakozásoktól. A részvény a hírekre 2%-ot esett piaczárást követően.


A vártnál alacsonyabb növekedést mutatott az ipari rendelésállomány a tengerentúlon. A mutató 0,2%-os növekedést mutatott márciusra az előző hónaphoz képest, míg az elemzői konszenzus 0,4% volt. A februári adatot 1%-ról 1,2%-ra korrigálták.


A márciusi előzetes adatok szerint havi alapon 0,9%-kal növekedett a tartós cikkek rendelésállománya, az előző havi és a várt 0,7%-os növekedéssel szemben. Amennyiben a nem védelmi célokra használt tartós cikkek rendelésállományát tekintjük, úgy 0,5%-os növekedést láthatunk a repülőgép megrendelésektől tisztított mutatóban, ami jobb lett a vártnál.

Magabiztosabbá vált az ausztrál jegybank

Pesszimizmus jellemezte az ázsiai tőzsdéket. A Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index pedig 0,8%-ot csökkent. A japán részvénypiac nemzeti ünnep miatt továbbra is zárva tartott.


Jegyzőkönyve szerint az z ausztrál jegybank magabiztosabb lett abban, hogy az infláció fokozatosan felpörög a globális gazdasággal együtt. Ausztrália esetében a fő tényező a kínai gazdaság alakulása, már csak a nyersanyagárak szempontjából is.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Erős, piaci konszenzust meghaladó első negyedéves eredmény a MOL-tól

A MOL 178 milliárd forint tisztított, CCS-alapú EBITDA-t ért el, ami meghaladja a piac 164 milliárd forintos várakozását. A szegmensek közül mind a kutatás-termelés (63,5 milliárd forint EBITDA), mind a feldolgozás-kereskedelem (110 milliárd forint EBITDA a klasszikus feldolgozás-kereskedelem és a fogyasztói szolgáltatások együttes eredménye) meghaladt a várakozásokat, míg a gázüzletág is 20,5 milliárdos EBITDA-t ért el a piac által várt 18,4 milliárd forinttal szemben. Az eredmény főleg a jó piaci környezetnek és a MOL költségcsökkentő erőfeszítéseinek köszönhető. A részvény továbbra is vonzó árazás mellett forog: a 4,7-es 2017-es EV/EBITDA az egyik legolcsóbb a szektoron belül. Fontos kiemelni, hogy a legfontosabb fékező tényező, a CEZ MOL részvényei kikerültek a piacra, így semmi nem gátolja mostantól a részvények áremelkedését.


Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben